אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המוסדיים איבדו 77%, בעלת השליטה רוצה "מחיאות כפיים" אתי אלישקוב, בעלת השליטה בליברה. "השוק רוצה רווחיות אמיתית" | צילום: עמ

המוסדיים איבדו 77%, בעלת השליטה רוצה "מחיאות כפיים"

המוסדיים שהשתתפו בהצעת המכר של חברת הביטוח ליברה באוקטובר 2021 ספגו הפסד גדול, והמשקיעים הראשונים נטשו אותה. ליברה רשמה רווח נקי אפסי ברבעון השלישי של 2022, חרף עלייה בפרמיות, בזכות הפסדים שעברו למבטחי המשנה

04.01.2023, 06:20 | אלמוג עזר

בסוף שנת 2022 רכשה אתי אלישקוב מניות ליברה בהיקף של 1.3 מיליון שקל מחוץ לבורסה. הרכישה היתה מהלך נוסף שבו ניסתה בעלת השליטה ומנכ"לית חברת הביטוח הדיגיטלית להגדיל את אמון המשקיעים בחברה, בעוד המשקיעים הראשונים, בהם יאיר לוינשטיין ואלטשולר שחם שהיו בעלי עניין (5% ביחד), מכרו את אחזקותיהם. אלישקוב עברה להחזיק כמעט 44.6% בליברה לאחר הרכישה, אולם שווי האחזקה שלה ירד לפחות מ־68 מיליון שקל, בעוד שווי החברה עומד על 147 מיליון שקל.

חברת הביטוח ליברה הגיעה לבורסה ביוני 2021 תוך שהיא מגייסת 25 מיליון שקל לפי שווי של 450 מיליון שקל לפני הכסף. התמחור נעשה בעקבות המגמה החיובית בשווקים באותם חודשים, והנתונים שפרסמה ליברה שכוללים צמיחה חדה בהכנסות, מעבר לרווחיות שנתית לאחר תחילת הפעילות והמשך תחזיות חיוביות להמשך. בתוך כך המשיכה לטפס מניית ליברה והגדילה את שוויה של חברת הביטוח לשיא של 800 מיליון שקל בספטמבר של אותה שנה. אולם מאז החלה ההתפקחות המרה של המשקיעים, וכיוון המניה היה כמעט תמיד דרומה, וב־12 החודשים האחרונים מניית ליברה צללה בכמעט 69%, לעומת ירידה של 16.65% במדד ת"א ביטוח.

הירידות החדות במניית ליברה בשנה האחרונה כואבות במיוחד למוסדיים שהשתתפו בהצעת מכר של 5.5 מיליון ממניות החברה שהתקיימה באוקטובר 2021. בהצעת המכר, שנעשתה בשל חסימה של חלק מהמניות של המשתתפים בהנפקה הראשונה, גייסה אלישקוב מהמוסדיים הציבוריים 73 מיליון שקל במחיר של 13.27 שקל למניה. כיום נסחרת מניית ליברה במחיר של 3.34 שקלים, ירידה של 75% לעומת המחיר בהצעת המכר. ההפסד שחוו המוסדיים מאז עומד על 55 מיליון שקל כאשר המוסדיים שעדיין מחזיקים בליברה, נכון לנובמבר 2022, הם הראל (1.7%), הפניקס (1.5%), ילין לפידות (0.4%), מור (1%) ופסגות (1.3%).

רוב הירידה במניית ליברה הגיע בחודשים מרץ עד מאי (2022), לאחר שהחברה הציגה הפסד של כמעט 7 מיליון שקל לפני מס ברבעון הרביעי של 2021 והפסד של כמעט 5 מיליון שקל אחרי מס. ברבעון השלישי רשמה ליברה רווח נקי אפסי של פחות מ־100 אלף שקל, ירידה עצומה לעומת רווח נקי של 2 מיליון שקל בתקופה המקבילה, וזאת חרף עלייה של 51% לעומת התקופה המקבילה בפרמיות שמכרה, ל־98.4 מיליון שקל.

הפעילות של ליברה בישראל, היא מתמקדת באפיקים מסורתיים למדי, בעיקר בענף ביטוחי הרכב - חובה ורכוש, צד ג' ומקיף - תחום שבשנה וחצי האחרונות מסב הפסדים לחברות הביטוח, בעקבות העלייה בגניבות רכב ובמספר התאונות. לכך יש להוסיף את העלייה במחירי חלקי החילוף ואת מחירי הפוליסות שירדו בזמן הקורונה וחלקן עדיין בתוקף. בנוסף, לליברה יש לה תהליך הצטרפות דיגיטלית, אבל פעילות המכירה שלה מבוצעת גם באמצעות מוקד לקוחות, מבנה שמקשה עליה להקטין את העלויות. אלישקוב הצליחה, עם כניסתה לענף, לשכנע כי היא מוכרת ביטוח דיגיטלי עם מודל חיתום ייחודי - התאמה מתקדמת יותר של מחיר הביטוח לאופי המבוטח - שאפשרו לליברה לשווק פוליסות ביטוח רכב במחיר זול יותר משאר חברות הביטוח המסורתיות, אולם בינתיים, לפי המתחרים, על כל שקל שהיא גובה, היא משיבה 1.25 שקל ללקוחות בתביעות.

מה שמאפשר לליברה לשפר את הדו"חות הכספיים הוא העברת ההפסדים שלה למבטחי המשנה, שמצמצמת את חשיפתה לסיכונים בשוק המקומי. 80% מנכסיה של ליברה היו נכון ל־2021 תחת מבטחי משנה, ולפי הדו"ח השנתי מבטחי המשנה של ליברה הפסידו 81 מיליון שקל מתוך מחזור ביטוח של 197 מיליון שקל, כלומר שיעורי הפסד של יותר מ־40%. הפסדים אלו עלולים לגרום למבטחי המשנה להפסיק לעבוד עם החברה בעתיד, וככל הנראה אלו זרזו את הירידות במניית החברה עם פרסום נתוני הדו"ח במרץ.

"ההסכמים עם מבטחי משנה מתחדשים בתחילת השנה האזרחית ואנחנו יודעים מניסיון שמבטחי המשנה כמו סוויס רי (המבטח העיקרי של ליברה; א"ע) היו קשים יותר בתנאי החידוש" אומרים גורמים בכירים בענף הביטוח המקומי. "השוק חוזה שאלישקוב לא תצליח לחדש את חוזי ביטוח המשנה באותם תנאים, על כן בהמשך היא תצטרך לספוג את המחירים או שתצטרך להעלות את ההון שלה (ההן העצמי של ליברה הוא 58.5 מיליון שקל, א"ע) שיחייב אותה להמשיך להעלות מחירים ולהקטין את כושר התחרות שלה".

אתמול אמרה אלישקוב ל"כלכליסט" כי "הנוגדן להפסדים בענף ביטוחי הרכב הוא העלאת מחירים. העלינו ב־30% את התעריפים והחברה צופה כי תהיה לזה השפעה חיובית על תוצאות החברה בהמשך. אנחנו מעלים פרמיות ומכניסים מוצרים חדשים עתירי רווחיות. אני רוכשת מניות ובינתיים מחפשת מוכרים חדשים למניות החברה אך לא מצליחה. למיטב ידיעתי יש ציבור גדול של מוסדיים שעדיין מחזיקים בחברה. אני פניתי למחזיקי המניות הגדולים בעזרת החתם שלי ושאלתי אם הם רוצים להקטין פוזיציה אך כולם רוצים להישאר בחברה".

בנוגע לירידות החדות הסבירה אלישקוב כי "המשקיעים חשובים לי מאוד ואני עובדת יום וליל כדי שהמניה תשקף את התוצאות הכספיות. בסוף 2021 פרסמנו הפסד של 6.7 מיליון שקל והוא גרם לירידות בשווי החברה. בהשוואה לשאר תוצאות הענף, ההפסד של ליברה היה נמוך יחסית ובכל זאת ספגתי את הירידות החדות יותר. מגיעות לי מחיאות כפיים על זה לא שאני לא מפסידה ומאוזנת (ברווחים; א"ע), אבל השוק רוצה לראות רווחיות אמיתית". בנוגע למבטחי המשנה אמרה אלישקוב כי החברה חידשה את הסכמי ביטוח המשנה שלה בשבוע שעבר במסגרתם השתנה היקף הנכסים המבוטחים אך התנאים נותרו דומים למדי.


תגיות