אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנפילה הכואבת של סולאראדג': מחקה 11 מיליארד דולר בשנה הנפקת סולאראדג' בנאסד"ק ב־2015. ירדה מהמקום הראשון למקום השישי מבין הישראליות | nasdaq

הנפילה הכואבת של סולאראדג': מחקה 11 מיליארד דולר בשנה

חברת האנרגיה הירוקה, שהיתה הישראלית הראשונה שנכנסה למדד S&P 500, נסחרה בשיאה בשווי של 20 מיליארד דולר. מתחילת השנה המניה ירדה ב־43% בעוד S&P 500 עלה ב־18%. בין הסיבות: ירידה חדה בביקוש למערכות סולאריות בארה"ב

06.09.2023, 08:09 | עדיאל איתן מוסטקי

לפני כמעט שנתיים חברת האנרגיה הירוקה סולאראדג' (SolarEdge) עשתה היסטוריה כשהפכה לישראלית הראשונה שצורפה למדד S&P 500 היוקרתי, שכולל את החברות הגדולות ביותר שנסחרות בארה"ב. באותה עת שווי השוק של החברה היה 16 מיליארד דולר. החברה עוסקת בפיתוח וייצור ממירי זרם ישיר מפאנלים סולאריים לזרם חילופין, מה שמאפשר להגדיל באופן משמעותי את יעילות הפאנלים הסולאריים. החברה עוסקת גם במכירת מערכות סולאריות ומערכות אגירה.

סולאראדג' הוקמה בשנת 2006 על ידי חמישה חברים יוצאי יחידת הטכנולוגיה של חיל המודיעין: גיא סלע, ליאור הנדלסמן, יואב גלין, מאיר אדסט ועמיר פישלוב. בראש החברה עומדים המנכ"ל צבי לנדאו והיו"ר נדב צפריר, מפקד יחידה 8200 לשעבר. בעלי המניות העיקריים של סולאראדג' הם גופי השקעה גדולים, ובהם בלאקרוק וג'יי.פי מורגן.

החברה הונפקה בנאסד"ק ב־2015 לפי שווי של 620 מיליון דולר, וטרם הכניסה למדד S&P 500, באוגוסט 2021, היא נסחרה בשווי של 19 מיליארד דולר. לשיאה היא הגיעה שנה לאחר מכן, באוגוסט 2022, ונסחרה לפי שווי של 20 מיליארד דולר. אולם מתחילת 2023 צנחה מניית החברה בכ־43%, בעוד מדד S&P 500 עלה ב־18%. בכך מניית סולאראדג' מאיישת את המקום הרביעי בטבלת היורדות הגדולות במדד. סולאראדג', שהיתה הישראלית הגדולה ביותר בנאסד"ק, היא כיום השישית בגודלה מבין הישראליות. שווי השוק שלה כיום, 9.1 מיליארד דולר, מציב אותה במקום ה־470 במדד. כלומר, היא מחקה מהשווי שלה כ־11 מיליארד דולר (יותר מ־40 מיליארד שקל). לשם השוואה, השווי שמחקה סולאראדג' שווה לשווי השוק הנוכחי של בנק הפועלים, הבנק השני בגודלו בישראל (במונחי שווי שוק).



סולאראדג' לא לבד. גם המתחרה הגדולה אנפייז (Enphase) האמריקאית סובלת מסנטימנט שלילי, אפילו עמוק יותר מזה של החברה הישראלית. אנפייז צנחה ב־52% מתחילת השנה והיא החברה שמציגה את הירידה השנייה בגובהה במדד הדגל האמריקאי. עם זאת, שווי השוק של אנפייז גבוה יותר – 17 מיליארד דולר.

עיקר הירידה במניית סולאראדג' במהלך 2023 היתה בתחילת אוגוסט, עם פרסום הדו"חות הכספיים של החברה לרבעון השני שהציגו תוצאות שיא אך לוו בירידה בתחזית המכירות לרבעון השלישי של השנה. בימים שלאחר מכן צנחה המניה בכ־20%.

ההכנסות של סולאראדג' ברבעון השני של 2023 הסתכמו ב־991 מיליון דולר, זינוק של 36% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. במגזר הסולארי הסתכמו ההכנסות ב־947 מיליון דולר, 38% יותר מבתקופה המקבילה בשנה שעברה. לכך יש להוסיף את העלייה במכירות לשוק האירופי שהתבטאה, בין היתר, בזינוק של 64% במכירות לגרמניה. התוצאות הטובות הובילו את החברה לעקוף את תחזיות האנליסטים עם רווח למניה של 2.62 דולר לעומת הערכה של 2.52 דולר.

אך התחזיות לרבעון השלישי היו פחות חיוביות. החברה דיווחה על צפי הכנסות בין 880 ל־920 מיליון דולר בלבד ברבעון לעומת הערכות להכנסות של 1.05 מיליארד דולר בתחזית הקודמת. על רקע זה, האנליסטים של בנק אוף אמריקה הורידו את המלצת הקנייה על המניה (מ־buy ל־neutral). האנליסטים הדגישו שהאסטרטגיה של החברה נכונה ופעילותה מגוונת, אך מדובר בשוק עם ירידה חדה בביקושים.

הירידה החדה בשווי של סולאראדג' נובעת מכמה סיבות: ראשית, ירידה בביקוש בארה"ב למערכות סולאריות בשל עליית הריבית שמשפיעה בעיקר על השוק האמריקאי ותוכנית מיסוי בקליפורניה, שהפחיתה את הכדאיות הכלכלית של הקמת פאנלים סולאריים ללא אגירת אנרגיה על גגות בתים בקליפורניה. התקנות החדשות הובילו לירידה של 75% בהכנסות של משקי בית פרטיים מפאנלים סולאריים שיותקנו ללא מתקני אגירת חשמל. הירידה ברווחיות של התקנת המערכות הביתיות בקליפורניה הובילה לירידה בביקושים. קליפורניה היא שוק חשוב עבור סולאראדג' שכן כ־10% מפעילות החברה מרוכזים במדינה זו.

בנוסף, העלאות הריבית בארה"ב בשנה האחרונה הביאו לכך שעלות ההקמה של פרויקטים סולאריים על גגות פרטיים הפכה ליקרה מדי עבור הצרכנים. בארה"ב נהוג לממן את התקנת הפאנלים הסולאריים על ידי נטילת הלוואות מגופי מימון אולם הריבית שעלתה מרמה אפסית לרמה של יותר מ־5%, הפכה את המימון ליקר יותר ובכך הובילה לירידה בביקושים.

הגורם השלישי הוא הירידה במחירי החשמל באירופה במהלך 2023 לעומת השיאים חסרי התקדים שאליהם הגיעו ביבשת עם פריצת המלחמה באוקראינה, שהעלו בעשרות אחוזים את השווי וההכנסות של פרויקטים סולאריים. במהלך 2023 התאזנו מחירי הדלקים בעולם וביבשת, ומדינות רבות כגון ספרד ופולין החלו בהגבלות על מחירי החשמל המופקים מאנרגיה סולארית. הסיבה להגבלות היתה שמחירי החשמל ביבשת עלו בשל עליית מחירי הדלקים, אך אלו אינם משפיעים על עלויות הפקת החשמל של האנרגיות המתחדשות, מה שהוביל לשיעורי רווח גבוהים עבור הפרויקטים.

חוסר הוודאות שליווה את שוק האנרגיה העולמי והחשש מצמצום אספקת דלקים מרוסיה הובילו בשנה שעברה להזמנות רבות של מוצרי החברה לאירופה. כעת, לדברי החברה, נוצר עודף מלאי בשווקים האירופיים, ולכן כמות ההזמנות החדשות ירדה.


תגיות