אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טבע הציגה יעדים מאתגרים לחמש השנים הבאות; שולץ צפוי לפרוש מתפקיד המנכ"ל בעוד שנה קאר שולץ | צילום: אלעד מלכה

טבע הציגה יעדים מאתגרים לחמש השנים הבאות; שולץ צפוי לפרוש מתפקיד המנכ"ל בעוד שנה

בסוף אוקטובר 2023 יסיים שולץ קדנציה בת שש שנים - והוא לא צפוי להאריך אותה; בין היעדים שהציגה חברת התרופות: צמיחה שנתית של 5% בהכנסות והעלאת שיעור הרווח התפעולי ל־30% ב־2027. טבע קבעה גם יעד לצמצום החוב

18.09.2022, 17:22 | אורי טל טנא

חברת התרופות טבע קיימה היום (א') מסיבת עיתונאים בה הציגה את יעדיה לחמש השנים הבאות (2027-2023). עוד התייחס המנכ"ל קאר שולץ לסיום הקדנציה שלו בשנה הבאה, ואמר: "ככל הנראה אסיים את התפקיד בנובמבר 2023, כפי שמתוכנן. בגיל 62 אני מרגיש שאני יכול לעבור לתפקיד של בורד בלבד".

היעדים שהציגה טבע כוללים צמיחה שנתית של כ־5% בהכנסות (בהנחה של שער חליפין קבוע) והעלאת שיעור הרווח התפעולי החזוי מ־28% בשנה הבאה ל־30% ב־2027. אם טבע תעמוד בשני יעדים אלה, הרווח התפעולי יזנק מ־4.2 עד 4.5 מיליארד דולר, שאותו החברה מעריכה לשנה הנוכחית, לכ־6 מיליארד דולר ב־2027. אולם שתי התחזיות מאתגרות מאוד בשל הסביבה התחרותית הגוברת בתחום התרופות הגנריות.

טבע קבעה גם יעד לצמצם את החוב של החברה עד סוף 2022, כך שיהיה פי שניים מה־EBITDA הצפוי השנה. עודף ההתחייבויות הנוכחי של טבע הוא כ־20 מיליארד דולר - גבוה פי 4.25-4 מה־EBITDA החזוי השנה (5-4.7 מיליארד דולר). לדברי החברה, עמידה ביעד החוב תתבצע באמצעות שילוב של הפחתת החוב באמצעות תזרים המזומנים התפעולי ועלייה ב־EBITDA.

בנוסף להתחייבויות הפיננסיות, לטבע צפויה התחייבות נוספת של כ־4.35 מיליארד דולר בגין הפשרה על פרשת האופיואידים. שולץ העריך כי ההסדר יושלם עד סוף השנה ושטבע תתחיל לשלם את הסכום מראשית השנה הבאה. סכום זה ישולם במשך כ־13 שנה, כאשר בשנים הראשונות החברה תשלם 500-350 מיליון דולר בשנה, שצפויים להעיק על התזרים הנקי של החברה בעתיד.

נושא מיחזור החוב מהותי עבור טבע. בעקבות הזינוק בריבית בארצות הברית, איגרות החוב הדולריות של טבע שהקרן עליהן תשולם ב־2028-2026 נסחרות בתשואה שנתית לפדיון של כ־7.5%. לכן גלגול החוב של טבע צפוי להתבצע בריבית גבוהה יותר מהריבית הממוצעת הנוכחית של החוב.

טבע מעריכה שתצטרך לגייס חוב חדש לצורך מיחזור החוב רק ב־2024. האג"ח שפוקעות השנה ובשנה הבאה נושאות ריבית ממוצעת של כ־2.1%, ומנגד - הריבית למיחזור החוב צפויה להיות גבוהה בהרבה. לכן למרות הירידה הצפויה בהיקף החוב של טבע - הירידה החזויה בהוצאות המימון תהיה נמוכה יותר, והן ימשיכו להיות בהיקף של מיליארד דולר בשנה.

בנוגע לשאלה אם הצמיחה במכירות התרופה אג'ובי (Ajovy) תסתיים השנה - השיב שולץ שלא. התרופה, שניתנת בהזרקה למניעת מיגרנה, עדיין עומדת בתחזית מכירות של 400 מיליון דולר השנה (המכירות בחצי הראשון של השנה היו 162 מיליון דולר), בעיקר בזכות צמיחה צפויה במכירות באירופה והמשך צמיחה גם בשנה הבאה.

שולץ הדגיש שהתרופות הדומות שפיתחו מתחרותיה (שניתנות בבליעה) יקרות יותר וניתנות בתדירות גבוהה בהרבה, ולכן יתקשו לחדור לשוק האירופי. עם זאת, שולץ הבהיר כי תחזיות הצמיחה לתרופה זו נמוכות בהרבה מאלה שהיו בעת ההשקה בשל תחרות זו.

התרופה הצומחת ביותר של טבע היא אוסטדו, שלגביה הדגיש שולץ את העונתיות במכירות אשר מובילה למכירות חזקות ברבעון הרביעי, ערב העלאות המחיר שמתבצעות בינואר. מכירות התרופה בחצי הראשון של השנה עמדו על 358 מיליון דולר, לעומת יעד מכירות מאתגר של מיליארד דולר לכל השנה.

יעד המכירות משקף צמיחה צפויה של 79% בחצי השני של השנה יחסית לחצי הראשון, ויעד זה מאתגר מאוד למרות העונתיות החזקה ברבעון הרביעי. להערכתנו, השילוב של התחזקות הדולר מול היורו והיעדים המאתגרים שטבע קבעה למכירות אוסטדו ואג'ובי הופכים את העמידה של טבע ביעד המכירות והרווח לשנה הנוכחית למאתגרים.

תוצאות הרבעון השני של השנה היו חזקות יחסית, הרבה בזכות מכירות של גרסה גנרית לתרופה רבלימיד (Revlimid) לטיפול בסרטן מסוג מיאלומה, שגרסת המקור שלה מיוצרת על ידי BMS.

מדובר בתרופה הגנרית הנמכרת ביותר על ידי טבע ברבעון השני. את החשיבות הרבה של תרופה זו ניתן להסיק מכך שהיא התרופה היחידה שהוחרגה בהסכם שבו טבע רכשה את אקטביס, כך שאלרגן תהיה זכאית למחצית מהרווח שינבע ממנה. לטבע שותפה נוספת בפיתוח הגרסה הגנרית, נאטקו ההודית, שגם מקבלת תמלוגים מהמכירות. לטבע הסכם עם BMS שלפיו היא תוכל למכור בכל שנה כמות נתונה של הגרסה הגנרית ב"מקטעים" מסוימים בלבד.

לחברות גנריות נוספות יש הסכם דומה עם BMS לגבי "מקטעים" אחרים. כך BMS יוצרת הדרגתיות בירידה הצפויה במכירות שלה ונמנעת מירידת מחיר משמעותית. הכמות שטבע תוכל למכור תעלה בהדרגה ב־2023 ו־2024, כשב־2025 צפויות השקות גנריות רבות לתרופה ומחירה צפוי לקרוס.

לכן לתרופה זו צפויה תרומה מהותית למכירות של טבע ב־2024-2022. טבע השיקה את הגרסה הגנרית במרץ השנה, והיום עדכן שולץ שטבע כבר הגיעה לכמות שאותה היא היתה יכולה למכור מהתרופה השנה. המשמעות היא שהתרומה הצפויה ממכירות התרופה ברבעון השלישי צפויה להיות נמוכה (או אפילו אפסית) ושלא צפויות להיות מכירות ברבעון הרביעי.

בעקבות זאת לא נופתע אם טבע תציג ירידה במכירות של תרופות גרניות בצפון אמריקה ברבעון השלישי והרביעי השנה, כאשר הירידה ברבעון השלישי תקוזז בעקבות העונתיות החיובית של מכירות מזרק אפיפן ערב החזרה ללימודים.

מנגד, במהלך 2023 ו־2024 טבע תוכל למכור כמויות נוספות מהתרופה בהיקף גבוה מהמכירות השנה. גם בשנים אלה טבע תצטרך לבחור מתי לתזמן את אותן מכירות, והרווחיות צפויה להשתפר באותם רבעונים שבהם יתבצעו המכירות. מ־2025 ההשפעה של התרופה על רווחי טבע צפויה להיות לא מהותית.

שולץ לא שלף שפנים מהכובע במסיבת העיתונאים. הוא נתן דגש על תחום הביוסימילר שבו שותפתה של טבע, אלבוטק (Alvotech), צפויה להשיק בארצות הברית גרסה גנרית לתרופה הביולוגית הומירה (Humira) ביולי 2023, בהנחה שתקבל אישור לשיווק התרופה בארצות הברית.

לתרופה זו מכירות שנתיות בארצות הברית של 17.33 מיליארד דולר, אך בשנה הבאה צפויות 11 חברות שונות להשיק ביוסימילר לתרופה זו, והתחרות צפויה להיות ערה. שולץ הדגיש גם את העלייה הצפויה בהיקף המכירות של תרופות שהפטנט עליהן יפוג בעשור הקרוב, תחום שמהווה את הלחם והחמאה של חברת התרופות הגנריות.

טבע הצליחה לצמצם משמעותית את החוב מ־34 מיליארד דולר ב־2017 ל־20 מיליארד דולר כעת. חלק ניכר מהירידה נבע מהתזרים התפעולי השוטף של החברה, וחלק נוסף הגיע ממכירת נכסים ומהתחזקות הדולר מול היורו והפרנק השוויצרי. בתקופה זו טבע מיחזרה חלק מהחוב בריביות גבוהות בעקבות דירוג האשראי הנמוך שלה.

כעת, למרות ירידת הסיכון מפרשת האופיואידים (בעקבות ההסדר המסתמן) וירידת החוב של טבע, הריביות למיחזור החוב צפויות להיות גבוהות בעקבות העלייה בריבית בארצות הברית. ללא הפחתת החוב החדה ותהליך ההתייעלות שטבע עברה - ספק אם היתה שורדת את השילוב של הקנס על פרשת האופיואידים עם העלייה החדה בסביבת הריבית. כעת האתגר הגדול של טבע הוא לחזור לצמיחה בהכנסות ולהמשיך לשפר את שיעור הרווח התפעולי, גורמים שיקלו עליה את מיחזור החוב בהמשך.

שולץ התחיל את תפקידו כמנכ"ל טבע בנובמבר 2017. מחיר המניה המתואם באותה עת היה 13.71 דולר למניה. כיום מחיר המניה הוא כ־8.8 דולרים למניה. שולץ הבהיר שהוא לא מרוצה ממחיר המניה, אך הדגיש את הרווחיות השוטפת של החברה שהצליח לשמר למרות הירידה החדה במכירות הקופקסון.

הפרישה הצפויה של שולץ מסמנת תום עידן בטבע. שולץ הוביל את טבע תהליך של קיצוצים חדים וההתייעלות שנדרשו כדי לעבור את המדבר של החוב העצום וההתמכרות לרווחי הקופקסון. את הארץ המובטחת של חזרה לצמיחה בהכנסות וברווח שולץ מסמן במפת הדרכים לשנים 2027-2023. שולץ עצמו, כנראה, לא יגיע לאותה ארץ מובטחת, והאתגרים בדרך אליה יעברו ליורש העתידי של כיסא המנכ"ל.

תגיות