אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תמריץ לסיבים: המדינה רוצה להיפטר מתשתית הנחושת פריסת סיבים של בזק | צילום: רונן טופלברג

תמריץ לסיבים: המדינה רוצה להיפטר מתשתית הנחושת

משרד התקשורת מגבש מדיניות להחלפת קווי התקשורת מנחושת בסיבים אופטיים. הציבור אולי יוכל ליהנות מאינטרנט מהיר ויציב יותר, אבל המהלך עשוי להוביל לעליית מחירים. המשרד יבחן את השפעת השינויים על אוכלוסייה מבוגרת שמשתמשת ברשת המיושנת

20.09.2022, 18:58 | יובל אזולאי

משרד התקשורת מסמן לבזק יעד חדש: להיפטר מתשתיות התקשורת המיושנות שעשויות מנחושת וששימשו את לקוחותיה במשך עשרות שנים. לפי קול קורא שפורסם להערות הציבור, משרד התקשורת החל בהיערכות לקראת סגירה של תשתית קווי הנחושת, ובמקומה הרחבת הפריסה של רשתות הסיבים האופטיים שנחשבות יציבות ומהירות יותר.

הגידול בעבודה מהבית שהביאה איתה מגפת הקורונה החריפה את הפער שקיים ממילא בין היקף צריכת האינטרנט המבוקש למה שיכולה לספק תשתית הנחושת. לחיסרון זה מצטרפים גם צריכת האנרגיה הגבוהה ועלויות האחזקה הגדולות, שמוערכות בעשרות מיליוני שקלים בשנה. היתרון הגדול של הסיבים הוא אינטרנט מהיר ויציב יותר, אבל הוא לא מגיע בלי מחיר: התשלום הנוסף שדורש השירות עשוי להכביד על אוכלוסיות מוחלשות ומי שממעט בגלישה באינטרנט כמו אזרחים ותיקים.

תהליך הסגירה של רשתות התקשורת המיושנות צפוי להימשך כמה שנים, ועלותו עדיין לא ברורה. בדיווח לבורסה שבזק הוציאה בהתייחס למהלך של משרד התקשורת נאמר כי החברה לומדת את הנושא, וכי יש בכוונתה למסור את התייחסותה למשרד. עד סוף השנה בזק מתכוונת לחבר כ-1.3 מיליון בתי אב בישראל לרשת הסיבים האופטיים, ומספר בתי האב שיחוברו לסיבים עד 2025 צפוי לעמוד על כ-2.4 מיליון. הניתוק המתוכנן של רשת התקשורת המיושנת צפוי להשפיע גם על חברת הכבלים HOT, אך במידה פחותה מזו של בזק.

בקול הקורא מסומנים גם האתגרים שבניתוק הרשת המיושנת. מלבד לעלות התקנה שעלולה להתגלגל לצרכן ולגביית מחיר שוטף גבוה יותר, האתגר המרכזי הוא שבמצב של הפסקת חשמל רשתות התקשורת מנחושת עדיין יכולות לפעול ולאפשר לקיים שיחות טלפוניות, שכן הן מקבלות חשמל חלופי באמצעות מצבר. זאת בניגוד לרשת הסיבים האופטיים, שלא מסוגלות לאפשר שיחות טלפון בזמן של הפסקת חשמל.

במשרד התקשורת אומרים כי במסגרת הליכי הבחינה שמתקיימים בנושא ייבחן גם אופן הפעלת לחצני מצוקה במעליות או כאלה המשמשים חלקים מהאוכלוסייה הבוגרת כמו גם חולים, המבוססים על קווי הטלפון הביתיים שפועלים על גבי הרשת המיושנת. משרד התקשורת מתכוון לבחון גם את השפעת המהלך על התחרות בין השחקניות בשוק, תוך עמידה על היווצרות אפשרית של "פרקטיקות אנטי-תחרותיות" שילוו את תקופת המעבר מקווי הנחושת לסיבים אופטיים.

על פי הערכות, מתווה ואבני דרך ליישום התוכנית ייקבעו ברבעון הראשון של השנה הבאה. לפי משרד התקשורת, מהלכים דומים כבר נעשים בחלק מהמדינות בעולם, ו-12 מדינות באירופה, ובהן בריטניה, פורטוגל, צרפת וספרד, כבר נערכות לחיסולן של רשתות הנחושת במהלך העשור הקרוב.

תגיות