אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפחיתו ליובנטוס 15 נקודות בשל עבירות פיננסיות - וזו אפילו לא המכה הכי קשה שהיא תספוג אנדראה אניילי נשיא ה-ECA ארגון המועדונים האירופאי ונשיא יובנטוס | צילום: רויטרס

הפחיתו ליובנטוס 15 נקודות בשל עבירות פיננסיות - וזו אפילו לא המכה הכי קשה שהיא תספוג

יובנטוס מלקקת את הפצעים אחרי שההתאחדות לכדורגל האיטלקית החליטה להוריד 15 נקודות מהמאזן שלה העונה בגלל עבירות פיננסיות. הרשויות עוד לא סיימו עם יובנטוס ואנשיה וייתכן שאנחנו נהיה עדים לקריסה של יובנטוס לבינוניות מייאשת

22.01.2023, 08:59 | אוריאל דסקל

בסופ"ש שעבר יובנטוס ספגה חמישייה מנאפולי וכך חוסלו, בעצם, הסיכויים של הגברת הזקנה לחזור למאבק על האליפות. ובסופ"ש האחרון יובנטוס חטפה מכה עוד יותר קשה - הפעם מחוץ למגרש: ההתאחדות לכדורגל באיטליה (FIGC) הורידה 15 נקודות ממאזנה של יובנטוס העונה בסריה A - זאת בעקבות הונאות של הקבוצה בשוק העברות השחקנים ורישום כוזב. יובנטוס, שתערער על ההחלטה, נפלה עד למקום העשירי ונראה שאיבדה את הסיכוי להעפיל לליגת האלופות העונה.

אנדראה אניילי, שבמהלך המונדיאל בקטאר התפטר מתפקידו ביחד עם כל הנהלת הקבוצה, הושעה לשנתיים מכדורגל ופאביו פראטיצ'י, המנהל הספורטיבי לשעבר, הושעה ל-30 חודשים. פראטיצ'י כיום בטוטנהאם וכרגע יכול להמשיך בעבודתו באנגליה - אבל ככל הנראה ב-FIGC יבקשו מאופ"א ופיפ"א לאשר את השעייתו גם מתפקידו באנגליה.

השבוע הוחלט גם שג'יאנלוקה פררו, רואה חשבון, יחליף את אניילי בתפקידו באופן קבוע. פררו מונה לתפקיד באופן זמני בנובמבר והוא במגעים עם הגופים הרגולוטרים האיטלקיים. מאוריציו סקאנבינו, לשעבר מנהל בפיאט ובגופי תקשורת איטלקיים, מונה למנכ"ל החדש. ביובנטוס מקווים ששני אנשי העסקים הוותיקים ידעו להתמודד עם החקירות מצד אחד ועם התקשורת מצד שני. ג'ון אלקאן, יורש העצר של משפחת אניילי והאיש החזק ביותר ב-Exor, חברת האם של כל האינטרסים של משפחת אניילי, ילווה את כל תהליך השיקום של המועדון.

קפצו גבוה מדי?

הנפילה של יובנטוס, שמכחישה את כל האשמות, מרגישה כמו עונש על חטא ההיבריס. אנדראה אניילי - שב-12 השנים שלו כמנהל הבכיר של המועדון - עשה מאמצים כבירים לשנות את התדמית של יובנטוס אחרי פרשת קאליצ'יפולי ב-2006 - אז הקבוצה הורדה ליגה בגלל מעורבותה בהטייית משחקים והשפעה לא חוקית על שופטים. והוא הצליח.

יש לציין שהמועדון אינו העסק הגדול ביותר של משפחת אניילי אבל הוא בהחלט הנכס בעל הנראות הגדולה ביותר. יהלום שבכתר.

במשמרתו של אנדראה אניילי יובנטוס הפכה למועדון האיטלקי הראשון שבבעלותו אצטדיון מודרני (רוב הקבוצות האיטלקיות משחקות באצטדיונים עירוניים). הכסף הגדול שנכנס ליובה מהאצטדיון החדש ומהשטחים המסחריים סביבו הלך, ברובו, לקבוצה הבוגרת. וכך, יובנטוס, מ-2011/12 עד 2019/20 הראתה דומיננטיות אדירה בסריה A. הקבוצה זכתה ב-9 אליפויות רצופות (4 דאבלים), העפילה פעמיים לגמר ליגת האלופות ותחזקה סגל מעורר קנאה. ואולם, לאניילי זה לא הספיק. הוא מאמין באמירה של ג'ק וולש, המנכ"ל והיו"ר של ג'נרל אלקטריק: "תשתנה לפני שתהיה חייב להשתנות". וכך היה.

ב-2017, כחלק מהמאמצים שלו להפוך את יובנטוס למותג יותר צעיר ומחובר לדור החדש של אוהדי הכדורגל, הסמל של יובה השתנה ל-J. נפתרו מכל האלמנטים שאיפיינו את הסמל של יובנטוס לאורך השנים לטובת לוגו שנראה מנותק לחלוטין מהמסורת של המועדון. ב-2018 בפה מארוטה, המנהל הכללי המבריק של יובנטוס ומי שהיה אחראי לבניית הקבוצות שזכו באליפות, הועזב והמושכות עברו לפראטיצ'י. כמו כן, נחתמו הסכמים עם נטפליקס ואמזון והכניסו את המצלמות של החברות הללו לחדרי ההלבשה וההנהלה של יובה. וב-2018 הגיע כריסטיאנו רונאלדו - שהיה אמור לשדרג מקצועית וכלכלית את יובנטוס - אבל זה לא קרה. יובנטוס התחילה להתנהל פחות כמו קבוצת כדורגל מאוזנת - מקצועית וכלכלית ויותר כמו תאגיד בידור אמריקאי שמחפש את הדבר הגדול הבא.

ואז, כשהקורונה היכתה בעולם, יובנטוס התחילה לדמם מזומנים. זה הוביל את אניילי לדחוף להשקת הסופרליג - למרות שהמוצר היה לא מבושל ומהלך "ההיפרדות" מאופ"א היה רשלני. אניילי שרף את הגשרים החזקים שלו עם אופ"א, איבד את מקומו ב-ECA, ארגון המועדונים הגדולים ויובנטוס התחילה לגמגמם גם על המגרש. ב-2021 איבדה את האליפות לאינטר, שבפה מארוטה בנה. ב-2022 ראתה יובנטוס את מילאן זוכה באליפות. ולפני המונדיאל, בעקבות החקירות, אניילי והנהלתו, כולל פאבל נדבד - לשעבר כוכב הקבוצה - התפטרו.

החקירה לתוך המהלכים הפיננסים של יובנטוס היא מורכבת. בעקבות מגפת הקורונה, יובנטוס היתה צריכה לגייס הון על ידי מכירת מניות ב-700 מיליון יורו. בעקבות גיוס ההון הזה ומאחר שהמועדון נסחר בבורסה של מילאנו, יובנטוס היתה צריכה לחשוף בפני גוף הרגולציה הפיננסית האיטלקי, CONSOB, את כל הדו"חות, כולל את ההכנסות מ"רישום זכויות על שחקנים" (פעילות בשוק העברות השחקנים).

החוקרים של CONSOB זיהו שיובנטוס היתה מעורבת ב-42 העברות שחקנים חשודות בשנתיים האחרונות (מתוך 62 העברות כאלו בסך הכל). אנשי ההתאחדות לכדורגל האיטלקית הגיעו למשרדי CONSOB כדי לעזור להם להבין אם חלק מהמחירים שנרשמו על השחקנים הם הגיוניים או מנופחים. העברה החשודה ביותר היא העברתו של מיראלם פיאניץ' לברצלונה עבור ארתור מלו שנרשמה כהעברה עם הכנסות בחשבונות, אבל 36 מ-62 העברות החשודות קשורות בעיקר לשחקנים צעירים. בהתאחדות, תחילה, לא מצאו שום דבר חשוד מבחינתם אבל במשרדי הפרקליטות של טורינו התחילו חקירות משלהם לתוך הפיננסים של יובנטוס.

קבוצות אחרות שהיו מעורבות בתרגילים דומים נמצאו לא אשמות. באיטליה מעריכים כי זה בגלל שהחקירה של הפרקליטות, שמכונה Prisma, היא רצינית הרבה יותר. הם בודקים חשדות לחשבונאות כוזבת, בישול דוחות פיננסים והונאה פיננסית. המשטרה הפיננסית האיטלקית (Guardia di Finanza) פשטה בנובמבר על משרדי יובנטוס, מגרש האימונים וגם בתים של 16 מנהלים, כולל אניילי ופאבל נדבד. החוקרים אספו אלפי מסמכים מ-2019, 2020 ו-2021 והם גילו הרבה סתירות ואי התאמות בדו"חות. נמצאו גם עדויות וראיות לתשלומים מתחת לשולחן לשחקנים אחרי שבזמן הקורונה (מרץ 2020) הוכרז שהשחקנים הסכימו להורדת שכר. יש גם מיילים שבהם בכירים במועדון רומזים שהם יודעים שהם מבצעים עבירות.

החשדות העיקריות הן שיובנטוס ביצעה מניפולציה בשוק העברות השחקנים כדי לרשום העברות בהשאלות או בחינם כהכנסות, בעוד שהוצאות בשוק העברות השחקנים גם נרשמו בצורה עקומה.

אלו הדברים שנמצאים בלב של חקירת Prisma.

יובנטוס, כאמור, החליפה את ההנהלה והמנהלים שלה והאופטימים מבין האוהדים, מאמינים שהערעור יתקבל ויובנטוס אולי עוד תצליח להשתחל לאירופה דרך הליגה העונה. אבל התמונה הגדולה היא מורכבת הרבה יותר.

לפי דו"ח ליגת הכסף של דלויט, שפורסם בשבוע שעבר, יובנטוס במקום ה-11 בהכנסות באירופה. הכנסותיה עומדות על כ-400 מילון יורו - כמעט 100 מיליון יורו יותר מאשר היריבה האיטלקית הכי קרובה אליה (אינטר, 308.4 מיליון יורו). הקבוצות שמכניסות יותר מיובנטוס כוללות את ארסנל וטוטנהאם, כשמאוד סביר להניח שבקרוב קבוצות כגון דורטמונד, ניוקאסל ואולי מילאן יעקפו אותה בהכנסות.

ההשלכות על ההכנסות מהשערורייה האחרונה של יובה עשויות להיות קשות. אובדן עשרות מיליוני יורו בהכנסות מליגת האלופות של אופ"א, אובדן הכנסות מחסויות ואולי גם ירידה בהכנסות מימי משחק באצטדיון. יש לומר שסגל הקבוצה רחוק מלהיות הטוב ביותר באיטליה. יותר מזה, ייתכן שהרבה מהשחקנים האיכותיים ביותר של יובנטוס, ירצו לעזוב את המועדון בעקבות האירועים האחרונים. ומאחר שהפעולות בשוק העברות של יובנטוס יהיו תחת השגחה, ייתכן מאוד שיובנטוס תצטרך לעשות שיפוץ בסגל - בלי כסף גדול ובלי מומחיות בשוק השחקנים. זאת כשבמשרדי היריבות האיטלקיות שלה יושבים שועלים כגון בפה מארוטה (אינטר), כריסטיאנו ג'ונטולי (נאפולי) ופאולו מאלדיני (מילאן) ובמשרדים של קבוצות הפרמיירליג יושבים על ערימות מזומנים (אמיתיים, לא ברישומים הפיננסים) - מה שמעניק להן יתרון עצום על כל קבוצה באירופה.

"אני האמנתי ועדיין מאמין שהכדורגל האירופי צריך רפורמה מבנית כדי להתמודד עם העתיד" אמר אניילי ביום רביעי האחרון, לאחר שהתפטר משאר החברות של Exor. "אם זה לא יקרה, אנחנו נהיה עדים לדעיכה קשה של הכדורגל באירופה לטובת ליגה דומיננטית אחת, הפרמיירליג - שבשנים הקרובות תמשוך אליה את כל הכישרון באירופה ותקטין את כל הליגות האחרות".

אניילי אולי צודק אבל אחרי השנים האחרונות אף אחד לא יקשיב לו. יובנטוס כנראה תסבול מאוד מהמגמה הזו שאניילי תיאר. היא כנראה תסבול הרבה מאוד, במשך הרבה שנים, מההתנהלות שלו כמנהל המועדון.


תגיות