אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת וסטו: החברה מאשימה שניים מהמייסדים ובכירים נוספים בהונאה מייסדי וסטו, מימין: יניב ברטלה ואלון ליפשיץ | צילום: באדיבות וסטו

פרשת וסטו: החברה מאשימה שניים מהמייסדים ובכירים נוספים בהונאה

דוח שהגיש דירקטוריון חברת האינשורטק לבימ"ש טוען שהמנכ"ל המודח יניב ברטלה ואלון ליפשיץ, "היו מעורבים ישירות ביצירת מסמכים מזויפים ובזיוף זהויות"; בדוח נטען גם כי שני בכירים נוספים - אודי גינתי וג'וש ורקה - היו מעורבים ישירות במרמה; הפרשה נחשפה בכלכליסט

07.09.2023, 17:57 | מאיר אורבך

דירקטוריון חברת האינשורטק וסטו הגיש היום (ה') לבית המשפט בארה"ב את הדו"ח שחקר את פרשיית הונאת המיליארדים בחברה שנחשפה בכלכליסט. הדו"ח לא מפרסם את היקף המרמה אבל טוען ששניים ממייסדי החברה, המנכ"ל יניב ברטלה ואלון ליפשיץ, עם שני בכירים נוספים, היו מעורבים ישירות בה. החברה מתכוונת לפעול מול כל אותם גורמים.

על פי הדו"ח, "מהממצאים של החקירה עולה שמספר בכירים לשעבר בווסטו, יניב ברטלה המנכ"ל ואחד המייסדים, אלון ליפשיץ, מייסד אף הוא, ושני בכירים נוספים, אודי גינתי וג'וש ורקה, היו מעורבים ישירות ביצירת מסמכים מזויפים ובזיוף זהויות.

"מספר צדדים שלישיים היו מעורבים גם בתוכנית זו, לרבות עובדי בנק של בנק הבנייה הסיני (China Construction Bank) ובנקים אחרים ואנשים הקשורים למשקיע הגדול ביותר של החברה, חברה הידועה בשם Yu Po Finance Ltd. בעוד שהחברה ציינה בתחילה כי מקור ההונאה הוא חיצוני, הראיות שנמצאו מראות שהאנשים שצוינו לעיל כיוונו, יזמו ועסקו ביודעין בפעילויות ההונאה עצמם. אופי והיקף הקונספירציה על ידי ובין העבריינים השונים לבשו צורות שונות.

"הפלטפורמה הטכנולוגית של החברה וערך הליבה שלה נותרו חזקים ואנו מתכוונים להשתמש בה ובאנשי הביטוח המנוסים שלנו כדי לצאת מתהליך זה כשותף מהימן".

במסגרת הפרשה, מכתבי הביטחונות שהוציאו המשקיעים שרכשו את ביטוחי המשנה דרך זירת המסחר של החברה היו מזויפים ובהיקף של מיליארדי דולרים. החשד שעלה לגבי וסטו הוא שמשקיעים שהשתמשו בפלטפורמה של החברה הצליחו לרכוש את הסיכון מחברות הביטוח תוך הצגת ערבויות מזויפות, שהמערכת של וסטו לא בדקה או לא זיהתה אותן ככאלה. על פי החשד, הזיופים נעשו באמצעות שיתופי פעולה עם עובדים בבנקים השונים, ככל הידוע רובם מסין. וסטו חשדה גם כי גורמים פנימיים בחברה היו מודעים לאפשרות לבצע את הרכישות באמצעות הפלטפורמה ללא LC אותנטי. החשד הוא שבוצעו עסקאות כאלה במיליארדי דולרים, בעוד וסטו נהנית מעמלה על כל עסקה כזו.

על פי הדו"ח, כמעט 3.36 מיליארד דולר של מכתבי אשראי בהמתנה (LOC) עשויים להיות מעורבים בפרשה - 2.81 מיליארד דולר מבנק הבנייה בסין, 362.5 מיליון דולר מבנק סטנדרט צ'ארטד ו-186 מיליון דולר מסנטנדר.

לדברי עמי ברלב, המנכ"ל הזמני של החברה: "אנו יכולים להבטיח היום כי החברה יצאה לדרך חדשה, לאחר זיהוי מעמיק של הגורמים שפגעו בפעילותה. נפעל בנחישות על מנת לתבוע את כל מי שפגע בפעילות החברה, בשמה ובמוניטין שלה, לרבות בנק הבנייה בסין, ברטלה, ליפשיץ, גינתי ו-ורקה".

באי כוחו של ברטלה, עוה"ד טל שפירא ומירב בר-זיק, מסרו כי מרשם דוחה את הדברים בתוקף: "מדובר בבדיקה מגמתית ופגומה מן היסוד, אשר סימנה מלכתחילה את מייסדי החברה כמטרה. לברטלה טענות קשות הן ביחס לאופן ביצוע הליך הבדיקה ומסקנותיו, הן בנוגע להתנהלות חלק מנושאי המשרה בחברה והן בנוגע להחלטות שהתקבלו בעניינו. ברטלה (ביחד עם המייסדים האחרים) הקים את החברה בעשר אצבעותיו, הקדיש לה את ימיו ואת לילותיו, וביצע את תפקידו על הצד הטוב ביותר ובהתאם להוראות הדין המחייבות. למרבה הצער, הליך הבדיקה, וההדלפות המגמתיות והמסולפות הנלוות אליו, לא נועדו אלא כדי לשרת מהלך של השתלטות על החברה במסגרת סכסוך בעלי מניות בחברה, והדברים יתבררו בבית המשפט".


תגיות