רעידת אדמה עוצמתית בטייוואן: לפחות 4 נהרגו, TSMC פינתה עובדים מכמה ממפעליה
הרעש, בעוצמה 7.2, היה החזק ביותר באי זה 25 שנה. בין ההרוגים: 3 מטיילים שנפגעו ממפולת סלעים בפארק הלאומי טארוקו, יותר מ-700 פצועים. 26 בניינים התמוטטו, מאמץ לחלץ לכודים, נזק לקירות בבית המחוקקים בטאיפיי. תנועת הרכבות הושבתה, גלי צונאמי הגיעו ליפן, אזהרה פורסמה גם לפיליפינים
רעידת אדמה חזקה, בעוצמה 7.2 דרגות, הכתה הלילה (בין שלישי לרביעי) במזרח טייוואן, ולפי הרשויות שם לפחות ארבעה בני אדם נהרגו ויותר מ-700 נפצעו. דווח על 26 מבנים שקרסו ועל 77 לכודים שנעשים מאמצים לחלצם. ביפן פרסמו הרשויות התרעה מפני צונאמי, ולאחר שכמה גלים הגיעו לחוף הדרומי של האי אוקינאווה היא הוסרה.
| URGENTE: En medio de la tragedia por el terremoto, el Ministerio de Defensa de Taiwán reporta la detección de 30 aviones de guerra chinos y 9 buques de la armada alrededor de la isla. pic.twitter.com/Z7nzlXTnLX
— UHN PLUS (@UHN_Plus) April 3, 2024
הרעידה הלילה בטייוואן הייתה החזקה ביותר שנמדדה באי זה 25 שנה: לפי הסוכנות הטייוואנית העוקבת אחר רעידות אדמה עוצמתה הייתה 7.2, אבל לפי המכון הגאולוגי של ארה"ב היא הייתה חזקה אף יותר, בעוצמה 7.4. מוקד הרעש היה בעומק של 15.5 קילומטרים, סמוך לחוף המזרחי של טייוואן.
בשעות שאחרי הרעידה הגדולה הורגשו יותר מ-25 רעידות משנה, בין השאר בבירה טאיפיי. אחת מהן הייתה חזקה מאוד כשלעצמה, בעוצמה 6.5 דרגות, והמוקד שלה היה בעומק 11.8 קילומטרים. רעידות בעומק לא רב כזה נוטות לגרום נזק גדול יותר מעל לפני הקרקע.
לצד הדיווחים על קריסת עשרות בניינים בטייוואן, בעיקר במחוז חוואלין שבמזרח המדינה, דיווחה חברת החשמל Taipower על נפילת רשת החשמל ביותר מ-87,000 בתים באי. החברה ציינה כי שתי תחנות הכוח הגרעיניות של טייוואן לא הושפעו מהרעש. כוחות ההצלה הטייוואניים מסרו כי שלושה מבין ארבעת ההרוגים שנמצאו עד כה הם מטיילים שנהרגו ממפולות סלעים בפארק הלאומי טארוקו, קרוב למוקד הרעש במחוז חוואלין. עיריית טאיפיי מצדה דיווחה כי לא קבלה עדכונים על נזק משמעותי בעיר.
לרעידת האדמה יש גם השפעות מידיות על עולם הטכנולוגיה: חברת TSMC הטייוואנית, יצרנית השבבים הגדולה בעולם שמייצרת שבבים בין השאר לאפל ואנבידיה, הודיעה כי היא נאלצה לפנות עובדים מכמה ממפעליה. לאחר מספר שעות הודיעה החברה כי החלה להחזיר את העובדים למפעלים. עוד החליטה החברה להשהות את העבודה באתרי הבנייה שלה למשך היום.
רעידת האדמה אירעה מעט לפני השעה 8:00 בבוקר לפי השעון המקומי, בדיוק כשהמוני תושבים בטייוואן היו בדרכם לעבודה. בבירה טאיפיי נראו רעפים נופלים מבניינים ישנים, ונזק נגרם לקירות ולתקרה בבית המחוקקים. הנזק הרב ביותר נגרם כנראה באזור חואליין, שם קרסה הקומה הראשונה בבניין בן חמש קומות, והוא נותר נטוי בזווית של 45 מעלות. תנועת הרכבות ברחבי האי, שבו חיים כ-23 מיליון בני אדם, הושעתה, וכך גם שירותי הרכבת התחתית בטאיפיי.
טייוואן מורגלת ברעידות אדמה, ובבתי הספר בה נערכים תרגילי היערכות לרעש כדבר שבשגרה. "רעידות אדמה שכיחות כאן ועם הזמן התרגלתי אליהן, אבל הרעידה היום הייתה הפעם הראשונה שבה נבהלתי עד דמעות", סיפרה הבוקר הסיין-הסואן קנג, תושבת טאיפיי שהתעוררה מהרעש. היא העידה שהבניין בן חמש הקומות שבו היא מתגוררת היטלטל חזק מאוד.
#WATCH New footage captured someone swimming in a pool when the powerful 7.5 magnitude earthquake strikes
— R A W S A L E R T S (@rawsalerts) April 3, 2024
#Taipei | #Taiwan
Witness new footage of a man swimming in a pool when a powerful 7.5 magnitude earthquake strikes. This took place in Taipei, Taiwan, causing violent… pic.twitter.com/FbV5s1lEmX
הרעידה הורגשה היטב כאמור גם הרחק מגבולות טייוואן, וזמן קצר אחריה פרסמה יפן אזהרת צונאמי לתושבים בדרומה. הסוכנות המטאורולוגית של יפן דיווחה כי גלי צונאמי בגובה 30 סנטימטרים הגיעו לחופי האי יונגוני כ-15 דקות אחרי הרעידה, וכי גלי צונאמי נמוכים יותר זוהו באיים אישיגקי ומייאקו. טוקיו שלחה כלי טיס צבאיים כדי לברר איזה נזק נגרם באזור אוקינאווה.
אזהרת צונאמי פורסמה לא רק ליפן, אלא גם לפיליפינים, שם נקראו התושבים באזורי החוף של כמה מחוזות להתפנות למקומות גבוהים. אחרי שעות אחדות היא הוסרה. בסין הורגשה הרעידה גם בשנגחאי ובמחוז המזרחי פוג'יאן, הסמוך לטייוואן.
סוכנות הידיעות הרשמית של טייוואן מסרה כי רעידת האדמה הייתה החזקה ביותר שפקדה את האי מאז 1999, אז נהרגו כ-2,400 בני אדם וכ-100 אלף נפצעו ברעש בעוצמה 7.6. ברעידה ההיא, אחת הקשות בתולדות טייוואן, נגרם נזק לכ-50 אלף מבנים.
טייוואן, נזכיר, היא ישות מדינית שסין תובעת ריבונות עליה ושמדינות רבות בעולם אינן מכירות בעצמאותה. ממשלת "הרפובליקה של סין" נמלטה אל האי הזה אחרי שנחלה תבוסה ב-1949 במלחמת האזרחים מול המפלגה הקומוניסטית של מאו דזה-דונג, ורוב תושבי טייוואן מביעים מאז התנגדות לחיים תחת שלטון המפלגה הקומוניסטית של סין.
ממשלת טייוואן מדגישה כי רק לתושבי האי יש הזכות לקבוע את עתידם, והיא דוחה בתוקף את הלחצים שמפעילה עליה בייג'ינג להתאחד. המשטר הקומוניסטי בסין מעולם לא זנח רשמית את האפשרות שבייג'ינג תשתלט על טייוואן בכוח הזרוע, ואף שהנשיא שי ג'ינפינג קרא בשנים האחרונות לנהל תהליך של "איחוד בדרכי שלום", הוא הבהיר כי השתלטותה של סין על טייוואן היא "בלתי-נמנעת".