אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאומי ינפיק אג"ח שיאפשרו חשיפה לאשראי לליווי פרויקטים למגורים ליאת שוב. האשראי מובטח בשיעבוד ראשון על הקרקע והמבנה | צילום: אביגיל עוזי

בלעדי

לאומי ינפיק אג"ח שיאפשרו חשיפה לאשראי לליווי פרויקטים למגורים

האשראי מנוהל בחשבון סגור, שאליו נכנסות כל ההכנסות ממכירת דירות בפרויקט. עד כה היה אפשר להיחשף לאשראי כזה בעיקר על ידי רכישת אג"ח של חברות יזמיות הפועלות בתחום

06.08.2023, 06:40 | גולן חזני

בנק לאומי משלים בימים אלה מול המוסדיים היערכות להנפקת איגרת חוב שתאפשר למחזיקים בה להיחשף לאשראי לליווי בנייה למגורים. אשראי מסוג זה מנוהל בחשבון סגור, אליו נכנסות כל ההכנסות ממכירת דירות בפרויקט, ומנגד ההוצאות בו הן רק למימון הקמת פרויקט הבנייה לפי תקציב שאושר מראש על ידי הבנק.

האשראי מובטח בשעבוד ראשון על הקרקע והמבנה, חשבונות הבנק של הפרויקט ובערבות יזם הפרויקט ועל כן נחשב לאשראי איכותי מאוד במערכת הבנקאית, ששיעור כשלי האשראי, וההפסד עבור הגורם המממן, אפסיים.

בנק לאומי מממן במקביל עשרות פרויקטים של בנייה למגורים ופעיל בתחום מזה שנים רבות, בעיקר באמצעות מערך הבנייה והנדל"ן בחטיבה העסקית של הבנק המנוהלת על ידי ליאת שוב.

במקביל לחיתום האשראי שנעשה על ידי בנקאי מערך הנדל"ן, בכל פרויקט מבוצעת בדיקה בלתי תלויה של איכות האשראי והבטוחות, התוכנית העסקית של היזם ואיתנותו הכלכלית, על ידי החטיבה לניהול סיכוני אשראי של הבנק ושמאים חיצוניים.

עבור לאומי מדובר בכלי נוסף לניהול המגבלות הרגולטוריות החלות על המערכת הבנקאית בישראל, ובפרט החשיפה למגבלה על ענף הנדל"ן. אג"ח זה, לצד ביטוחים וכלים נוספים שפותחו בלאומי, מאפשרים לבנק לשמור מרחק מהסף שקבע בנק ישראל, וכפועל יוצא על נתח השוק שלו כגורם משמעותי במימון נדל"ן בכל תקופה ובכל מצב שוק.

עד כה, המוסדיים היו יכולים להיחשף לאשראי למימון פרויקטים למגורים בשוק הסחיר בעיקר על ידי רכישת איגרות חוב של חברות יזמיות הפעילות בתחום. אשראי זה הוא בדרגת נשייה נחותה וברמת סיכון גבוהה יותר מאשראי בנקאי המממן את הפרויקט כליווי סגור, מכיוון שהוא מהווה בדרך כלל את ההון העצמי שהיזם משקיע בפרויקט ופירעונו תלוי בשחרור עודפי היזם לאחר השלמת הפרויקט.

ההנפקה תבוצע במערכת רצף מוסדיים של הבורסה לניירות ערך, בה פעילים בעיקר הגופים המוסדיים, מה שיאפשר למחזיקים באיגרת החוב לסחור בה ובכך לקבל יתרון על הלוואות לא סחירות, תחום שהגופים המוסדיים פעילים בו בשנים האחרונות. יתרון נוסף עבור המחזיקים הוא פיזור האשראי שאג"ח זה מאפשר. עקב היקף הנכסים הגדול שמנהל כל גוף מוסדי, ההלוואות הלא סחירות שמעמידים גופים אלה הן בסכומים מינימליים של כ־100 מיליון שקל לכל חברה. האג"ח המונפק על ידי לאומי כולל 10 פרויקטים של יזמים שונים, כך שגוף שישתתף בהנפקה בסכום כזה ישקיע למעשה בכ־10 פרויקטים של יזמים שונים בחשיפה ממוצעת של כ־10 מיליון שקל לכל פרויקט.

האג"ח יכלול חשיפה לפרויקטים מסומנים וקבועים, אותם הבנק לא יוכל להחליף במהלך חיי איגרת החוב, והמחזיקים ייהנו מריבית בהתאם לתנאי ההנפקה, כאשר הבנק ימשיך לתפעל את ההלוואות ולבצע בקרות על הפרויקטים. הבנק ומחזיקי האג"ח נמצאים באותה דרגת נשייה וכל תזרים מזומנים שייכנס לחשבונות הפרויקטים ישמש, לאחר תשלום הוצאות בנייה והקמה, לפירעון של הבנק והמחזיקים, כל אחד לפי חלקו היחסי.

תגיות