אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות המלחמה: משרד הבריאות צפוי להכריז על הקפאת התחרות בין קופות החולים רופאים | צילום: תומי הרפז

פרסום ראשון

בעקבות המלחמה: משרד הבריאות צפוי להכריז על הקפאת התחרות בין קופות החולים

ההקפאה, שתכלול הגבלה מעבר מטופלים בין הקופות, תחול במשך שלושת החודשים הקרובים; בכיר במשרד הבריאות הסביר כי הקופות צריכות "לתת שירות בחירום ולשתף פעולה בלי לגנוב מטופלים אחת לשנייה"

20.10.2023, 07:40 | אדריאן פילוט

משרד הבריאות צפוי להכריז בשבוע הקרוב בקרוב על הקפאת התחרות בין ארבע קופות החולים (כללית, מכבי, מאוחדת ולאומית) במהלך שלושת החודשים הקרובים על רקע המלחמה, כך נודע ל"כלכליסט". היא תכלול הגבלה של מעבר מטופלים בין אחת לשנייה.

בכיר במשרד הבריאות הסביר לכלכליסט כי קופות החולים צריכות "לתת שירות בחירום ולשתף פעולה בלי לגנוב (מטופלים) אחת לשנייה". מי שמוביל את המהלך הוא רן רידניק, סמנכ"ל הרגולציה של המשרד.

ד"ר עדי ניב יגודה, מומחה למדיניות בריאות שהיה מעורב ביוזמה להקפאת התחרות, אמר כי "לאור מצב החירום בשטח מדינת ישראל כולה, מספרם הרב של הנפגעים והאנשים שנאלצו לעזוב את בתיהם, מוטלות ויוטלו בתקופה הקרובה על קופות החולים משימות רבות ומורכבות. מכאן ישנו הכרח לרכז את מאמצי קופות החולים, צוותים רפואיים ומנהליים כאחד, בהתמודדות עם צרכי הבריאות של מבוטחי קופת החולים בזמן מלחמה. כפועל יוצא, דווקא בימים אלו מתעצמת החובה להפחית ככל שניתן חסמים ביורוקרטיים, כמו גם למקד את העיסוק והקשב הניהולי והתפעולי של קופות החולים לצורכי השעה".

הוא ציין עוד כי "על מנת לעשות שימוש מושכל במשאבים מוגבלים קיימת חשיבות רבה לייצר תשתית שתעודד שיתופי פעולה בין קופות החולים. כך לדוגמה, איגום תשתיות ומשאבים ובכלל זאת פתיחת מרפאות אחודות; בתי מרקחת אחודים; הרחבת שירותים באזורי אתגר (לדוגמה ים המלח והעיר אילת) וכיו"ב. כל אלו מחזקים את התפישה לפיה בתקופת הלחימה יש מקום לשהות את המנגנון שבזמן שגרה מסיט משאבים ניהוליים ותפעוליים לצורך גידול קאפיטציוני (הרחבת בסיס המבוטחים - א.פ.)".

לדבריו, כללי המשחק במגרש הבריאות הממלכתי ניתן חופש בחירה מוחלט למבוטח לבחור בקופת חולים, דבר שמבטיח תחרות על מבוטחים תוך צמצום כשלי השוק במערכת הבריאות. "כללים אלה נועדו ליצור תמריץ לתחרות חיובית והוגנת יותר", הסביר יגודה שהדגיש כי "עקרונות חופש הבחירה והתחרות החיובית בין קופות החולים הם יסודיים וחיוניים לתפקודה ויעילותה של מערכת הבריאות. עם זאת, המציאות מלמדת כי התחרות בין קופות החולים יצרה לאורך השנים חשדנות הדדית עמוקה וחשש מפני צעדים להעברת מבוטחים. כל אלו מנעו שיתופי פעולה חיוניים שבכוחם לייעל שימוש במשאבים מוגבלים בשגרה, וכעת גם בחירום. לפיכך, נוכח החשיבות הרבה של יצירת תשתית של שיתופי פעולה ומיקוד העיסוק בחישובי קאפיטציה, ראוי להגביל את המעברים בין קופות החולים לתקופת זמן שתקבע מראש".

יגודה סבור כי כי בדומה להוראות שנקבעו בתקופת מגפת הקורונה, "הגבלת זמנית ומתוחמת של מעברים בין קופות החולים לתקופת המלחמה בלבד (למעט נסיבות מיוחדות שיקבעו) מהווה פגיעה נקודתית ומידתית בחופש בבחירה של הציבור שנועדה לתכלית ראויה ובראשה מיקוד תשומת הלב הניהולי והתפעולי בצורכי השעה וייעול השימוש במשאבים מוגבלים".

נזכיר כי במהלך השנים האחרונות החריפה התחרות בין הקופות לרבות מאבק בין הקופות, הן על מבוטחים והן על רופאים (כדי שיביאו את המבוטחים שלהם) וזאת תוך ניצול כללי המערכת: תקצוב הקופות הוא לפי מבוטח כך שקיים תמריץ כלכלי מובהק לגיוס מבוטחים חדשים שכן ההכנסה שהיא מניב היא ממוצעת אך העלות שכרוך בטיפול בו היא שולית. כלומר, עלות צירוף מבוטח נוסף נמוכה מההכנסה שאותו מבוטח מביא עימו לקופה.


תגיות