אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההתנהלות של סמוטריץ' מוכיחה - ההפיכה כבר כאן שר האוצר בצלאל סמוטריץ' | צילום: GIL COHEN-MAGEN / AFP

פרשנות

ההתנהלות של סמוטריץ' מוכיחה - ההפיכה כבר כאן

הקשר שבין כלכלה ומשפט נשען על שני עקרונות: שמירה על זכויות קניין ואכיפת חוזים. בהתנהלותו מול התייקרות מחירי החלב, הצליח שר האוצר לפגוע בשניהם ולמעשה הוכיח שגם ללא המחאה, ישראל ביום שאחרי הרפורמה תהיה הרבה פחות אטרקטיבית למשקיעים

02.05.2023, 06:30 | עדיאל איתן מוסטקי

דמיינו שאתם משקיע זר. מארצות הברית, מאירופה, מסין, אולי אפילו מאיחוד האמירויות. אתם מחפשים הזדמנויות השקעה ושמעתם על אחת כזו במשק החלב הישראלי. מדינה מתקדמת טכנולוגית, עם גידול אוכלוסייה מהיר וכלכלה צומחת, שאפילו הפרות בה מניבות יותר מחברותיהן באירופה. לכל הדעות השקעה שראוי לבחון.

נכון, יש גם כשלים בשוק החלב הישראלי. המחיר המפוקח, למשל, מגביל את פוטנציאל הרווח, בעיקר במוצרי היסוד. אבל זה סיכון הגיוני משום שהמחיר נקבע לפי מנגנון עדכון אוטומטי וכל שינוי מצריך פנייה לציבור. כמשקיעים זרים, זו על פניה השקעה סבירה.

אתם כבר עומדים לשלוח את היד לכיס - אבל אז מופיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. מסתבר שהוא חושש מהתייקרות גבוהה של מוצרי חלב בעת הזו, שתפגע בו פוליטית, אז הוא מחליט שהמוצרים בפיקוח יתייקרו ב־9% בלבד, במקום ב־16%. איך זה יכול להיות, אתם שואלים את עצמכם ומחזירים את הארנק למקומו הבטוח. הרי הממשלה חתמה על הסכם ענפי, שקבע מנגנון עדכון מחירים אוטומטי. וההסכם הזה הרי נחתם רק בתחילת השנה, התייחס לעלויות של המחלבות וניתק את הדרגים הפוליטיים מההחלטה. אז מה פתאום שהממשלה תפר אותו? איך ייתכן?

ברוכים הבאים לכלכלה של סמוטריץ'. בכלכלה הזו אפשר להתעלם מאיומים בינלאומיים על המשק, להכחיש את השפעת ההפיכה המשטרית על שער הדולר או לפרש אזהרות של חברות דירוג כאילו מדובר במחמאות חמות. ובכלכלה הזו לממשלה הנוכחית מותר גם להפר הסכם חתום מהיום למחר, פשוט כי מה שסוכם לא נוח לה בעת הזו מול קהל הבוחרים.

הבעיה היא שצעדים חד־צדדיים כאלה לא ישפיעו רק על משקיעי משק החלב הפוטנציאליים, אלא על כלל המשקיעים ששוקלים להשקיע בישראל. הבסיס לנכונות של משקיע לשים את כספו במדינה מסוימת הוא הידיעה שזכויות הקניין יישמרו, ושבמקרה של תקלה או עימות הוא יוכל לאכוף את החוזים שעליהם חתם. שני הנושאים האלה קשורים קשר הדוק למערכת החוק ולבתי המשפט. כלכלה ומשפט, זה ממש לא חדש, הולכים יד ביד.

הצו של סמוטריץ' מצליח לפגוע בו בזמן בשני העקרונות החשובים: מצד אחד, מדובר בהפרה בוטה מצד המדינה של ההסכם שלה עם המחלבות. מצד שני, שר האוצר פוגע בזכויות הקניין של המחלבות — הרי חלב שמחירו נקבע בהתאם למנגנון אוטומטי אינו זהה לחלב שמחירו נקבע בצורה שרירותית על ידי שר האוצר.

ולא רק זה. בכלכלה של סמוטריץ' למשקיע הזר המיואש גם לא יהיה בית משפט חזק לפנות אליו כדי להגן על זכויותיו, משום שלפי התוכנית שהממשלה מקדמת גם בית המשפט יישלט על ידיה. אז בתור משקיעים זרים, הייתם נכנסים למדינה כזאת?


תגיות