אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדרך להשתלטות? זוהר לוי רוצה כיסא בדירקטוריון פז זוהר לוי בעל השליטה בסאמיט

בלעדי

בדרך להשתלטות? זוהר לוי רוצה כיסא בדירקטוריון פז

לוי לוטש עיניים לשליטה בחברת הדלק: יגיש את מועמדותו לדירקטוריון שלה. סאמיט שבשליטתו דיווחה אתמול כי קיבלה אישור לעלות ל־15% מפז

22.02.2023, 06:00 | גולן חזני

זוהר לוי, בעל השליטה בחברת הנדל"ן הציבורית סאמיט מתכנן להגדיל את אחזקתו בפז נפט מ־10% ל־15% ככל הנראה כבר בקרוב. אתמול דיווחה סאמיט כי קיבלה היתר להגדיל את אחזקתה עד ל־15%. בנוסף לכך, ל"כלכליסט" נודע כי לוי מתכוון להגיש עצמו כמועמד לדירקטוריון פז, מה שאומר בפועל שאם ימונה לדירקטור תגדל מעורבותו בחברת הדלק באופן דרמטי.

פז המנוהלת בידי ניר שטרן היא חברה ללא גרעין שליטה אשר עד כה היה קושי להשתלט עליה. זאת, בשל אחזקתה בבית הזיקוק באשדוד שנחשב לנכס חיוני בישראל, וכדי להיות בעל שליטה של חברה המחזיקה בבית זיקוק נדרש היתר שליטה מהמדינה.

פז עורכת כעת השלמות אחרונות לקראת עסקת פיצול בית הזיקוק מהחברה וחלוקתו לבעלי המניות כחברה נפרדת, זאת במקביל לעסקה עם האחים שפירא שיהפכו למשקיע אסטרטגי בבית הזיקוק. במסגרת העסקה צפויה קבוצת שפיר של האחים שפירא להזרים לבית הזיקוק כ־250 מיליון שקל לפי שווי של 1.65 מיליארד שקל (אחרי הכסף), שיקנו לה 15% מבית הזיקוק ואופציה לרכישת 50% נוספים ממנו. ההערכה היא כי הפיצול ייצא לפועל כבר בחודש אפריל.

למעשה, לאחר פיצול בית הזיקוק מפעילות תחנות התדלוק והנדל"ן יוכלו לוי, וגם אחרים, להשתלט על פז כמעט ללא קושי. מהבחינה הזו ההודעה על קבלת ההיתר עוררה תמיהה מסוימת. בכיר בשוק ההון העריך אתמול כי זוהר רוצה למצב עצמו בפוזיציה הנוחה ביותר להשתלטות על פז ברגע שבית הזיקוק יפוצל.


"כבר היום זוהר מחזיק ב־10% ממניות פז, ולכן הוא בפוזיציה הרבה יותר נוחה להשתלטות על החברה ביום שאחרי פיצול בית הזיקוק לעומת מי שירצה להשתלט ולא מחזיק כרגע במניות", אומר אותו גורם. "עם זאת, ברור לגמרי שככל שהוא יגדיל את האחזקה שלו לפני הפיצול, ל־15% או קרוב לכך, הרי שהפוזיציה שלו להשתלטות תשתפר משמעותית ביחס לכל אחד אחר שירצה להשתלט וגם תוריד לו את התיאבון".

בשוק ההון מעריכים כי מלבד סאמיט ישנם עוד שחקנים שלוטשים עיניים לפז שהפכה לשחקנית משמעותית בשוק הקמעונאות ונהנית ממיקומים טובים גם בתחנות הדלק. בשוק מעריכים כי לחברה יש פוטנציאל אפסייד גדול בכל הנוגע לנדל"ן שלה שניתן להשביח, וזה הכיוון שמושך את לוי ואחרים לחברה.

פז מפעילה רשת של 264 תחנות תדלוק, מהן 106 תחנות בבעלות החברה. ההערכה היא כי בחלק מהמתחמים שבבעלותה של פז ניתן לקדם מיזמי נדל"ן שיעלו משמעותית את ערך הנכסים, בין היתר באמצעות שינוי ייעוד, הגדלת זכויות בנייה והוספת שימושים לצד תחנת התדלוק הקיימת או במקומה.

אם לוי יצליח להשתלט על פז, הרי שבמידה רבה יהיה מדובר בחוויה מתקנת למהלך אחר שניסה לבצע ב־2016: השתלטות על מבנה (לשעבר כלכלית ירושלים), שהיתה בשליטתו של אליעזר פישמן ויצאה מידיו בסוף 2015 בעקבות פשיטת הרגל שלו. מניות פישמן בחברה, שכרעה תחת נטל חובות של 3 מיליארד שקל, עברו לבנק לאומי שלא שש להמשיך לממן את החברה. במרץ 2016 מבנה גייסה 750 מיליון שקל, ולוי רכש מניות ב־230 מיליון שקל, והגיע לאחזקה של 20%. כשלא הצליח להשיג שליטה בחברה, גם בשל מגבלות חוק הריכוזיות, מכר את המניות במחירים שהיו גבוהים ב־60%-49% ממחיר הרכישה, ועד תחילת 2018 נפרד מהאחזקה ברווח של 200 מיליון שקל בתוך פחות משנתיים.

תגיות