אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החזרת מתווה המתמחים היא הימור בחירות של לפיד יאיר לפיד על רקע חדר מיון איכילוב | צילומים: דוברות יש עתיד אוראל כהן

פרשנות

החזרת מתווה המתמחים היא הימור בחירות של לפיד

החשש מהחרפת משבר המתמחים ערב הבחירות הביא את ראש הממשלה לאמץ חד צדדית את מתווה קיצור התורניות של שר הבריאות וארגון המתמחים מרשם - בניגוד לדעה הרווחת במערכת הבריאות. אולי הוא יוצר הישג בטווח הקצר, אבל ההשלכות הארוכות יכולות לחזור כמו בומרנג

12.09.2022, 21:07 | אדריאן פילוט

1. כבר שבועיים שמערכת הבריאות גועשת מתחת לפני השטח בגלל שמועה שנפוצה כאש בשדה קוצים: ראש הממשלה יאיר לפיד רוצה ליישם את הסכם קיצור התורנויות של המתמחים (16+2 שעות עבודה), שהוצע על ידי הורוביץ וארגון המתמחים "מרשם" וישומו נדחה לפני חודש ל־1 בספטמבר 2023. הדברים לא התגלגלו לתקשורת, כי רוב השחקנים במערכת הבריאות סברו שהמתווה שקידם שר הבריאות ניצן הורוביץ – שבינתיים סיים את דרכו הפוליטית ונשאר מחוץ לרשימת מרצ לכנסת, פשוט אינו ישים. יתרה מזו, "כלכליסט" פנה למשרד ראש הממשלה בעניין ולא קיבל אישור לכך. עם זאת, היום התברר שלפיד בכל זאת החליט ליישם את מתווה קיצור התורנויות ולהקצות לו 66 מיליון שקל - בניגוד מוחלט להמלצות של מנהלי בתי החולים, ההסתדרות הרפואית (הר"י) ומשרד האוצר.

הסכום שהוקצה הוא קטן מהסכום הדרוש להנעת המהלך - 100 מיליון שקל, אבל יישום המתווה אינו רק בעיה של כסף, אלא בעיקר של מחסור ברופאים. הרי אין יש מאין - אם המתמחה יסיים משמרת, מישהו חייב להחליפו וכעת אין אדם כזה. החשש הוא שאת מחיר הפגיעה יספגו תושבי הפריפריה, שם אמור להתחיל יישום המתווה, שכבר היום סובלים ממחסור חמור במיוחד ברופאים. יתר על כן, "הוועדה ליישום מתווה קיצור תורנויות המתמחים" של הורוביץ, שבראשה עמד המשנה מנכ"ל משרד הבריאות ד"ר ספי מנדלוביץ', התרסקה כאשר 14 מתוך 24 החברים בה סירבו לחתום על הדו"ח הסופי – לרבות נציגים שהיו כפופים למנדלוביץ'. בסופו של דבר גם מנדלוביץ' עצמו – שהוועדה שלו נועדה לרבע את המעגל - הודה בדו"ח כי קיימת בעיה שלא הצליח לפתור והיא סוגיית סופי השבוע. הבעיה היא שמתחמחה שישתתף במתווה ייאלץ לעבוד כל סוף שבוע או לשבור את העיקרון ובכל זאת לעבוד משמרת של 24 שעות. בסופו של דבר רק שלושה אנשים רצו את המתווה הזה: ראשת ארגון מרשם שמייצג עשירית מהמתמחים, ריי ביטון, השר הורוביץ, שנקבר פוליטית, ומנכ"ל משרד הבריאות נחמן אש, שאינו זוכה לתמיכת המערכת.

עם זאת, היו כמה רמזים שאותתו שהמתווה לא אמר את מילתו האחרונה וכי קיצור תורנויות המתמחים הפך לסעיף חשוב ברשימת המשימות של לפיד לקראת בחירות 2022. הראשון, יד ימינו של לפיד והמנהלת האסטרטגית של מפלגתו שהפכה למנכ"|לית משרד ראש הממשלה, נעמה שולץ, החלה לעסוק בזה ברמה אישית ויומיומית. היא פגשה את ראשי המערכת והקדישה לזה לא מעט זמן, אבל מאחורי הקלעים וללא פרסום מיותר. סימן שני היה השר הורוביץ בעצמו – עיתונאי לשעבר שמכיר היטב את דינמיקת התקשורת ויחסי הציבור, שהחל לצייץ, לקדם ובעיקר "לקחת קרדיט" על אותו הסכם שזכה להתנגדות נחרצת של מערכת הבריאות והאוצר. ההתעוררות של הורוביץ אחרי המפלה שלו במפלגתו רמז שמשהו קורה מתחת לפני השטח והוא לא יהיה מוכן לוותר על פוטו־אופ המתקרב.

2. שלשום בלילה נפל הפור - ההסתדרות הרפואית (הר"י) כינסה דיון דחוף על "הצעדים החד־צדדיים של לפיד" לקיצור התורנויות במתווה של הארגון המתחרה מרשם. יו''ר הר"י פרופ' ציון חגי הודיע לנוכחים, לרבות מנהלי בתי החולים, כי ראש הממשלה החליט לקדם את המתווה וליישם אותו. הוא גם עדכן שהיו נסיונות מטעם הארגון לשבת עם ראש הממשלה ולהסביר את הבעיות במתווה ומה מעכב את יישומו, אך לפיד סירב. ליתר דיוק לפיד הציב להם אולטימטום - אם אתם רוצים לפגוש אותי, תבואו עם רשימה של ויתורים ופשרות שאתם מוכנים לעשות בהקשר של המתווה. אחרת, אין לנו מה להיפגש. בה"רי סברו זה יותר מדי והעדיפו לא להיפגש עם אף אחד תחת אולטימטום ותנאים מקדימים, גם לא עם ראש ממשלה. קל וחומר אחרי שבהר"י סברו כי שולץ "שיחקה משחקים" מולם והסתירה מהם מידע - הסבירו גורמים בארגון. הקשר עם שולץ נותק בימים האחרונים.

הבוקר כבר היה ברור לבכירי הר"י וגם לבכירי מערך האשפוז, שצפויים לשאת בתוצאות של מתווה הקיצור הנוכחי, שלפיד החליט ללכת על זה ועכשיו הוא רק מנסה להבין איך עושים את זה. לשאלת "כלכליסט" האם לפיד הולך לחתום עם המתמחים של מרשם על הסכם לקיצור תורנויות ל־16 שעות ולהקצות לכך 66 מיליון שקל, בלשכתו החלו להתפלפל, לא הכחישו ומסרו רשמית: "ראש הממשלה פועל על מנת לפתור את משבר המתמחים ולוודא שקיצור התורנויות כפי שהובטח ונחתם יתממש. הגיע הזמן לשים סוף לעוול הזה". עם זאת, יו"ר הר"י ציון חגי הגדיר את המהלך "פופוליסטי. מתווה שלא ניתן לישום בשל מחסור ברופאים, לכן מתווה זה נדון לכישלון ויגרום בסופו של דבר לתסכול גדול בקרב המתמחים".

התגובה היותר מעניינת לאירועים האלה הגיעה דווקא ממשרד האוצר - הוא הופתע. הפקידות הבכירה שמנהלת את האירוע, לרבות אגף התקציבים, לא ידעה דבר. עם זאת, שר האוצר ושותפו הפוליטי של לפיד, אביגדור ליברמן, הכיר את הפרטים. תגובתו היתה שונה. בסביבתו הסבירו כי 66 מיליון השקלים ליישום המתווה מתוקצבים ו"מוכנים לשיגור", כל עוד יש אישור משפטי לכך בגלל תקופת הבחירות. בסביבת ליברמן אמרו שמבחינת שר האוצר, "הכסף על השולחן" והבעיה היא לא כספית ולא "אוצרית", אלא משפטית.

התגובה של משרד הבריאות היתה מעט מבולבלת: "אנו מברכים על החלטת ראש הממשלה. ההחלטה מאפשרת לנו להמשיך להיערך ליישום המודל על מנת להביא לקיצור התורנויות ולמערכת בריאות טובה יותר״, כתב מנכ"ל המשרד פרופ' נחמן אש. כמה דקות מאוחרת יותר הגיעה הודעה מתוקנת עם קרדיט למשרד הבריאות: "בהנחיית רה"מ לפיד ובשיתוף משרד הבריאות, מקיימת מנכ"לית משרד רה"מ קשר רציף עם כל הגורמים המעורבים, החל ממשרדי הממשלה ועד למתמחים והרופאים - במטרה למצוא פתרון לסוגיה במסגרת מגבלת הבחירות".

במשרד הסבירו ש"אש בירך על סמך ידיעה שפורסמה ובדיעבד והתבררה כלא מדויקת", כאשר אש התנער מהברכה החמה ללפיד. בתוך לשכתו של לפיד נבהלו מהחשיפה ובעיקר מהתגובות על ההחלטה שקיבל. בניגוד לאש, את לפיד לקחו בכירי הר"י ברצינות. גם היום נמשכו הישיבות והדיונים עם כל האיגודים, מנהלי בתי החולים וארגון המתמחים הפנימי. "איננו יכולים לשתף פעולה ולקחת אחריות על מתווה שלא נעשה בשיתוף איתנו ולא נאפשר שכל הכסף של מערכת הבריאות ילך לנושא פופוליסטי. אנו מבקשים להתריע מפני קבלת החלטות פזיזה הנובעת ממערכת של לחצים ואיומי סרק – מערכת שעלולה לייצר שוב הבטחות באוויר שלא באמת ניתן ליישמן. אנו מודעים לעובדה שמדינת ישראל מצויה בתקופת בחירות, על כל המשתמע, ומבקשים כי תחושת האחריות והשכל הישר ייגברו על כל השיקולים האחרים שכבודם במקומם מונח", נכתב במכתב משותף וחריף של כל ראשי האיגודים הרפואיים ומנהלי בתי החולים, שנוסח בישיבה היום.

3. לא ברור מה גרם ללפיד להיכנס למערבולת הזו. ייתכן ששוכנע על יד הורוביץ, אנשי מרשם ובכירים באקדמיה, כמו פרופ' גבי בן נון מאוניברסיטת בן גורין, שסבורים כי חייבים להתחיל מיד ליישם את המתווה, ולתקן אותו במידת הצורך. לתפסיתם, כל האיומים ונבואות הזעם הם סרק והאיום היחיד שקיים הוא מתמחה שמטפל בחולים 24 שעות רצוף.

כעת נראה שלפיד השתכנע ב־2022 במה שהורוביץ השתכנע ב־2021: שלאירוע הזה פוטנציאל אלקטורלי כלשהו. הוא צריך להיזהר רק מדבר אחד: הפוטנציאל אכן קיים, אבל הנושא עלול להפוך למלכודת. ההימור של לפיד הוא לא לגמרי מופרך. יש לו סיכוי יותר גבוה מזה של הורוביץ להצליח. ראשית כל, הוא ראש ממשלה מכהן עם 25 מנדטים לפחות ולא שר בריאות מדשדש ממפלגה שבקושי עובר את אחוז החסימה. שנית, קיימת עייפות החומר שפועלתת לטובת פתרון. לפיד חש כי חלק מהצדדים רוצים לרדת מהעץ ובסך הכול נדרש מבוגר אחראי שיקרב להם סולם. הנושא הזה הכניס את מערכת הבריאות למערבולת לא בריאה שבה כולם מסוכסכים עם כולם ואי אפשר לקדם שום דבר. בשלב זה כולם רוצים להרגיע וליישר הדורים. בראש ובראשונה, ארגון מרשם, שכבר השתמש בכל השפנים והאסים שהיו להם בשרוול. שני תרגילי יחסי הציבור האחרונים שלהם התבררו כמזיקים: ההתפטרות ההמונית שנגמרה תוך 48 שעות אחרי התקפלות רבתית של כל "המתפטרים", ושביתת רעב של כמה בודדים מול ביתו של לפיד, שלמרות שהיא נתפסה כאקט לא אחראי מלחיץ את ראש הממשלה.

גם הורוביץ רואה באירוע הזה הזדמנות לחזור לתחייה: אחרי שהגדיל את תקציב הבריאות, אם הוא יהיה חלק מפוטו אופ עם פתרון לבעיית המתמחים אולי יהיה לו מספיק קרדיט לשוב בבחירות הבאות, שכפי שנראה כעת עלולות להתקיים לא הרבה זמן אחרי הבחירות של ה־1 בנובמבר. האירוע הזה עשוי להיות הטיקט שיבטיח לו "קאמבק". בסופו של דבר לפיד רוצה רק דבר אחד: פוטו אופ. הוא רוצה את הקרדיט על פתרון סוגיית המתמחים. גם מראית עין של פתרון תספיק. בסופו של דבר התזמון של המהלך של לפיד אומר הכל: צריכים להפיק אירוע הצלחה לקראת הבחירות, שהאזרח ישתכנע שלפיד פתר את בעיית התורנויות הארוכות, ושאין יותר טובים מיש עתיד והעומד בראשו למשימות האלו. בסך הכול מדובר בלחיצת ידיים מתועדת עם כל השחקנים שאומרים למיקרופונים "חדל אש".

זה לא הרבה ולצורך כך צריכים בסך הכל קצת פשרות מכאן ומשם: ליברמן כבר הבטיח את הסכום כדי להתחיל, ועכשיו רק חסרים קצת רצון טוב של מנהלי בתי החולים לפיילוט קטן, ושבכירי הר"י יבלעו את הצפרדע, ואת מרשם שירדו קצת מהעץ - בסך הכול הם יכולים לעשות סיבוב ניצחון להתחזק לקראת הסיבוב הבא נגד הר"י - הקרב על הסכם שכר קיבוצי לרופאים.

4. האירוע שיזם לפיד מעורר הרבה יותר שאלות מתשובות. השאלה הראשונה היא האם כל המהלך הזה חוקי בתקופת ערב בחירות. הטענה לאי חוקיות חלשה. אפשר להתגבר עליה ולשכנע את היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, לתמוך במהלך מאחר שמדובר בדיני נפשות. הרי בריאות הציבור חשובה לא פחות ממינוי רמטכ"ל. כמו כן מדובר בסוגיה שהחלה עמוק בתוך ממשלה נבחרת ומתפקדת (סוף 2021) ונמשכת עד עכשיו - ישנה החלטת ממשלה בעניין והיא גם מתוקצבת. יתרה מזו, ממשלת ישראל מעולם לא חזרה בה מהמתווה, אלא היו אלה בתי המשפט למיניהם שקבעו דיונים על דיונים ודחיות על דחיות אחרי אין ספור עתירות. תמיד דובר על הקושי ביישום המתווה ולא בפסילתו.

ושוב אנחנו חוזרים לשאלת הישימות התשובה לשאלה הזאת מעולם לא השתנתה וגם הפעם רוב המערכת (מנהלי בתי חולים, האוצר והר"י) סבורים שהמתווה רע ולא ישים. מנגד, משרד הבריאות ומרשם סבורים שהמתווה הזה הוא צו השעה ופתרון לרוב החולות הרעות של המערכת. מה שבטוח שהמשימה לגייס 70־100 רופאים תוך כמה שבועות ולהכניסם למחלקות הרלוונטיות נראה כאתגר לא קטן.

האם יש איזשהו מתכונת לפשרה? פה התשובה היא חיובית. למעשה משרד האוצר והר"י כבר סיכמו על פשרה, שנדחתה על הסף על ידי משרד הבריאות ומרשם: במקום תורניות של 24 שעות יהיו תורנות של 20 שעות, כולל שעתיים מנוחה בתוך התורנות בתוך בית החולים, ללא פגיעה בשכר, ללא הארכת התורנות ואף עם תוספת שכר עבור אלו שלא ייכנסו לפיילוט בשלבים המוקדמים. זו פשרה שהוצעה במסגרת ממשלה מתפקדת ונבחרת, והיא יכולה להתבטל בממשלה הבאה. פתרון אחר, כנראה שאין.

השאלה כעת, אחרי שהמהלך נחשף, היא האם אכן לפיד ילך עד הסוף אחרי המהומה שהוא חולל או שמא יארוז את המהלך שהוא מתכנן בקפידה זה כמה שבועות כאל "ספין בחירות", יכניס אותו מייד למקפיא וינעל את האירוע עם ההסבר הקלאסי: "ניסיתי".


תגיות