אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שינוי מהותי בחוק ההסדרים: ארנקים דיגיטליים יוכלו להציע פקדונות ארנק דיגיטלי | צילום: AP

שינוי מהותי בחוק ההסדרים: ארנקים דיגיטליים יוכלו להציע פקדונות

לאחר דיון ארוך וסוער ובניגוד לעמדת בנק ישראל, נקבע בוועדה למיזמים ציבוריים בכנסת כי נותני שירותי תשלום יוכלו להציע פקדונות; יו"ר הוועדה, ח"כ אוהד טל, הותיר פתח לבנק ישראל להציע הצעה מאוזנת אחרת בעניין

04.05.2023, 20:39 | עירית אבישר

בתום דיון ארוך וסוער החליט יו"ר הוועדה למיזמים ציבוריים בכנסת, ח"כ אוהד טל, לבטל את הסעיף בחוק ההסדרים שאוסר על ארנקים דיגיטליים למיניהם לשלם ריבית על פקדונות ללקוחותיו. זאת חרף התנגדות בנק ישראל לעניין היות ומדובר במוצר בנקאי הדורש רשיון בנקאי. בשלב מסוים יצאה הוועדה להפסקה, ובסיומה הודיע טל שכרגע הסעיף יורד מחוק ההסדרים, אך הוא עדיין הותיר לבנק ישראל פתח להגיע עם הצעה אחרת, שתהיה מאוזנת יותר.

הסעיף הוא חלק מפרק ב' בחוק המסדיר את הרישיון לנותני שירותי תשלומים. מדובר בשחקנים חדשים, שיפוקחו ע"י רשות ני"ע, ומטרתם להציע שירותים הקשורים לעולם התשלומים, כגון ארנקים דיגיטליים. כאמור במסגרת הנוסח הנוכחי של חוק ההסדרים שמסדיר את פעילותם נאסר עליהם לשלם ריבית בעבור כספי לקוחותיהם, אולם לעת עתה הסעיף הורד לאור התנגדות שהושמעה היום (ה') בוועדה. בין הדוברים הבולטים בנושא היה הממונה על ההגבלים לשעבר, דרור שטרום, שהתווכח בעניין עם נציגי בנק ישראל שהתנגדו להסרת הסעיף. "אני מתחלחל מחלק מהנימוקים שאני שומע כאן. המטרה של החוק היא עידוד התחרות לא רק בתחום התשלומים. הנושא של תשלומים לא מנותק בתחרות בבנקאות".

שטרום פנה אצל היועצת המשפטית של בנק ישראל, טידה שמיר, ואמר לה: "שאל אותך יו"ר הוועדה, מדוע את שומרת רק על זה שלא יתקרבו לבנקים. בשם איזה ערך צריכה חברת התשלומים לשמור כסף לקבל עליו ריבית ולא לתת גרגר ממנו ללקוח? איך את דואגת לאזרחים בחוק שאת ניסחת אותו". שמיר אמרה בתגובה: "צריך פעם אחת להפסיק את ההסתה הזו. אנחנו משרתי ציבור ודואגים לכסף של האזרח. לא להגביר את הרווחיות של הבנקים".

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, שנכח גם כן בדיון הסביר כי החוק מנסה לעודד את התחרות והחדשנות בשוק התשלומים ומעודד כניסת שחקנים חדשים עם רגולציה קלה. "בנושא הריבית על פיקדונות, אם רוצים לפתוח את כל השוק הזה לתחרות ולאפשר לציבור לקבל תשואה נאה על החסכונות שלו, זה תחום אחר לגמרי הדורש רגולציה אחרת. זה לא מקרי שברגולציה האירופאית לא משלמים ריבית על ארנקים. אם בכל זאת גוף רוצה לשלם ריבית הוא יכול לבקש רישיון - להפוך להיות בנק".

יו"ר הוועדה לא קיבל את עמדת בנק ישראל ואמר בדיון כי "הטענה המרכזית של בנק ישראל שזו לא מטרת החוק ואי אפשר לדון בזה, אולם מי שמגדיר את מטרת החוק היא הכנסת. אנחנו מעוניינים להגביר את התחרות וגם לגלגל את הרווחים שממילא קיימים, לציבור".


תגיות