אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ג'נריישן ושפיר יתמודדו מול קבוצת IDE על הקמת מתקן ההתפלה בגליל המערבי מתקן התפלה פלמחים | צילום: עמית שעל

ג'נריישן ושפיר יתמודדו מול קבוצת IDE על הקמת מתקן ההתפלה בגליל המערבי

בחודש שעבר גברה קבוצת ג'נריישן קפיטל יחד עם שפיר הנדסה על IDE במכרז מקורות למכירת המתקן באשדוד תמורת 909 מיליון שקל; העלות המשוערת של פרויקט ההתפלה בגליל המערבי, שימוקם צפונית לנהריה, היא כמיליארד וחצי שקל

10.11.2021, 13:51 | ענת רואה

המכרז להקמת מתקן התפלה בגליל מערבי מתקדם: נבחרו שתי הקבוצות המתמודדות שיעלו לשלב הסופי. האחת היא חברת IDE טכנולוגיות, והשנייה היא קבוצה המשותפת ל-GES (בבעלות ג'נריישן קפיטל) ושפיר.


קראו עוד בכלכליסט:


בחודש שעבר גברו GES ושפיר על IDE במכרז שקיימה מקורות למכירת מתקן ההתפלה שלה באשדוד, ורכשו את המתקן תמורת 909 מיליון שקל. 


מתקן התפלה הקיים בשורק, צילום: טל שחר מתקן התפלה הקיים בשורק | צילום: טל שחר מתקן התפלה הקיים בשורק, צילום: טל שחר


העלות המשוערת של הפרויקט היא כמיליארד וחצי שקל. ממשרד האוצר נמסר כי שתי הצעות המחיר שהוגשו במכרז צמודות ומשקפות התייעלות טכנולוגית בייצור מים מותפלים בשני העשורים האחרונים, וכן את הצלחת פרויקטי PPP, מאז הוקם מתקן ההתפלה הראשון בישראל בשיטה זו ב-2003.

מתקן ההתפלה יהיה השביעי בישראל וימוקם צפונית לנהריה באזור הגליל המערבי. הזוכה ייבחר לאחר הליך התמחרות והוא יהיה אחראי על מימון, הקמה, תפעול ותחזוקה של מתקן ההתפלה, שעתיד לייצר לפחות 100 מיליון מטר קוב מים בשנה. 

המתקן יאפשר את חיבור הגליל המערבי למערכת המים הארצית, ויביא את סך ייצור המים במתקני ההתפלה בישראל לכ-895 מיליון מטר קוב בשנה, אשר יהוו כ-90% מסך הצריכה הביתית והתעשייתית של מים שפירים במשק.

כיום פעילים חמישה מתקני ההתפלה בישראל: באשקלון, אשדוד, פלמחים, חדרה ושורק, המספקים כ-75% מסך הצריכה הביתית והתעשייתית של מים שפירים במשק כל שנה. כל חמשת מתקני ההתפלה ממוקמים על רצועת חוף צרה יחסית, ובמקרה של זיהום ים עלול משק המים בישראל להימצא בסיכון. 

בימים אלו מבוצעות עבודות ההקמה של מתקן התפלה שישי, שורק ב', בעל כושר ייצור של 200 מיליון מטר קוב בשנה, שצפוי להתחיל לספק מים בשנת 2023.


מתקן התפלה אשדוד, צילום: אלבטרוס צילומי אוויר מתקן התפלה אשדוד | צילום: אלבטרוס צילומי אוויר מתקן התפלה אשדוד, צילום: אלבטרוס צילומי אוויר


המכרז מקודם על ידי ועדת מכרזים בין-משרדית משותפת לחשב הכללי, משרד האנרגיה, רשות המים והחברה הממשלתית ענבל. הוועדה צפויה להכריז על החברה הזוכה במכרז בעוד כשמונה חודשים, כך שהפרויקט יושלם בהתאם לצורכי משק המים עד לשנת 2025. בכך נראה שחל עיכוב מסוים בלוח הזמנים, שכן בעת שפורסם המכרז נמסר כי מועד ההקמה מתוכנן ל-2022, והשקה רשמית של המתקן ל-2024. 

מנהל רשות המים, גיורא שחם: "בעיצומה של הבצורת הכבדה שחוותה ישראל לפני מספר שנים ראיתי לתת עדיפות עליונה לקדם את הקמת מתקן התפלה הגליל המערבי ולחברו למערכת המים הארצית. בתום כארבע שנים של עבודה מאומצת הגענו לשלב האחרון בהליך לבחירת גורם הביצוע להקמת מתקן חיוני זה למשק המים בישראל בכלל ולתושבי הגליל המערבי בפרט. מדינת ישראל, באמצעות רשות המים, מובילה בידע, יוזמה ותכנון ארוך טווח כדי להבטיח את מקורות המים למדינת ישראל במציאות של שינויים אקלימיים וגידול באוכלוסיית המדינה".


תגיות