אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנגיד על העלאות הריבית: "אי אפשר להוריד את האינפלציה ללא כאב, זה פשוט לא עובד אחרת" פרופ' אמיר ירון נגיד בנק ישראל | צילום: אוראל כהן

הנגיד על העלאות הריבית: "אי אפשר להוריד את האינפלציה ללא כאב, זה פשוט לא עובד אחרת"

בשיחה עם כלכליסט אמר פרופ' אמיר ירון: "חשוב לשמור על עצמאות הבנק המרכזי. אנחנו יודעים מה קרה במדינות שפגעו בעצמאות זו". לדבריו, "בעיות נקודתיות צריכות להיפתר באופן נקודתי על ידי המערכת הבנקאית, ואני שמח שבנקים יצאו עם מתווים להקל את הפגיעה בנטלי משכנתאות". עוד אמר: "מוטב ששר החוץ יתעמק בנתונים"

20.02.2023, 18:59 | שלמה טייטלבאום

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון שוחח עם כלכליסט זמן קצר אחרי העלאת הריבית. בשיחה הדגיש הנגיד שוב את החשיבות של עצמאות בנק ישראל, עצמאותם של מוסדות חזקים, הביע הבנה למשקי הבית שנאלצים להתמודד עם העלאת הריבית אך מתעקש שהאינפלציה פוגעת בחלשים אף יותר. הנגיד הודה כי בזמן האחרון יש פיחות בשקל שלא מוסבר על ידי התנודות בשוק המניות, אך מוקדם לקשור בין הפיחות לבין הרפורמה המשפטית.

הערב שר החוץ אלי כהן צייץ כי "ביקש משר האוצר לגבש מתווה מולך להפסקת העלאות הריבית", כהן טוען כי בשל 'התמתנות האינפלציה', העלאת הריבית היום היתה לא מוצדקת והיא מהווה 'התעמרות בבעלי משכנתאות', האם אתה חושש לעצמאות הבנק המרכזי?

"מוטב ששר החוץ כהן יתעמק בנתונים. ראשית, האינפלציה לא התמתנה. (הנגיד מתכוון לכך שהאינפלציה עלתה לרמה של 5.4%, הגבוהה ביותר בגל האינפלציה הנוכחי, ש"ט) שנית, רצוי כמובן, בטח בתור שר חוץ, שהוא יבין את החשיבות של העצמאות של הבנק המרכזי. אנחנו יודעים מה היתה התוצאה הסופית בכל המדינות שבהם היתה פגיעה בבנק המרכזי.



האם החששות שהכלכלנים בעולם מביעים מהרפורמה המשפטית עלתה לדיון במהלך הדיונים המוניטריים והאם היא השפיעה על ההחלטה?

"אנחנו עוקבים אחרי כל ההתפתחויות, אבל לא איכנס לפרטי הדיונים המוניטריים. יחד עם זאת, התנאים הבסיסיים של המשק הצדיקו העלאה של חצי אחוז, התוצר של הרבעון הרביעי הפתיע כלפי מעלה, התעסוקה גבוהה ושוק העבודה הדוק. מנגד, המדד של ינואר הפתיע אותנו ואת כל פעילי השוק כלפי מעלה, האינפלציה של הליבה נראית דביקה".

אז למה לא העליתם ב-0.75%, האם גם הפעם היה חבר ועדה שתמך בהעלאה חדה של 0.75%?

"בשביל לדעת את זה תצטרך לחכות לפרוטוקול, ההחלטה שלנו מביאה את האיזון בין הצורך לשלוט באינפלציה לבין ההתמתנות בפעילות המשקית שהעלאת הריבית גורמת. אנחנו גם יודעים שלכלי הריבית לוקח זמן לתת את אותותיו במשק, אנחנו מאמינים שנראה את זה בחודשים הקרובים".

הריבית כיום גבוהה יותר מהתחזיות המוקדמות שלכם?

"אני רוצה להזכיר שכבר עם פרסום התחזיות אמרתי שאם נתוני פעילות המשק יהיו חזקים יותר, אז הריביות יגיעו לרמות גבוהות יותר".

אתם מזהירים תמיד כי מדיניות פיסקלית מרחיבה עשויה להקשות את המאבק באינפלציה, אתה כבר הספקת לראות את המסגרות הפיסקליות החדשות, האם אתה רגוע?

"בוא נתחיל מכך שהמצב הפיסקלי כרגע הוא טוב, גם המדיניות הפיסקלית כעת נראית אחראית ומתונה. אני שמח ששר האוצר אמר שהמדיניות הפיסקלית תהיה עקבית עם המדיניות המוניטרית. חשוב שזה יישאר כך. אנחנו נצטרך עדיין לראות מה בדיוק קורה בהסכמי השר. אבל לפי מה שאנחנו רואים כעת, הדברים תואמים את ההנחות הבסיסיות שלנו בתחזיות לגבי ההוצאה הממשלתית בשנה הקרובה".

פרופ' ראובן גרונאו, שהיה חבר בוועדה המוניטרית, אמר היום בועדת כספים שהפיחות נגרם בגלל הרפורמה המשפטית, האם אתה שותף להערכה הזו?

"קודם כל צריך קצת פרספקטיבה פה, אם מסתכלים על שלושת החודשים האחרונים, אנחנו רואים שיש תנודתיות גדולה בשוק המט"ח, בשלושת החודשים הללו ביקרנו בסביבה של 3.35 ועכשיו ביקרנו ב-3.55. עם זאת, בתקופה ה'מאד אחרונה' אנחנו רואים איזו היחלשות של הקשר ההדוק בין שער החליפין לבין הביצועים בשוק המניות בארה"ב. אבל זו מגמה מאוד קצרה, קשה בצורה החלטית לקשר את זה למשהו, אבל זה ברור שאי ודאות לא עוזרת לחוזקו של המטבע".

איך אתה רואה את התפקיד שלך בעת הזו שכלכלנים וארגונים בינלאומיים מזהירים מהשלכות דרמטיות לכלכלה הישראלית בגין הרפורמה המשפטית?

"התפקיד שלי ושל הבנק הוא לקדם ולשמר את הכלכלה ולמגר את האינפלציה. בנוסף, אני נפגש תדיר עם כל הגופים הבינלאומיים, ושם האחריות שלי היא לשקף ולייצר את חוזקה של הכללה הישראלית, והיום היא דינמית וחזקה. בו בזמן, התפקיד שלי הוא לשדר למקבלי ההחלטות את התובנות שמגיעות משם. וכמו שהתבטאתי בוועדת כספים בשבוע שעבר, אנחנו מודעים למחקרים שמראים על כך שמוסדות עצמאיים וחזקים הם רכיב חיוני בכלכלה. אנחנו צריכים לתמסר את החשיבות שיש בשמירה על המאפיינים הללו בכל תהליך שיקודם".

נחזור לרגע לדברי שר החוץ אלי כהן, האם אתם לא מתעמרים בבעלי המשכנתאות?

"התפקיד המרכזי שלנו זה לשמור על יציבות מחירים. יציבות מחירים היא תנאי בסיסי לכלכלה צומחת. אנחנו יודעים שזה כואב, אנחנו כל הזמן מתכללים בניתוחים שלנו את עולם המשכנתאות, אי אפשר להוריד את האינפלציה ללא כאב, זה פשוט לא עובד אחרת. בהרצאה שלי הדגשתי שהאינפלציה פוגעת דווקא בחלשים, כך שהמאבק באינפלציה הוא לא רק למען תפקוד תקין של הכלכלה. אנחנו מבינים את הכאב, לוקחים אותו בחשבון, ומנסים למנוע כאב גדול יותר. בעיות נקודתיות צריכות להיפתר באופן נקודתי על ידי המערכת הבנקאית, ואני שמח שבנקים יצאו עם מתווים להקל את הפגיעה בנוטלי משכנתאות".

תגיות