אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאבקי השרים והמשבר הניהולי בחברת החשמל בדרך לבג"ץ השרה קארין אלהרר עם מאיר שפיגלר | אלכס קולומויסקי יואב דודקביץ

בלעדי

מאבקי השרים והמשבר הניהולי בחברת החשמל בדרך לבג"ץ

הדירקטוריון הנחה את החברה לעתור לבג"ץ, בבקשה שיורה לשרת האנרגיה קארין אלהרר לחתום על מינויו של מאיר שפיגלר למנכ"ל. החברה הממשלתית הגדולה מכולן מטפסת בסולם הכאוס הניהולי ותישאר בלי דרג ניהולי ובלי דירקטורים מכהנים

30.08.2022, 12:35 | גולן חזני

האם חברת החשמל תנקוט צעד דרמטי ותגיש בג"ץ נגד השרה הממונה על החברה? דירקטוריון החברה הורה להנהלה לקדם עתירה נגד שרת האנרגיה קארין אלהרר, שתחייב אותה לחתום על אישור מינויו של מאיר שפיגלר למנכ"ל החברה.

שפיגלר, לשעבר מנכ"ל ביטוח לאומי, מכהן כדירקטור בחברת החשמל. אלהרר לא מוכנה לאשר את מינויו עד שלא תקבל את הפרוטוקולים של דיוני החברה, שהובילו למינוי שלו. במשרד האנרגיה חושדים כי המינוי של שפיגלר פוליטי, ומי שהוביל אותו הוא חבר הדירקטוריון אברהם מנלה, מנכ"ל חברה קדישא והדמות החזקה בחסידות גור, שמוכתר כבר כיורש המיועד של שר הבריאות לשעבר יעקב ליצמן.

הצעד של אלהרר, גם אם ניתן להבין אותו, מוביל לכאוס בחברה ועלול להביא לשיתוקה. החברה הממשלתית הגדולה בישראל פועלת זה תקופה ארוכה ללא יו"ר ומנכ"ל קבועים, ומסוף החודש גם ללא סמנכ"ל כספים קבוע, לאחר שאבי דויטשמן הודיע על פרישה. היועצת המשפטית יעל נבו תפרוש באוקטובר ותעבור לשטראוס ובנוסף סמנכ"ל הלוגיסטיקה יוצא בקרוב לגמלאות.

לשלושת הסמנכ"לים לא ניתן למנות מחליף משום שמדובר במינוי שמבצע המנכ"ל. סמנכ"ל ייצור ואנרגיה רם ארליכמן משמש כמנכ"ל זמני עד לכניסת שפיגלר לתפקיד, אבל מינויו גורם למבוכה מסוימת בעובדה שהוא מנהל גם את יצחק בלמס, שחזר משליחות בחו"ל התמודד על תפקיד המנכ"ל, וכיום מכהן בתואר משנה למנכ"ל, תחת סמנכ"ל, שלמעשה היה פחות בכיר ממנו.

גם בדרג הדירקטוריון קיים כאוס. אלהרר הובילה לשלושה מינויים שנפלו בזה אחר זה: אמי פלמור, שלא אושרה בוועדת המינויים בראשות השופטת בלהה גילאור; דב בהרב, שמונה והתפטר אחרי שלושה שבועות עם טענות לפוליטיזציה של המערכת, ואיציק בנבנישתי, שלא הגיע כלל לשלב המינוי. המועמד הבא הוא אילן בירן, שלא מוכן לקבל מינוי זמני. בירן אושר על ידי שר האוצר אביגדור ליברמן, אבל גם הוא ממתיין להתכנסות של ועדת גילאור. השופטת יצאה לחופשה וככל הידוע איננה מוכנה לקיים דייון דחוף בנושא. גורמים במשרד האנרגיה טוענים, כי רשות החברות רמזה שתכנס ועדה בראשות מחליפה של גילאור, אבל הדבר לא קרה.

דירקטוריון החברה מונה 10 חברים. ארבעה מהם עוזבים בשבועיים הקרובים: מנלה ויקי דמני מסיימים בשבוע הראשון של ספטמבר ושני הדירקטורים מטעם העובדים ב־9 בחודש. עינב חשאי

וענת אורן אלעד אמורים להתמנות כדירקטורים מטעם העובדים. אלהרר וליברמן אישרו את המינוי של השניים, אבל ועדת גילאור לא הספיקה לאשר אותם, והישיבה הקרובה שלה נקבעה ל־14 בספטמבר. כך יוצא שבמשך חמישה ימים תפעל חברת החשמל בלי פורום מינימלי של שבעה דירקטורים שכשיר לקבל החלטות. זהו מצב חסר תקדים בחברה. בירן מוכן להיכנס לתפקיד רק ב־15 בספטמבר, כשיעזוב את דירקטוריון כאל. בסביבת החברה אומרים שבירן מבקש להיכנס לסביבה "נקייה" - אחרי שמנלה יעזוב.

כל זה הוא רק הקדימון למאבק האמיתי סביב המשך כהונתו של מנלה, האיש החזק בחברה. ליברמן הגיש את מנלה לבחירה מחודשת וחתם על מינוי ביוני, אבל אלהרר מתנגדת בצורה חריפה למינוי. השרה ואנשי משרדה מיחסים למנלה את קידום בחירתו של שפיגלר למנכ"לות, כולל טירפוד עקיף של מינויי השרה. כמו כן מיחסים לו את העובדה שהחברה לא מעבירה את הפרוטוקולים שביקשה השרה. בסביבת הדירקטוריון מכחישים מעורבות כזו. אותם גורמים טוענים כי מדובר בהתנכלות למנלה על רקע פוליטי מצד גורמים ביש עתיד.

הדירקטוריון בחברת החשמל מתחלק בין מועמדים של משרדי האוצר והאנרגיה, ולאורך השנים היו הסכמות על כך בין השרים.

רשות החברות בראשות מיכל רוזנבוים תומכת ברוב המקרים בדירקטוריון נוכחי וטוענת כי החברה חייבת לצאת מהקיפאון הניהולי. הרשות אישרה את מינויו של שפיגלר וכך גם ועדת גילאור, מה שמגביר את הלחץ על אלהרר. זו מצידה טוענת כי היא ממתינה להחלטות של מבקר המדינה, היועצת המשפטית לממשלה ורשות החברות, שנדרשו לתת חוות דעת בעניין המינוי של שפיגלר.

אלהרר שיגרה מכתב לרוזנבוים בשבוע שעבר בו ביקשה לדעת מדוע רשות החברות איננה מכנסת את ועדת גילאור לאשר את מועמדות בירן.

רוזנבוים השיבה במכתב חריף: "מזה תקופה ארוכה אני מתריעה בפנייך כי החל מ־9 בספטמבר דירקטוריון החברה צפוי להישאר ללא קוורום (מספר דירקטורים מינימלי המחוייב בחוק)". רוזנבוים ציינה כי גם אם ועדת גילאור היתה מתכנסת באוגוסט - בעיית הקוורום לא היתה נפתרת משום שבירן היה מתחיל בכל מקרה רק ב־15 בספטמבר וכי זהות נציגי העובדים לא היתה ידועה אז. היא הוסיפה שגילאור סברה שבעיית המנכ"ל יכולה להיפתר אם אלהרר תחתום על המינוי של שפיגלר, שאושר כבר בוועדה.

מטעמה של השרה אלהרר נמסר: "נגד ההליך שהתקיים לבחירת מנכ"ל לחברת החשמל עלו טענות רבות, מהן עולה חשש לפוליטיזציה ומצביעות על טעם לפגם בהליך הבחירה. עצם התגייסותה של החברה הממשלתית הגדולה במשק למען מינוי של אדם ספציפי, שהיה חבר דירקטוריון החברה זמן קצר לפני אישורו בדירקטוריון למנכ"ל, רק מחזקת את הטענות ומעלה את חשיבות בדיקתן. על מנת להביא לניהול תקין ולקבל החלטה נכונה ביחס לטענות שעלו, פנתה השרה מספר פעמים בדרישה לקבל פרוטוקולים מישיבות הדירקטוריון. על אף שהדבר בסמכותו, דירקטוריון החברה סירב ופעל נגד חוות דעת משפטיות על מנת למנוע את העברת הפרוטוקולים, מה שמגביר את החשש להתנהלות שאינה תקינה. עם סיום הבדיקה תקבל השרה החלטה למען ניהול תקין מקצועי של החברה".

חברת החשמל: "דירקטוריון החברה הנחה את הנהלת החברה לפעול לגיבוש עתירה לבג"ץ, מכוחה יינתן צו אשר יורה לגורמים הרלוונטיים לעשות את כל הנדרש על מנת שמינויו של שפיגלר למנכ"ל החברה ייכנס לתוקף, כדי להבטיח לחברה יציבות ניהולית בהתמודדות עם שלל אתגרים אסטרטגיים הנוגעים למשק האנרגיה בישראל".

מלשכת שר האוצר נמסר: "השר רואה חשיבות גבוהה במינוי המועמדים המתאימים ביותר, על אחת כמה וכמה בחברה משמעותית כמו חברת החשמל. משקיבל את חוות הדעת ואת המלצות רשות החברות בנושא, הכוללות כמקובל שישה שמות לבחינה, בחן השר את הדברים לעומקם ואישר מינוי של שניים מהמועמדים. השר סבור כי יש לחדש ולהאריך את כהונתו של מנלה בדירקטוריון החברה, לאור ביצועיו בעת מילוי תפקידו והניסיון שצבר. לצערנו, עד כה שרת האנרגיה היא זו שטרם אישרה את המינוי".

מקורבים למנלה אמרו בתגובה, כי "העובדות והאמת הפוכים לחלוטין מהטענות שנטענו. מנלה הוא דירקטור מקצועי מזה שנים בחברת החשמל ומעולם לא הוטל דופי בשיקוליו ומקצועיותו. מנלה גם תמך במינוי בהרב, שהומלץ על ידי השרה אלהרר, ליו"ר החברה, ואין שחר לטענה שטירפד בחירת יו"ר. מנלה גם תמך בשפיגלר לתפקיד מנכ"ל החברה בדיוק כמו היו"ר בהרב ויתר הדירקטורים פה אחד. הבודק שמונה על ידי רשות החברות לבדוק את הליך הבחירה מצא שהחברה התנהלה ללא דופי ודחה את כל הטענות נגד המינוי של שפיגלר. הבעיה היחידה שיכולה להיות עם מנלה היא חזותו והשתייכותו החרדית, שכנראה לא באים בטוב למאן דהוא, אך לגבי מקצועיותו בוודאי שלא יכולות להיות כל טענות".



תגיות