אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי עשור: הבנק האירופי המרכזי מתכנן להעלות היום את הריבית, ומטבע הגוש ממשיך להתחזק יורו ודולרים, האינפלציה דוחפת את הבנקים המרכזיים להעלות ריבית | צילום: רויטרס

אחרי עשור: הבנק האירופי המרכזי מתכנן להעלות היום את הריבית, ומטבע הגוש ממשיך להתחזק

היורו מטפס ב-0.4% ונסחר תמורת 1.022 דולרים, אחרי שפל של שני עשורים כשנסחר בשבוע שעבר תמורת 0.995 דולרים; ההערכות בשוק הן להעלאה של רבע אחוז בריבית הגוש, שכן האינפלציה כבר זינקה ל-8.6% בקצב שנתי; רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות: "היבשת בנסיגה כלכלית רצינית"

21.07.2022, 08:00 | נועם לנדמן

מטבע היורו ממשיך בהיחלצות משפל של שני עשורים מול מקבילו האמריקאי - מטפס הבוקר ב-0.4% ונסחר תמורת 1.022 דולרים. בשבוע שעבר רשם מטבע הגוש שפל של שני עשורים כאשר נסחר מתחת לדולר - על 0.995 דולרים. בשוק המט"ח המקומי נסחר השקל בתנועות קלות - הדולר יורד ב-0.3% ל-3.438 שקלים, היורו יורד ב-0.1% ל-3.511 שקלים.

עתה מתכנן הבנק האירופי המרכזי בראשות כריסטין לגארד להעלות את הריבית לראשונה מזה עשור במטרה לקרר את האינפלציה במדינות הגוש. בארה"ב הבנק המרכזי מעלה את הריבית בחדות, אחרי שיא אינפלציוני של ארבעה עשורים. גם בבריטניה מעלה הבנק המרכזי בראשות אנדרו ביילי את הריבית בקצב מהיר, גם שם האינפלציה בשיא של 40 שנה.

רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות: "הריבית בגוש האירו עומדת על 0% מאז 2016, כשההערכות הן כי תעלה, היום, ל-0.25%. מדובר במהלך יוצא דופן ממספר סיבות: האחת, זו ההעלאה הראשונה מאז יולי 2013, לאחר שגוש האירו נחלץ ממשבר החוב הגדול שפקד אותו שנה קודם לכן.

"הסיבה שנייה - המהלך מתרחש על רקע נסיגה כלכלית רצינית של פעילות הגוש, בצל המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, שלא מראה סימני סיום ובתוך כך מעמידה את היבשת בפני מחסור גדול של תשומות רבות והאנרגיה בראשן. השלישית, העלאת הריבית מתבצעת שעה שראש ממשלת איטליה מריו דראגי עשוי להתפטר (סמלית, היה זה הוא שסייע עת כיהן כנגיד הבנק המרכזי של אירופה ליבשת להיחלץ ממשבר החובות הנ"ל) וגם ראש ממשלת בריטניה הולך הביתה.

"רביעית, די נדיר שבנק מרכזי מודיע מראש על כוונותיו, אך הפעם עשה כן. בישיבתם הקודמת מה-9.6.22 הודיעו כריסטין לגארד הנגידה וחבריה כי הריבית תעלה ל-0.25% החודש ויותר מכך - תעלה שוב בחודש ספטמבר. מהלך זה משקף רצון של הבנק המרכזי האירופי בשקיפות וצורך לא לזעזע את השווקים שגם כך ניצבים מול שורה ארוכה של גורמי אי ודאות כלכליים ופיננסיים. אך מנגד זה גם מעיד על לחץ לעשות זאת, שכן האינפלציה בגוש האירו כבר זינקה ל-8.6% ב-12 החודשים האחרונים.

"סיבה נוספת לצורך בכך - הריבית בארצות הברית עולה במהירות ושם כבר פועלים בנחישות לבלימת האינפלציה. מדובר במהלך לא פשוט ודי מורכב מבחינת הבנק, שכן בניכוי גורמי ההיצע - אנרגיה, מזון ומשקאות - עמדה האינפלציה על 3.7% בלבד בתקופה זו, פחות ממחצית השיעור הרשמי. האם על הבנק המרכזי להעלות ריבית ולייקר את עלות האשראי, שעה שמשקי הבית והחברות מתמודדים גם כך עם "מס האינפלציה"? והאם לעשות זאת שעה שמנהיגי הגוש מצהירים כי רוסיה למעשה סוחטת אותם שעה שהיא מאיימת להפסיק כליל את הזרמת הגז הטבעי ליבשת?".

"כמו כן, לנוכח התיסוף החד בשער הדולר כנגד האירו, עד כדי 1-1 בשלב מסוים, הייצוא האירופי נעשה זול הרבה יותר מהייצוא מארה"ב, מה שיכול להקנות למדינות היבשת יתרון כלכלי (גם אם חלק ניכר מהסחר נעשה בתוך הגוש, עדיין מול שוקי חו"ל התוצרת האירופית נעשית זולה יותר).

"ושאלה נוספת קשורה להטרוגניות של הגוש, שהרי העלאת הריבית תקפה לכל החברות, אך שיעורי האינפלציה בו נעים בין 6.1% ל-20.5% . כלומר, למהלך ההידוק המוניטרי שהבנק יתחיל היום יש גם השלכות על היציבות והאינטגרציה של הגוש. לכן יצטרך הבנק להקפיד ולהפעיל כלים שיגרמו לכך שתשואות הפדיון על איגרות החוב של מדינות הפריפרייה לא יזנקו במקביל להעלאות הריבית ויגררו שוב את המדינות הללו למשבר נוסף.

"מכל הסיבות הללו, הודעת הבנק המרכזי של אירופה היום חשובה ביותר הן ליבשת והן לכלכלת שאר העולם ויהיה עליו להסביר אותה היטב לציבור ולפרט את המנגנונים שימנעו השפעה חדה שלה על כלכלת היבשת ועל ביצועיהן היחסיים של מדינות הליבה והפריפריה".


תגיות