אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תאונות עבודה בישראל: צעדים קטנים שיכולים לחסוך הרבה ד"ר מיקי וינקלר, מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגיהות | צילום: המוסד לבטיחות ולגיהות

דעה

תאונות עבודה בישראל: צעדים קטנים שיכולים לחסוך הרבה

תאונות העבודה בישראל הפכו למכת מדינה שגורמת להוצאה של 7.2 מיליארד לנפגעי עבודה ע"י הביטוח הלאומי ולאובדן של 3 מיליון ימי עבודה בשנה. הן גורמות נזק לכלכלת ישראל ולהקטנת הפריון ורווחי חברות. יש לחנך את החברות והמעסיקים בנושא - ולא רק כדי לחסוך בכסף

01.05.2023, 10:34 | ד"ר מיקי וינקלר

עם הוצאה של 7.2 מיליארד בשנה לנפגעי עבודה ע"י הביטוח הלאומי ועם אובדן של 3 מיליון ימי עבודה בשנה, תאונות העבודה בישראל הפכו למכת מדינה. הן גורמות לנזק כלכלי ישיר ועקיף לכלכלת ישראל בכלל ולהקטנת הפריון והרווחים של החברות בפרט.

מדינת ישראל צריכה להציב את נושא מניעת תאונות העבודה ומזעור מחלות המקצוע כמשימה לאומית מהמעלה הראשונה. המעסיקים צריכים להפנים: חיי העובדים אינם הפקר, הטמעה של תרבות לבטיחות בעבודה המבוססת על ניהול סיכונים והקפדה על ביצוע תהליך ניהול סיכונים בכל משימה- לא רק תציל את חייו של העובד הבודד והעובדים בסביבת עבודתו, תקטין את ההיעדרות ותשפר את רווחת העובדים, אלא גם תגדיל את הפריון והרווחים.

כלכליסט והמוסד לבטיחות ולגיהות ישדרו ב-3 במאי באתר כלכליסט משדר מיוחד לרגל יום הבטיחות בעבודה הבינלאומי

תאונות עבודה הן הנושא המאתגר ביותר לאוכלוסייה העובדת בכלל ולתעשייה בפרט. כ-59 עובדים בממוצע נהרגו מדי שנה בשנים 2000-2022 בישראל וכ-1,200 עובדים נפטרים מדי שנה כתוצאה ממחלות תעסוקתיות וסה"כ קרוב ל-70 אלף עובדים נפגעים מדי שנה בתאונות עבודה, במהלך ובדרך לעבודה. כלל המקרים יכולים וצריכים להימנע, אפס תאונות זו לא סיסמא זה החזון שכולנו צריכים לכוון אליו, באחריות המנהלים בכל רמות הניהול להציף את נושא הבטיחות ולהיעזר בכלל הכלים שהמדינה מספקת בכדי להיאבק בתופעה.

האינטרס למעסיקים ברור: הקפדה על הנחיות הבטיחות במקום העבודה לא רק תציל את חיי העובד הבודד והעובדים בסביבת העבודה, אלא תמנע היעדרויות, תשפר את הפריון ותעלה את הרווחים במקום העבודה. הדבר מוכח במספרים: הביטוח הלאומי משלם כ-7.2 מיליארד שקל מדי שנה לנפגעי עבודה, כסף המגיע מתשלום העובד והמעסיק. מדי שנה למעלה מ-60 אלף עובדים נפגעים בעבודה, חלקם יישארו נכים לצמיתות, משפחות הנפגעים יפגעו וחייהם לא יהיו אותם חיים כמו לפני הפגיעה. בזמן משבר כלכלי עצום שחווה המשק הישראלי, דווקא ההשקעה במניעת תאונות בעבודה יכולה לחסוך לו ולמעסיקים לא מעט ולסייע להגדלת הפריון והרווח במקום העבודה. הקורונה הוכיחה לכל העולם עד כמה ההשקעה הקטנה בפעילות מניעה מביאה רווח עצום במזעור הנזק מפגיעת הנגיף.

תאונות עבודה הן לא הכרח המציאות, אלא מחדל וכשל ניהולי של המעסיקים. בשנים האחרונות כ-60% מכלל ההרוגים בתאונות העבודה מקורם בענף הבנייה. הגורם המרכזי לתאונות עבודה קטלניות בכלל ובענף הבנייה בפרט הוא נפילה מגובה. במחקר שביצענו השנה גילינו תמונה בעייתית: כ-70% מהעובדים עובדים בצורה לא בטיחותית בגובה, כ-40% מהעובדים שנשאלו דיווחו שלא סופק להם ציוד לעבודה בגובה. 33% לא יודעים להתאים את ציוד הבטיחות הנכון למשימה שנדרשו לבצע. כ-12% מהעובדים בגובה עובדים ללא אישור בתוקף.

אף עובד אינו רוצה לסכן את חייו, אך ישנו פער בין מה שהעובדים מגדירים כשמירה על הנחיות הבטיחות לבין הנעשה בפועל. על הפער צריכים לגשר המנהלים בכלל הרמות, המוס"ל פועל לסייע ללא עלות למקומות העבודה ולהדריך בזיהוי סיכונים והדרכים למזעורם בקרב כל שכבות הניהול. בשנת 2022, בוצעו ע"י מדריכי המוס"ל 10,104 פעילויות באתרי בנייה שסייעו למנהלים לזהות סיכונים ולפעול למזעורם.

את אותם הפערים שמזהים מדריכי המוס"ל באתרי הבנייה אנו רואים גם בדיווחים של אזרחים מודאגים המדווחים אל המוקד הלאומי 'קו החיים' של המוס"ל שמציג בזמן אמת נתונים אודות סיכונים ומפגעים בענף הבנייה בישראל כפי שהציבור הרחב והעובדים דיווחו למוקד באמצעות סרטונים, תמונות ודיווחים טלפוניים. על פי ניתוח הדיווחים למוקד בשנת 2022 מירב התלונות עסקו בסכנות בעבודה לא תקינה בגובה, פיגומים לא תקינים, אי שימוש בציוד מגן אישי ע"י העובדים, היעדר שילוט וגידור באתר, שימוש לא בטיחותי במנופים ועגורנים ועוד. כלל ההפרות הללו יכולות וצריכות להימנע על ידי המנהלים באתרי הבנייה.

אנו במוסד לבטיחות פועלים לחנוך מנהלים ולהדריך עובדים לזהות את הסיכונים ובדרכים למזעורם. בכל יום שאנו מגיעים למקום העבודה עלינו להיות מוכנים לתאונה שעומדת להפתיע, להיות במוכנות לפעול באופן מהיר ומיידי למזעור הפגיעה שהתאונה מפתיעה, להדריך את העובדים על הסיכונים, הדרכים למזעורם והתמודדות במצב חירום, לוודא שיש הוראות ונהלים עדכניים המונגשים לעובדים בשפתם, לוודא שלעובדים סופק הציוד הנדרש למטלה, לעובדים יש את הידע, ההכשרה וההסמכה לביצוע המטלה, לעובדים יש את הכלים, האמצעים, החומרים, וכלל הציוד הנדרש.

לכל עובד מגיע לחיות ללא פגיעה בעבודה או מחלה תעסוקתית. הטמעת תהליכי ניהול סיכונים ע"י ההנהלה, הקפדה על הדרכה וזיהוי הסיכונים והדרכים למזעורם ויצירת תרבות לבטיחות בעבודה ובריאות תעסוקתית כדרך חיים של מקום העבודה, יאפשרו לכל עובד לחזור לבת זוגתו, לילדיו, להוריו וחבריו בשלום ובבטחה. על כלל המעסיקים לזכור: הקפדה על ביצוע תהליך ניהול סיכונים בכל משימה לא רק תציל את חייו של העובד הבודד והעובדים בסביבת עבודתו, תקטין את ההיעדרות, תשפר את רווחת העובדים, אלא תגדיל את הפריון ואת הרווחים.

ד"ר מיקי וינקלר, מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגיהות

תגיות