אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"דמוקרטיה לא ליברלית": כך ישראל הופכת להונגריה ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן | צילום: בלומברג

דעה

"דמוקרטיה לא ליברלית": כך ישראל הופכת להונגריה

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן ביצע הפיכה משטרית באמצעות שורה של צעדים ובראשם שינויים במערכת המשפט ופגיעה בזכויות נשים ובחופש האקדמי. כעת, ישראל עלולה ללכת בדרך דומה

06.02.2023, 19:15 | משה גורלי

עד לאחרונה הכרנו את הונגריה בהקשרים אחרים לגמרי. חובבי הכדורגל המזדקנים הכירו את נבחרת הפלא ההונגרית של פושקאש, קוצ'יש והידגקוטי, חובבי ההומור מכירים יוצאי הונגריה ובראשם אפרים קישון שכתב עברית נפלאה ודיבר במבטא הונגרי בולט שממנו לא נפטר אף פעם, וכמובן, הקובייה ההונגרית שנקראת על שם ממציאה ההונגרי ארנו רוביק.

בשנים האחרונות הונגריה זה ויקטור אורבן והחידוש המפליג במשנתו המשטרית: "דמוקרטיה לא-ליברלית". אורבן מהדהד את הדמיון לנעשה בישראל, בתהליך הגלישה ל"דמוקרטיה הלא-ליברלית", שם מכובס לדיקטטורה. העיתונות הישראלית החלה לצלול לאירוע כדי לפענח את הדמיון באמצעות ראיונות עומק. ב"הארץ" רואיינה ההיסטוריונית ההונגרייה הגולה אנדראה פטו, ב"גלובס", ההיסטוריונית קים ליין שאפל שמתמחה בדמוקרטיות בדעיכה, ולאחרונה, הריאיון ב"כלכליסט" עם אונדראש שימור שהיה נגיד הבנק המרכזי של הונגריה.

הפרספקטיבה ההונגרית ממחישה שהפעלתנות הממשלתית לשינויים רדיקליים במשרדי המשפטים, החינוך, התרבות והתקשורת, אינה מקבץ אקראי של גחמות שרים שרוצים למצוא חן בעיני הבייס, אלא חלק מצעדים מתוכננים היטב שמטרתם השתלטות על מוקדי כוח, החלשת שומרי הסף והאופוזיציה, והבטחת המשך שלטונו של נתניהו לאורך זמן. ביטול משפטו הוא רק חלק מהמהלך הרחב, וברקע רועמים האינטרסים של שותפיו הקואליציוניים, במיוחד סמוטריץ' ובן גביר, שחזונם לא מתמצה רק במילוט נתניהו מצרותיו האישיות, אלא מכוון למדינת הלכה גזענית-משיחית, יעד שאפילו אורבן לא מגיע עד אליו.

בכיר בשוק ההון, דווקא לא משפטן, שלח לי טבלת השוואה של המהלכים שהתבצעו בהונגריה והפעולות הדומות שהחלו להתבצע בישראל. הנה הדברים לאחר עיבוד ועריכה שלי:

חזרה לשלטון

הונגריה - לאחר 8 שנים באופוזיציה, חזר ב-2010 ויקטור אורבן לשלטון, נחוש לבצע שינויים רדיקליים במדינה.

ישראל - לאחר שנה וחצי באופוזיציה חזר ב-2022 נתניהו לשלטון, נחוש לבצע שינויים רדיקליים במדינה. התכניות והצעות החוק נשלפות ומונחות במהירות גדולה יותר אפילו מאורבן.

שינויים במערכת המשפט

הונגריה – שינוי החוקה, מינוי שופטים ע"י מפלגת השלטון במקום ועדה שמורכבת מנציגי כל המפלגות, הקמת מערכת משפט חלופית העוסקת בנושאי מנהל ציבורי ובפיקוח על השלטון וכפופה לשר המשפטים, הורדת גיל הפרישה לשופטים שהביאה לפרישת כל השופטים הבכירים.

ישראל - מקודמת הצעה לרוב לקואליציה בוועדה למינוי שופטים, החלשת בית המשפט ע"י פסקת ההתגברות ברוב מינימלי של 61 חברי כנסת לעומת החלשת יכולתו לפסול חוקים (ברוב של 80% ואולי יותר), וביטול עילת הסבירות.

החלשת הפיקוח על השלטון

הונגריה - מינוי חברים במפלגה לראשות מוסדות, ובהם משרד הפיקוח על המדינה, הגוף המפקח על המדיניות הכלכלית של הממשלה. בנוסף, מינוי מפקח על התביעות מטעם מפלגת השלטון גרמה להחלשת כוחן של מפלגות האופוזיציה, באמצעות תביעות סרק.

ישראל - מינוי מבקר מדינה נוח לשלטון. מאמצים למרר את חיי היועצת המשפטית לממשלה בכדי שתתפטר ותוחלף במינוי מטעם השלטון. הפיכת היועצים המשפטיים למשרות אמון ולתלויים בפוליטיקאים.

רפורמות לחיזוק מפלגת השלטון

הונגריה - הקטנת הפרלמנט למחצית החברים והגדרת אזורי הבחירות היחסיים מחדש באופן שגם רוב קטן מביא את מפלגת השלטון לרוב של כ-85% בפרלמנט, העברת חוק לפיו מפלגת השלטון תחזיק בשני שליש מהפרלמנט גם אם זכתה רק ב-25% מהקולות, מתן זכויות סוציאליות לאזרחי מדינות אחרות ממוצא הונגרי ובשלב שני מתן זכות הצבעה בהונגריה לאזרחי מדינות זרות ממוצא הונגרי. התוצאה היא שמפלגת השלטון חוזרת ומנצחת ושולטת ב-85% מהפרלמנט, למרות שרק מיעוט מתושבי הונגריה בחר בה. בקרב אזרחי מדינות אחרות ממוצא הונגרי 93% מצביעים לפידס מפלגת השלטון.

ישראל - עדיין לא בוצעו שינויים דרמטיים, למעט הכפלת מספר השרים בכל משרד או הכשרת עבריינים (ללא מאסר בפועל) לכהונה כשרים. את השינויים הדרמטיים ניתן יהיה לבצע לאחר השלמת "הרפורמה" במערכת המשפט.

השתלטות על אמצעי התקשורת

הונגריה - קיצוץ של 50% מכוח האדם בתאגיד התקשורת הממשלתי, בשלב ראשון, והגדלתו חזרה עם מינויים של אנשי השלטון. העברת חוק ל"סיקור הוגן" המאפשר לקנוס כלי תקשורת על סיקור לא הוגן. הטלת קנסות כבדים על כלי התקשורת המזוהים עם האופוזיציה, וריכוז הפרסום הממשלתי רק בכלי תקשורת תומכים, עד להבאתם לפשיטת רגל.

ישראל – היוזמות ל'שאטדאון" (סגירה מוחלטת של התאגיד) או להפרטת תכני התאגיד הוקפאו בינתיים. גם כאן החל הדיבור על הענשה תקציבית והידוק הפיקוח על כלי תקשורת שלא מיישרים קו עם השלטון ומנגד חיזוקם של השופרות בחוקים, תקנות ותקציבים.

ניצול הקורונה ואירועים ביטחוניים

הונגריה - הכרזת מצב חירום בעקבות הקורונה והעברת חוק בעקבותיו, המאפשר לשלטון לשלוט מכוח צווים ללא צורך באישור או דיון. הצו מאפשר לשלטון להאריך את מצב החירום כרצונו. הכרזת מצב חירום בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה.

ישראל - קיים מצב חירום בטחוני מאז 1948 הנותן סמכויות מהותיות לשלטון. עם פרוץ הקורונה הוכרז מצב חירום המאפשר לשלטון להטיל הגבלות על האזרחים. תקנות החירום עדיין בתוקף.

צעדים נגד השפעת גופים זרים

הונגריה - רטוריקה תוקפנית ודה-לגיטימציה נגד גופים הממומנים על ידי זרים ובראשם הדמון הגדול ג'ורג' סורוס. הטלת מס של 25% על תרומת גופים זרים לארגונים לא ממשלתיים.

ישראל - רטוריקה תוקפנית ודה-לגיטימציה נגד גופים הממומנים על ידי זרים. למעט, כמובן, אלה התומכים בנתניהו וברעיונות הממשלתיים – אדלסון וקהלת למשל.

פגיעה בדתות אחרות, בזרים ומהגרים

הונגריה - שימוש ברטוריקה נוצרית, הגנה על אירופה מהפלישה המוסלמית. העברת חוק הדת לפיו בוטלה הכרת המדינה ותמיכת המדינה במרבית הדתות שאינן נוצריות.

ישראל - שימוש ברטוריקה יהודית גזענית נגד ערבים, פליטים ומהגרי עבודה. שלילת הלגיטימציה של הערבים כשותפים בממשלה. ממשלת השינוי הואשמה כ"עושה דברם של הערבים" והערבים הם תומכי טרור וסכנה קיומית למדינה.

פגיעה בחופש האקדמי

הונגריה - מינוי מועצה המפקחת על התוכן באוניברסיטאות, המקצה תקציבים ופוסלת מקצועות. חוק ספציפי לסגירת אוניברסיטה ליברלית שנתמכה ע"י סורוס.

ישראל – טענות נגד החופש האקדמי שמאפשר כביכול "פגיעה במדינה".

פגיעה בחופש הכלכלי

הונגריה - איומים ורטוריקה תוקפנית נגד נגיד הבנק המרכזי, קיצוץ של 80% בשכרו כדי שיתפטר. התקציב לא צריך את אישור הפרלמנט. מינוי מקורבים לתפקידי מפתח בגופים כגון רשות התחרות, רשות החשמל הפיקוח על הבנקים ועוד. התוצאה: הורדת דירוג, בריחת אנשים מוכשרים מהמדינה, סנקציות מהאיחוד האירופאי, התפרצות אינפלציונית (24%).

ישראל - איומים ורטוריקה תוקפנית נגד נגיד הבנק המרכזי וכלכלנים שמתנגדים לצעדי הממשלה. לפי נתניהו, הרפורמה תחזק את הכלכלה. הבעיה היא שאיש (כולל הוא) לא מאמין לזה. צעדים לביטול "נבחרת הדירקטורים" שהוקמה על בסיס מקצועי ומינוי מקורבים פוליטיים לדירקטורים בחברות ממשלתיות.

פגיעה בזכות השביתה ובעבודה המאורגנת

הונגריה - חוקים להחלשת האיגודים ומניעת יכולת ההשבתה. ביטול חוקי הגנה על העובדים כגון חוק שעות עבודה, ואפשרות למעביד לדחות תשלום שכר לעובדים בעד ל-3 שנים.

ישראל – הצעת חוק מפורטת של ראש ועדת חוקה שמחה רוטמן להגבלת זכות השביתה והרתעת שובתים, החלשה, גם כלכלית, של האיגודים המקצועיים ואפילו העברת סמכויות של בית הדין לעבודה לידי הפוליטיקאים.

היחס לנשים

הונגריה - צמצום דרסטי במספר הנשים בתפקידי מפתח בכלכלה ובפוליטיקה. בממשלה יש שרה אחת בלבד.

ישראל – צמצום דרסטי במספר הנשים בכנסת ובממשלה. כשיתחזק הכח ההלכתי תתחזק הסכנה להדרת נשים מתפקידי מפתח ובהמשך גם מהמרחב הציבורי.

לסיכום: אורבן הצליח לשחוק את הדמוקרטיה ההונגרית ולהכפיף את מוסדותיה למרותו. הוא השליט עליהם ועל מנגנוני הפיקוח עליהם את מקורביו. השיג שליטה ברוב כלי התקשורת במדינה. הונגריה כבר אינה מדינה דמוקרטית אלא מדינה עם קליפה דמוקרטית ושלטון בעל אלמנטים דיקטטוריים. הצעדים שאנו רואים כיום בישראל הם השלב הראשון בתוכנית נתניהו להביא את ישראל למצב דומה – להשלטת השלטון על מערכות המשפט, החינוך, התקשורת והכלכלה. דמוקרטיה לא-ליברלית בהגדרת אורבן. דיקטטורה בהגדרות המקובלות על מומחי משפט ומדע המדינה.

תגיות