אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות הכל: המשקיעים לא חוששים לשים מיליונים על חברות מסוימות איתן קייט | צילום: ליאת מנדל

TechTalk

למרות הכל: המשקיעים לא חוששים לשים מיליונים על חברות מסוימות

בזמן שענפים שלמים בתעשיית הטק חווים האטה חסרת תקדים שמביאה לבצורת בהשקעות בהייטק, תחומי הבריאות, התעשייה והאקלים ממשיכים לשגשג ולגייס מזומנים כבעבר - ואף יותר. איתן קייט, מנכ"ל מרכז החדשנות ROAD2, סבור שמי שמשקיע בהם עושה בשכל

20.11.2022, 14:36 | איתן קייט

הרבה מדברים לאחרונה על השינויים הדרמטיים שקורים בשוק ההשקעות, הבאים לידי ביטוי בעיקר בירידה משמעותית בשוויי החברות ובהתמקדות במלך החדש ששמו "רווחיות" על פני המלך הישן ששמו היה "נתח שוק". מילת הקוד "פיטורים" הפכה להיות הכוכבת של מדורי הטק. החל מענקיות כמו מטא ואמזון ועד חברות סטארט-אפ קטנות - כולן בוחרות להיפרד מעשרות עובדים כחלק מתהליך התייעלות שמגיע כריאקציה להתרחבות המשתוללת של השנתיים האחרונות. "חברות החלום" - אלה שלא הציגו צמיחה אמיתית בשטח - מפנות את מקומן ל"חברות התשואה" בפורטפוליו המשקיעים.

ואולם, לא רק תשואה, ריבית ואינפלציה גואה עומדות לנגד המשקיעים, אלא גם חשיבה לטווח ארוך. נדמה שמי שעדיין חושב על השקעות בעידן הזה מוצא נקודות אור דווקא בסקטורים שצמאים לחדשנות ולטכנולוגיה: בריאות, תעשייה ואקלים.

כשעולמות הצ'יפים, הטכנולוגיות לפרסום והאינטרנט יורדים, דווקא טכנולוגיות המקדמות דיגיטציה של פעולות אנושיות נעשיות שוב אטרקטיביות. על בסיס בינה מלאכותית, סטארט-אפים רבים מבקשים לענות על צרכים שמחליפים פעילות אנושית ומביאים יעילות לשווקים חדשים.

בתחום הבריאות (Med-Tech), בתקופה שבה מערכות הרפואה הציבוריות וקופות חולים קורסות תחת הנטל, נוצר תיאבון עצום לפתרונות טכנולוגיים על מנת לשפר את השירות תוך הוזלת עלויות. בנוסף, בחברות בהן פורטפוליו התרופות האתיות מתיישן, הרצון לחדשנות מתעצם. חברות אלה מחפשות מגוון גדול של דרכים כדי לקצר את תהליכי הפיתוח ומסתמכות על הסטארט-אפים בתחום.

גם חברות עם פורטפוליו תרופות יציב יחסית מחפשות כל דרך כדי לשמר את הקשר עם הפציינטים, הרופאים והאחיות בשיטות של בריאות דיגיטלית. כל זה מייצר שוק פורה לחברות המעניקות ערך אמיתי בתחום הפארמה, הביו-טכנולוגיה והמיכשור הרפואי.

רק בחודש יוני האחרון גייסה חברת המד-טק איידוק 110 מיליון דולר. החברה, שמסייעת לרדיולוגים לפענח תמונות רפואיות במהירות מציגה את היתרונות המשמעותיים של שילוב חדשנות בעולם הבריאות. גם חברת נוקליאיי, שפיתחה פלטפורמה למיפוי ממוחשב של ביופסיות פתולוגיות ולהתאמה של תרופות לחולי סרטן, מציגה את היתרונות המשמעותיים של שילוב הטכנולוגיה בתחום. החברה, שגייסה כ-50 מיליון דולר, זכתה בפרס אטלס היוקרתי בשבוע שעבר ודורגה במקום ה-26 ברשימת הסטארט-אפים המבטיחים של כלכליסט לשנת 2022 בנוסף לעוד מספר חברות העוסקות בתחום הבריאות.

במקביל, גם עולם התעשייה, שחווה קשיים עצומים בעת משבר הקורונה ומתמודד עם כוח עבודה שלא שש לחזור לעבודה זקוק לחדשנות ולפתרונות ברובוטיקה בייצור, בתהליכי ביקורת איכות ובניבוי צרכי שוק משתנים על בסיס בינה מלאכותית. וכמו התעשייה, כך גם חברות קמאונאיות שנשענות על כח עבודה זול וזמין: הן חייבות למצא פתרונות אוטונומיים ולעבור תהליכי אוטומציה כדי לשרוד תקופות של מיתון והקטנה במרווח הקמונאי. חברות שמזהות את "כאבי הבטן" האלה יכולות לצמוח באופן מהיר, והמשקיעים בחברות כאלה יוכלו לראות תשואות יפות בתקופה לא ארוכה.

הכוכב הראשי כיום בתחום החדשנות כיום הוא ללא ספק משבר האקלים, שגורם לעולם שלם לחפש דרך לניתוק התלות בדלקים פוסיליים. לצד תעשיית פוד-טק הצומחת בקצב מסחרר, טכנולוגיות חדשניות בתחום התשתיות האלטרנטיביות לנפט וטכנולוגיות לייעול שימושים בדלקים מקבלות עדנה. כאן האופק כבר רחוק יותר, אבל משקיע שיש לו אורך רוח יוכל לרכב על גל הירידות בבורסות, שלא פסחו גם על חברות האנרגיה האלטרנטיבית, להשקעה ארוכת טווח בעלת אימפקט חיובי.

הדו"ח האחרון של PLANETech הראה שאחד מכל שבעה סטארט-אפים ישראלים הוא בתחום האקלים-טק והקיימות - כ9% מחברות ההזנק הישראליות. יותר מ-700 חברות כאלה זוכות להשקעות חסרות תקדים ביחס לנתח השוק שהן תופסות ובוודאי ביחס לתשואה ולרווחיות שמשקיעים מבקשים לראות כיום. ההבנה של הקרנות הגדולות ושל המשקיעים הפרטיים היא שהעתיד טמון בחברות האלה ולכן כולם בוחרים להציב בפרוטפוליו ההשקעות שלהן מספר חברות אימפקט בתחום הקיימות, האקלים, האנרגיה והמזון העתידי.

התחומים הללו, להבדיל משאר התעשייה, לא עוצרים וממשיכים לשווע לחדשנות שתייעל אותם. המשקיעים המנוסים יודעים שאין טעם, או הגיון פיננסי, להתבצר ולחכות עד יעבור זעם, אלא יש לבדוק באילו תחומים הנתונים הבסיסיים עדיין מעודדים חדשנות ואיפה ניתן יהיה להרוויח בטווח הבינוני והארוך.


איתן קייט הוא מנכ"ל מרכז החדשנות ROAD2 בחיפה ונשיא קרן השקעות Friendly Angels Club


תגיות