אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות הביקורות: Shein נאלצת לשפר תנאי ייצור שיין SHEIN | צילום: AFP

בעקבות הביקורות: Shein נאלצת לשפר תנאי ייצור

קמעונאית האופנה המהירה התחייבה להשקיע 15 מיליון דולר בשיפור הסטנדרטים במפעליה, אך המומחים בספק: "מייצרת הרבה מדי וזול מדי"

19.12.2022, 06:02 | שני אשכנזי

קמעונאית האופנה האולטרה־מהירה הסינית Shein התחייבה להשקיע 15 מיליון דולר בשיפור הסטנדרטים במפעלי הספקים שלה, לאחר שהודתה ששעות העבודה בחלקם מפרות את התקנות הסיניות. ההצהרה מגיעה בעקבות הסרט התיעודי Untold: Inside the Shein Machine, שהעלה טענות על ניצול קשה של עובדים. אלא שהתנהלות Shein אינה שקופה לציבור, ומומחים בתחום האופנה וזכויות האדם מטילים ספק בהבטחותיה.

Shein מוכרת ברחבי העולם בגדים במחירים נמוכים מאוד דרך הרשת, ובימי קניות פופולריים אף מצליחה לעקוף חברות כמו אמזון ואסוס. שיין משיקה כמויות ענק של קולקציות בכל יום, ומשנעת ברחבי העולם בגדים במחירים נמוכים במיוחד.

לפי הסרט התיעודי, עובדי החברה מועסקים שעות ארוכות מדי יום כל יום. בחלק ממפעליה הם זכאים לשניים־שלושה ימי חופשה בלבד בחודש. לפי החשד שעלה, בשני מפעלים ימי העבודה נמשכים 13.5–18 שעות, והשכר הוא שלושה סנטים לכל פריט.

בהודעתה אמרה Shein שביקורות שבוצעו על ידי מומחים בלתי תלויים הפריכו את רוב הטענות. היא הודתה בחלק מהטענות, וגלגלה את האשמה לספקיה. לטענת החברה, "אף ששעות העבודה נמוכות באופן משמעותי ממה שנטען בסרט, הן גבוהות ממה שהתקנות המקומיות מתירות".

החברה קיצצה את ההזמנות מהיצרנים בשני אתרים ב־75%, והורתה להם להתייחס לעניין עד סוף השנה או להתמודד עם סנקציות נוספות מצדה. החברה הכחישה טענות נוספות שעלו בסרט התיעודי על שכר נמוך במפעליה, מניעת שכר וניכוי שכר שלא כדין ונוהלי עבודה לקויים נוספים.

הטענות כלפי החברה גברו לאחרונה כאשר במהלך הבלאק פרידיי מכרה פריטים עבור דולרים בודדים – הכוללים גם מחירי שינוע. המחירים הנמוכים שפכו אור על כך שייתכן שעלות הייצור של הפריטים הינה אפסית, ולכן מישהו בשרשרת הייצור, שאיננו הרוכש, משלם את מחיר הרווח.

מיטל פלג מזרחי, חוקרת אופנה וצדק סביבתי באוניברסיטת תל אביב, אומרת: "קשה מאוד לקחת את ההצהרות של שיין ברצינות. נכון להיום, שיין היא חברת האופנה האולטרה־מהירה הגדולה והרווחית ביותר בעולם. בזמן שרשתות האופנה המהירה כמו זארה מוציאות 52 קולקציות בשנה, שיין מעלה בכל יום לפחות 5,000 דגמים חדשים, בחצי מהמחירים של זארה ודומותיה. המחירים הכל כך נמוכים מתאפשרים רק בשל קיצוץ בתנאי ההעסקה ובמידת הקיימות של תהליכי הייצור. אי אפשר למכור בגדים כל כך זולים בלי לנצל את הסביבה ואת העובדים".

תגיות