אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"חוק דרעי 2" אושר בקריאה ראשונה בכנסת בנימין נתניהו ואריה דרעי | צילום: אלכס קולומויסקי

"חוק דרעי 2" אושר בקריאה ראשונה בכנסת

החוק שיאפשר ליו"ר ש"ס להתמנות לשר אחרי שנפסל בבג"ץ וחרף הרשעתו בעבירת מס עבר משוכה נוספת, וכעת ישוב לדיונים בוועדה שהוקמה במיוחד עבורו. בהמשך יצביעו חברי הכנסת בקריאה שנייה ושלישית על ביטול "חוק ההתנתקות"

20.03.2023, 22:32 | ynet

מליאת הכנסת הצביעה הערב (שני) בקריאה ראשונה בעד חוק יסוד: הממשלה (תיקון כשירותם של שרים וסגני שרים), המוכר כ"חוק דרעי 2". ההצבעה נערכה בתום דיון ארוך וסוער במליאה, שבמקביל אליו אישרו בליכוד ובציונות הדתית את המתווה החדש לבחירת שופטים - ונודע כי ועדת החוקה תצביע עליו כבר מחר.

לפי החוק, בית המשפט לא יוכל להביע ביקורת שיפוטית לעניין מינוי שרים וזהותם וזאת בטענה שהדבר נמצא ב"ליבת הפעילות הדמוקרטית" ופסילת מינוי של שר על ידי בית המשפט היא פגיעה ברצון הבוחר. החוק אמור לסלול את דרכו של יו"ר ש"ס אריה דרעי בחזרה לשולחן הממשלה. לאחר ההצבעה יוחזר החוק לוועדה המיוחדת להכנה לקריאה שנייה ושלישית. בקואליציה מתכננים לסיים את העברת החוק עד תום המושב הנוכחי.

מליאת הכנסת, נזכיר, אישרה בדצמבר האחרון ברוב של 63 תומכים מול 55 מתנגדים את "חוק דרעי 1", שאפשר את מינוי דרעי לשר הבריאות והפנים חרף הרשעתו בעבירות מס ועונש המאסר על-תנאי שהושת עליו. ואולם, בהמשך בג"ץ קבע ברוב של 10 מול 1 כי דרעי פסול מלכהן כשר עקב "חוסר סבירות קיצוני", בין השאר מכיוון שבעת הרשעתו שיקר לשופט בית המשפט המחוזי ואמר כי לא יחזור לחיים הציבורים - ולפיכך נמנע השופט מלהכריע שיש קלון במעשיו. גם השופט שהתנגד לפסילה קבע כי דרעי אמור היה לגשת ליו"ר וועדת הבחירות, כדי שזה יקבע אם יש קלון במעשיו, ורק לאחר מכן בג"ץ יוכל להכריע. בעקבות החלטת בג"ץ נאלץ ראש הממשלה נתניהו לפטר אותו מהממשלה.

נזכיר כי הקואליציה החליטה לזנוח את כל חוקי המהפכה המשפטית המקוריים שעליהם הכריז שר המשפטים יריב לוין בינואר, ולקדם רק את שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים - ובמתווה אחר מזה שהכריז לוין במקור. באופוזיציה לא קיבלו גם את המתווה החדש, שמאפשר לקואליציה למנות בכל קדנציה שני שופטי עליון - ומהשופט השלישי נדרשת הסכמה רחבה יותר, שכוללת גם חבר אופוזיציה.

מאוחר יותר הלילה יצביעו חברי הכנסת בקריאה שנייה ושלישית על ביטול "חוק ההתנתקות", האוסר על ישראלים לשהות בשטחים שפונו, בהם גוש קטיף וחומש. המתנחלים ניסו בעבר כמה פעמים לבטל את החוק, אך נבלמו פעם אחר פעם בוועדת השרים. ביטול החוק נכלל בהסכמים הקואליציוניים בין הליכוד לציונות הדתית. ביטולו יסדיר את מעמדם של תלמידי ישיבת חומש, שנמצאים במאחז בניגוד לחוק לאחר שפונה במסגרת התוכנית ב-2005. בעבר פינו ממשלות ישראל את תלמידי הישיבה מעת לעת, אך כעת, בהתאם להסכמים הקואליציוניים, בכוונת הממשלה להסדיר את מעמד הישיבה במאחז באמצעות חקיקה.

תגיות