אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא רק חמץ: תזונת בתי החולים בפסח פוגמת בבריאות המאושפזים ד"ר דורית אדלר | צילום: אבי חן

דעה

לא רק חמץ: תזונת בתי החולים בפסח פוגמת בבריאות המאושפזים

בתי חולים מחמירים בחג הפסח ולא נותנים לחולים לבחור האם לאכול חמץ. תזונת המאושפזים מורכבת גם כך, ובית החולים חייב לשים לנגד עיניו את בריאותם לפני הכל ולא להציב בפניהם עוד מכשול - מעבר לקיים

21.03.2023, 10:12 | ד"ר דורית אדלר

חוק החמץ מתייחס לאוכל המוכנס לבתי החולים מבחוץ, אך איזה אוכל מוגש לחולים המאושפזים בפסח? התזונה היא מפתח לבריאות באופן כללי ועל אחת כמה וכמה לחולים מאושפזים, היא חלק בלתי נפרד מהטיפול ובסיס להתמודדות עם המחלה/הניתוח/הטיפול. אין צורך להכביר מילים על ההשלכות של הגבלת מגוון מזונות לחולים במצבים מורכבים.

בפסח בדרך כלל החולים המאושפזים הם החולים היותר קשים אשר לא ניתן לשחררם או לדחות את הטיפול בהם. אלה לעתים קרובות חולים מורכבים וקשים אשר ממילא נזקקים לדיאטות מורכבות בהתאם, שחלק מחייבות מגבלות עקב מחלתם מחד ומלוות בחוסר תיאבון מטבע מחלתם מנגד, כך שהמשימה לענות על כלל צורכיהם התזונתיים מחייבת להשתמש במגוון הרחב ביותר של אפשרויות המזונות בתוך המגבלות הדיאטטיות הנובעות מהמחלה.

שכיחות תת תזונה בקרב חולים מאושפזים נע בין 30%-60%. בקרב חולים אלה שיעורי תחלואה כגון זיהומים, סיבוכים ואף תמותה גבוהים יותר. משך האשפוז ארוך יותר וגם עלות הטיפול גבוהה משמעותית. תת התזונה בקרב מאושפזים לעתים קרובות הנה משנית למחלות, אולם גם לאשפוז ותנאיו יש תרומה להחרפת תת תזונה או אף ההידרדרות אליה. למצב זה תורמים חוסר תיאבון המלווה בצריכה נמוכה מהנדרש, מצבים כמו בדיקות ומצבי צום לצורך פרוצדורות שלעתים מתרחשות בזמני הארוחות. בנוסף, הצריכה הקלורית של רכיבים תזונתיים רבים גבוהה יותר עקב מצבי חום, אך מה שהחולים אוכלים בפועל קטן יותר. לכן, כל מגבלה נוספת על מגוון המזונות עלולה להחריף את הצריכה התזונתית של החולים.

בתי החולים כמובן עוברים תהליך הכשרה מדוקדק לקראת הפסח. בעבר הכשרות הייתה הכשרות הספרדית המאפשרת לאכול גם אורז וקטניות, כך שהתאפשר מגוון סביר של מזונות למרות מגבלות כשרות הפסח, אולם בשנים האחרונות לפחות בחלק מבתי החולים חל תהליך של הקצנה והם חויבו לנהוג לפי הכשרות האוסרת על אכילת אורז וקטניות. מצב זה מצמצם באופן קיצוני את מגוון המזונות המספקים בעיקר פחמימות מורכבות לשניים עיקריים: תפוחי אדמה ומצות, יום יום במספר ארוחות במשך שבוע ימים.

הסרת הקטניות מהתפריט מונעת מהחולים את אחת מקבוצות המזון החשובות ביותר, שבתזונה נכונה מהווה מקור עיקרי לחלבון וליסודות תזונתיים אחרים. זאת, לצד הדגנים המלאים, שגם הם מוסרים מתפריט הפסח. לקטניות יש מקום מרכזי – בריאותית ותרבותית – בתזונה הים-תיכונית המומלצת, ובהיסטוריה הקולינרית של אזורנו. המצות, לעומת זאת, מבוססות על קמח לבן שאינו עולה בקנה אחד עם תזונה בריאה. מצות קשורות גם באי נוחות במערכת העיכול בפרט לחלק מהחולים. היכולת להשתמש במצות בדרכים מגוונות, כפי שנעשה בבית, מוגבלת ליד מיטת החולה. כך נכפה על החולים ועל השוהים במחיצתם משטר תזונתי מזיק – דווקא במקום ובזמן שבו הם זכאים לתנאים הטובים ביותר לחיזוק בריאותם. זכות היסוד לבריאות מעוגנת בחובת המדינה, לפי חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, להגן על שלמות גופו של כל אדם. הפגיעה בזכות לבריאות, במקרה זה, היא ממשית לא פחות מהפגיעה בזכות לחופש מדת, שעומדת לרוב בלב הדיון על הכנסת חמץ לבתי חולים בפסח.

ככל שמטילים יותר מגבלות על הדיאטה כך הסיכון לחסרים גדל. העובדה שעל צבור החולים בבתי חולים המהווה בפועל "קהל שבוי" נכפה תפריט מצומצם אשר אינו עולה בקנה אחד עם מגוון תזונתי התואם תפריטים בריאים למשך שבוע שלם, עלולה להיות קשורה גם בסיכון להידרדרות מצבם התזונתי, שכן הגשת אותו מזון שוב ושוב בסבירות גבוהה עלול לפגוע בתאבון ובצריכה הכוללת.

העובדה שיש בתי חולים בהם לחולים לא ניתנת בחירה לפי איזו כשרות הם בוחרים לאכול, זו סוגיה לא פחות משמעותית מהכנסת חמץ לבתי החולים. סוג כשרות פסח: עם או ללא קטניות הייתה בבתי החולים עד לאחרונה בחירה אישית ותרבותית בנוסף לעובדה שהייתה חיונית גם בריאותית בהתאם להמלצות התזונתיות של אנשי המקצוע.

לאור המשמעויות הבריאותיות של תפריט תזונתי מצומצם לחולים מאושפזים לתקופה של שבוע מחייבת הצפת הנושא וטיפול מידי להבטחת הנגשת תפריטים מגוונים, בריאים וכאלה שיסייעו לחולים המאושפזים בפרט בתקופה כה קשה מבחינת חוסנם הבריאותי, לתמוך בתהליכים הניתוחיים או הטיפוליים ובוודאי שלא להציב מכשולים נוספים לאלה המובנים ממילא במחלות ואשפוזים אשר אף עלולים לסכן חלק מהם להידרדרות מצבם התזונתי.

ד"ר דורית אדלר, נשיאת הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, ועו"ד יוסי וולפסון מהפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, מובילים בשיתוף את אשכול מערכות המזון של פורום האקלים הישראלי של הנשיא

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
הכתבה לא דיברה על דרישה לחמץ בפסח אלא לאפשר קיטניות
בתור שומר כשרות שלא אוכל קטניות בפסח אני לא מבין מה הבעיה שבתי חולים יאפשרו לחולים לצרוך קטניות, זה לא פוגם בכשרות. לגבי דגן מלא - את זה עוד לא ראיתי בבתי חולים גם בימות השנה, הלוואי שיחליפו את הלחם הלבן ללחם 100% מלא, ויש גם מצות מקמח מלא, מכוסמין ושיבולת שועל שלא מכבידות כמו המצות מהקמח הלבן, אבל כאמור בתי החולים עדיין לא שם בלי קשר לפסח.
נו  |  02.04.23
1.
הכותבים מתעלמים מחלק גדול ביותר מהיהודים- שומרי הכשרות
אלה יימנעו מלהגיע לבית חולים בפסח , או שבהיותם שם יימנעו מלאכול . דרישתה לחמץ בפסח ( לא, לא לא , היא לא התכוונה לזה רק לזה שבית החולים יבשל כרגיל ... ). למה היא לא דנה בהם? במקרה הטוב : מאותה סיבה שהיא לא דנה בשינוי התזונה של החתולים בבתי החולים שניזונים משאריות מזון. במקרה הרע: היא כן היתה דנה שהפרעה לתזונה של החתולים אילו היתה נזכרת בהם.
גדעון ארליך  |  21.03.23