אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משחק המיזוגים של איירון סורס להקפצת השווי    מנכ"ל יוניטי ג'ון ריצ'יטלו הנפקת איירון סורס בניו יורק. היתה ציפייה שהחברה תהיה צ'ק פוינט הבאה | צילום: צילום מסך יוטיוב בלומברג

ניתוח

משחק המיזוגים של איירון סורס להקפצת השווי

החברה שהנפיקה לפני שנה לפי שווי של 11.1 מיליארד דולר - הגבוה ביותר לחברה ישראלית בגל הנוכחי - שאפה להתבסס כמובילה עולמית בתחומה; אלא שערב העסקה עם יוניטי נסחרה איירון סורס בשווי 2.3 מיליארד דולר בלבד, והמיזוג ישקף לה שווי של 4.4 מיליארד דולר

14.07.2022, 06:30 | גולן חזני

במציאות של אינפלציה גבוהה, סביבת ריבית שעולה ושווקים יורדים, המיזוג של יוניטי ואיירון סורס לא יהיה הראשון ובטח לא האחרון בעולם הטכנולוגיה.

איירון סורס (ironSource) עשתה צעד מוצלח מבחינה עסקית. היא חוברת לשחקן גדול, בשווי שוק גדול פי 4 מהשווי שלה, וההנחה שיחד יהיה השלם גדול מסך חלקיו נכונה במקרה הזה. שתי החברות מכירות זו את זו, פונות לקהל יעד דומה ועכשיו יספקו לאותו קהל פתרון כולל.

גם יחס המניות בעסקת המיזוג משחק לטובת איירון סורס - 12.2 ליוניטי ו־4.4 לאיירון סורס. לא בכדי פתחה יוניטי איבדה אתמול 17.4% ואיירון סורס סיימה בזינוק של 47%.

התמורה של יוניטי בעסקה היא בפרמיה גדולה מאד, 94% מעל מחירה של איירון סורס ערב המיזוג. יוניטי, ששווי השוק שלה עמד על 11.8 מיליארד דולר קיבלה בעסקה שווי של 12.2 מיליארד דולר בלבד (המתחרה של יוניטי, אפלאבין (APP) ירדה ב-4.2%).

על אף האמור, יש לעסקה הזו זוויות נוספות, שפחות תומכות בעמדה כי היא ניצחון של איירון סורס. זו היתה החברה שאיכשהו קיווינו שתהיה צ'ק פוינט הבאה, ההנפקה הישראלית הגדולה ביותר בגל האחרון והדו־ספרתית היחידה בסופו של דבר. לחברה הזו יש בעלי מניות דומיננטיים - קרן ההשקעות CVC שמחזיקה בכ־20% מהמניות. אלה נרכשו לפי שווי של 1.55 מיליארד דולר ב־2019. CVC היא קרן חדה, עם רקורד נאה של רווחים, והעסקה לא היתה עוברת בלעדיה.

הרוח החיה באיירון סורס הוא תומר בר־זאב, המנכ"ל והמייסד. הוא זה שהוביל את החברה בכל אחד מאבני הדרך שלה עד היום: הרכישות, האסטרטגיה, המיזוג עם הספאק של תומא בראבו לפני שנה. בר זאב הוא גם מי שהוביל לעסקה הנוכחית.

מה מוביל חברות ומנהלים לעסקאות המיזוגים בשוק הקשה של היום? קודם כל, רצון להגדיל כוח בתחרות הקשה שמתפתחת, באמצעות איחוד כוחות. שנית, חברות כמו יוניטי ואיירון סורס שהנפיקו בשוויים מנופחים בשנתיים האחרונות, ראו את המניה שלהן צונחת ב־80%780% ולפעמים 90%. זו תחושה לא נעימה. המשקיעים בהנפקה מעקמים פרצופים.

מנגד, בקופות שלהן עדיין שוכב המזומן שגייסו בהנפקה והן מחפשות רכישות. בה בעת, מי שראה את המניה שלו ב־10 דולר לפני חצי שנה, מתקשה למכור אותה ב־4-3 דולר. פסיכולוגית זה קשה. אבל כשהרוכש מגיע (וגם הוא היה שווה 40 דולר ועכשיו נסחר במחיר של 10), ומציע לך להחליף עמו מניות, המהלך נעשה הרבה יותר קל מחינה נפשית.

כך התמזגו בשעתו שיפט4 ופינארו הישראלית, כך ליאונרדו מיזגה לתוכה את ראדא. יוצאת דופן היתה עסקת אינטל וטאואר שבה הפער בשווי החברות הוא גדול ונחתם כשהנפילות בשווקים רק החלו בפברואר. עסקת מיזוג משאירה את המוכר עם תחושה טובה יותר, אבל גם עם תקוות לרווח עתידי שכן הוא נשאר עם מניות של החברה הרוכשת.

בר־זאב בא מרקע פיננסי כבנקאי השקעות שיודע לתפור עסקאות. אפשר לזקוף לזכותו את הפרמיה הגבוהה בעסקה ואת צם ההחלטה למכור את החברה. סביר להניח שגם למנכ"ל עם רקע טכנולוגי היה קשה לסרב למיזוג כזה לאור הסינרגיה בין החברות. דוגמאות מהצד השני לא חסר - יהודה וזהר זיסאפל או גיל שוייד לא מכרו את החברה שהקימו גם בתקופות של משבר. כאמור, המגמה רק מתחילה. בחודשים הקרובים נראה יותר ויותר מיזוגים. חברות כמו ווקמי, ריסקיפייד, סטארטסיס, וויקס ומאנדיי יהיו מטרה לחברות גגדולות יותר שצאו למסע ציד.

ועוד כמה מילים על שתי החברות: נכון לסוף מרץ, בעלת המניות הגדולה באיירון סורס היא קרן CVC החזיקה בכ־24.5% ונכנסה להשקעה ב־2019 לפי שווי של 1.55 מיליארד דולר, וקרן וויולה המשקיעה הראשונה בחברה מחזיקה בכ־7.2% ממניות איירון סורס.ההתפתחות של איירון סורס היתה בעיקר במיזוגים ורכישות. בין החברות שרכשה או מיזגה היו סופרסוניק, פייסמודס, טאפג'וי, סידאלגו, ועוד.

יוניטי מפתחת פלטפורמות משחקים ולפי הודעת החברות אחראית ל־70% מבין אלף המשחקים המובילים בעולם. החברה פיתחה סביבת תוכנה תלת מימדית לפיתוח משחקי מחשב. יוניטי הונפקה בנסדא"ק שנה לפני איירון סורס, בספטמבר 2020 לפי שווי של 13.7 מיליארד דולר ומנייתה איבדה מאז ההנפקה 23.5% ונפלה ב־80% מהשיא שבו נסחרה בחודש נובמבר.

החברה הממוזגת שהאביטדה (רווח תפעולי תזרימי) שלה על פי ההודעה תגיע למיליארד דולר ב־2023, כמעט כפול מהתחזית של כל אחת לחוד, תמקסם את ההכנסות מהלקוחות - חברות המפתחות משחקי וידיאו למחשב ולמכשירי מובייל, שיקבלו פתרון מלא החל מהפיתוח של המשחק ועד להפצתו. היוזמה לעסקה היתה משותפת. בין שתי החברות קיים קשר עסקי והיכרות ארוכה. איירון סורס למעשה סייעה ליוניטי להרוויח יותר מהמשחקים שלה. איירון סורס תמנה שלושה נציגים בדירקטוריון החברה הממוזגת, אחד מהם בר־זאב, וחברי ההנהלה שלה יכהנו בתפקידים בהנהלת יוניטי.


תגיות