אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל טריא הפורש: "הלחץ והטלפונים של הלקוחות לא מצדיקים את השכר" שחף ארליך מנכ"ל טריא הפורש | צילום: אלי לו

מנכ"ל טריא הפורש: "הלחץ והטלפונים של הלקוחות לא מצדיקים את השכר"

שחף ארליך, מי שתחתיו תיק האשראי של טריא צמח מ־2 מיליארד שקל מתחילת 2019 לשיא של 3.4 מיליארד שקל במרץ השנה, מצטער על הרגע שבו מונה למנכ"ל חברה ציבורית. הוא יסיים את תפקידו באוגוסט הקרוב

27.06.2023, 06:12 | אלמוג עזר

"אל תהיה אף פעם מנכ"ל של חברה ציבורית. זה לא שווה את זה. הלילות הלבנים, הלחץ והטלפונים של הלקוחות לא מצדיקים את המשכורת". כך תיאר בשיחות סגורות שחף ארליך, מנכ"ל טריא, את הקשיים בניהול חברת הפינטק שעוסקת באשראי חוץ־בנקאי ומפעילה פלטפורמת הלוואות בין עמיתים (P2P), שמתמודדת עם אתגרי נזילות בשל גל של פדיונות.

אמירותיו של ארליך ביטאו היטב את הלאות שחש בעקבות הקשיים שאותה חווה החברה בחודשים האחרונים. כך, ביום ראשון השבוע החליטו אייל אלחיאני, אחד מבעלי השליטה בטריא (10.6%) וארליך כי זה הזמן לסיים את תפקידו של האחרון כמנכ"ל טריא בסוף אוגוסט השנה. על פי בכירים בענף, ההחלטה נעשתה לאחר שסימני הלחץ ניכרו בתיפקודו של ארליך בחודשיים האחרונים שהתקשה לתפקד תחת הלחץ העצום שזימן משבר הנזילות שבו נמצאת טריא מאז פברואר השנה. אלחיאני, מייסד החברה, יסיים תפקידו כיו"ר וימונה לתפקיד ממלא מקום המנכ"ל עד לאיתורו של מנכ"ל חדש, ועמוס לוזון (20.1%) ימונה ליו"ר. ארליך ימשיך לעבוד בחברה וישמש כיועץ.

תחת כהונתו של ארליך כמנכ"ל, מתחילת 2019, צמח תיק ההלוואות של טריא מ־2 מיליארד שקל לשיא של 3.4 מיליארד שקל בסוף הרבעון הראשון של השנה, אולם החברה סובלת מפדיונות משמעותיים של כספי המשקיעים. ברבעון הראשון הופקדו לפלטפורמה של טריא 178 מיליון שקל והתקבלו בקשות משיכה של 400 מיליון שקל. באפריל־מאי המצב החריף עם משיכות נוספות של יותר מ־300 מיליון שקל, דבר שמקשה על טריא להיענות לכל בקשות המשיכה, והיא הפסיקה לספק אשראי מעבר למה שכבר ניתן.

טריא הפכה לציבורית ביוני אשתקד באמצעות מיזוג עם השלד לוזון נדל"ן שנעשה לפי שווי של 320 מיליון שקל. כיום טריא נסחרת בשווי של 148 מיליון שקל, לאחר שאיבדה 59% משווייה ב־12 החודשים האחרונים. טרם הגעתו לטריא עבד ארליך בעולמות האשראי הפרטי לנדל"ן. לדברי בכיר בשוק שעבד עם טריא וארליך, "הוא לא ידע איך למנכ"ל את כל שרשרת הערך. כשאתה מנכ"ל אתה צריך לנהל מספר נושאים שונים במקביל; מרכישות, דרך קשרי משקיעים, שיווק, מיתוג. בנוסף הוא גם לא בעל מערכת יחסים היסטורית עם המוסדיים והבנקים, קשרים שעכשיו טריא חייבת בעוד היא מחפשת דרך להנזיל את עצמה דרך הגופים הגדולים במשק. הוא (ארליך) עדיין רואה את עצמו כאלטרנטיבה לבנקים ומתקשה לשתף פעולה".

ארליך היה האחראי בחודשים האחרונים על המשא ומתן מול הבנקים והמוסדיים למכירת תיק המשכנתאות של טריא, כדי להזריק לה נזילות ולהקטין את התחייבויותיה בשוק הנדל"ן. עתה, בחברה צופים כי לוזון יחליף את ארליך במשא ומתן וינצל את ניסיונו מול הגופים הגדולים במשק כאשר הזמן עובד לרעתו מאחר שהמשקיעים בחברה רוצים פתרונות ומהר למשבר.

יש בענף גורמים שמאשימים את ארליך באופן ישירבמצבה של החברה היום. תחת ארליך חילקה טריא אשראי לקבוצות רכישה לטווחים ארוכים מבלי שדאגה לכסות עצמה במקורות מספקים לאותה תקופה. טרם מינויו לתפקיד המנכ"ל שימש ארליך כמנכ"ל טריא קהילה החברה האחראית למתן אשראי לקבוצות. הצמיחה בתיק האשראי נבעה בין היתר בעקבות הקשרים שהיו לארליך עם השוק החרדי שמתבסס על קבוצות רכישה.

ארליך הפך את טריא לגוף השני בגודלו בישראל בכל הנוגע למימון קבוצות רכישה, כאשר היום החברה מממנת כחמישים קבוצות, שנייה רק למזרחי טפחות. בשנים 2020 ו־2021 חילקה החברה משכנתאות בריבית קבועה של 5%, אולם עליית הריבית במשק הישראלי ליותר מ־4% בתוך כשנה הפכה את תיק ההשקעות של טריא ללא אטרקטיבי וזימן את משבר הנזילות עם עזיבת המשקיעים. מקורבים לטריא הסבירו כי גם הרצון להתבסס על ריבית קבועה הגיע בין היתר מרצונו של ארליך בשל "הפן החברתי" של טריא. עלות שכרו של ארליך, נכון ל־2022, היא קצת פחות מ־1.3 מיליון שקל בשנה, שמורכבים ממשכורת קבועה של יותר ממיליון שקל שכר קבוע לצד מענק של 243 אלף שקל.

על פי הדו"ח הכספי של טריא, הפסקת העמדת אשראי לקבוצות הרכישה במהלך פרויקט עלולה ליצור לטריא, בין היתר, לחשיפות משפטיות ולהחזרת חלק מהעמלות שקיבלה. ברבעון הראשון הפרישה חברת האשראי לראשונה 2 מיליון שקל. לבד מלוזון ואלחיאני, מחזיקים בטריא גם ורדה לוסטהויז (10.4%), גבריאל אלי (7.5%), אסף שלוש (4.9%) ופייר בסנינו (7.6%), כולם חתומים על הסכם בעלי מניות ונחשבים לבעלי השליטה בחברה.

תגיות