אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השמיים נפתחו, המחירים זינקו והרווח של איסתא הוכפל פי 15 אחישי גל מנכ"ל ובעלי קבוצת איסתא | צילום: עמית שעל

השמיים נפתחו, המחירים זינקו והרווח של איסתא הוכפל פי 15

ענף התיירות אמנם חזר לשגרה, גם אם לא להיקפי הפעילות ערב הקורונה, אך בזכות עליות המחירים של כרטיסי הטיסה והמלונות הכנסות חברת התיירות והנדל"ן הוכפלו פי 4.5 ברבעון השלישי. איסתא לא צופה פגיעה בפעילות הנדל"ן שלה בשל עליית הריבית

29.11.2022, 06:10 | ירדן רוז'נסקי

לידיעת הסטודנטים שמכרו את המניות בהנחה עמוקה: בימים אלו חברת התיירות והנדל"ן איסתא עומדת במרכז תשומת הלב של שוק ההון בשל סערה שהתעוררה בעקבות מכירת מרבית האחזקות של התאחדות הסטודנטים בחברה בהנחה עמוקה, שאותה הגדיר הבודק החיצוני עופר אלקלעי, שגם המליץ להתאחדות לשקול לתבוע את החתם בעסקה – פועלים IBI – כחריגה ולא מקובלת.

בחודש יוני האחרון מכרה התאחדות הסטודנטים, שהחזיקה באותה העת 21.3% ממניות איסתא, 16% ממניות החברה לשורה של גופים עליהם נמנים חברת הביטוח הפניקס, וקרנות הגידור נוקד וספרה. המכירה בוצעה לפי מחיר של 80 שקל למניה ובתמורה כוללת של 202 מיליון שקל. זאת בשעה שמחיר השוק של המניה עמד על 97 שקל. כלומר, דיסקאונט של מעל 20%. כיום מחיר מניית איסתא דומה למדי — 94 שקל.

מדו"חות איסתא, שמנוהלת על ידי בעל השליטה אחישי גל (32.2%), לרבעון השלישי ולתשעת החודשים הראשונים של השנה שפורסמו אתמול, עולה שההפסד של הסטודנטים כפול. ההכנסות ברבעון השלישי הוכפלו פי 4.5, מרמה של 28.8 מיליון שקל ברבעון השלישי של 2021 לרמה של 128.8 מיליון שקל ברבעון הנוכחי. בינואר־ספטמבר ההכנסות הוכפלו בשיעור דומה והגיעו לרמה של 261.3 מיליון שקל. כלומר, בתשעת החודשים הראשונים של השנה איסתא הציגה הכנסות גבוהות משל 2021 כולה (88.5 מיליון שקל). עם זאת, קצב ההכנסות עוד רחוק מלהגיע לרמה של 2019, אז ההכנסות חצו את הרף של חצי מיליארד שקל.

העלייה בהכנסות היא תוצאה של הזינוק בפעילות התיירות והתעופה בעולם, וכן של צמיחה בשכר הדירה מהנכסים המניבים של איסתא, תחום שבו היא פועלת באמצעות החברה־הבת (90%) איסתא נכסים. עם זאת, באיסתא מבהירים שהיקף הפעילות בתחום התיירות לא חזר לרמתו ב־2019, ערב הקורונה, אך עליות המחירים פיצו על כך בצורה משמעותית. למעשה, בסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה הרווח התפעולי ממגזר התיירות של החברה הסתכם ב־34 מיליון שקל, יותר מפי 4 מרווח תפעולי של 8 מיליון שקל שהושג בתקופה המקבילה ב־2019.

בכך איסתא מיישרת קו עם המגמה העולמית. איסתא מפנה בדו"חות לנתוני יאט"א, הארגון הבינלאומי לתובלה אווירית, שבהערכה מעודכנת צופה כי הפסדי הענף ב־2022 יעמדו על 10 מיליארד דולר בלבד, שיפור משמעותי לעומת הפסדים של 42 מיליארד דולר ב־2021. כמו כן, הארגון צופה שהיקף ההכנסות של הענף כולו בשנה הנוכחית יהווה 93% מההכנסות ב־2019, ערב הקורונה, זאת בעוד שב־2021 שיעור זה עמד על 60%. ההכנסות מנוסעים בשנה הנוכחית עתידות לעמוד על 498 מיליארד דולר, יותר מפי 2 בהשוואה להכנסות של 239 מיליארד דולר ב־2021.

בהתאם לעלייה החדה בפעילות התיירות, הוצאות המכירה והשיווק של איסתא עלו בחדות והן כמעט הוכפלו בשתי התקופות. ברבעון השלישי הן הגיעו ל־34.8 מיליון שקל, זאת בהשוואה לנתון של 17.4 מיליון שקל בתקופה המקבילה, ובתשעת החודשים הראשונים הן הגיעו ל־76.8 מיליון שקל, זאת בשעה שבינואר־ספטמבר 2021 נתון זה עמד על 41.8 מיליון שקל.

חרף העלייה בריבית, הכנסות המימון של איסתא ירדו רק במעט ואילו הוצאות המימון אף הציגו ירידה, כך שהכנסות המימון נטו צמחו ב־64% והסתכמו ב־1.6 מיליון שקל ברבעון השלישי. בנוסף, בסעיף הכנסות אחרות, שמביא לידי ביטוי גם את שערוכי הנדל"ן של איסתא, החברה רשמה הכנסות של 42.1 מיליון שקל, זאת לעומת 2.2 מיליון שקל ברבעון השלישי של 2021. החברה מציינת בדו"חותיה כי "על אף העלייה באינפלציה והריבית, והתמתנות בצמיחה שאפיינו את המשק מאז תחילת שנת 2022, הביקוש לרכישת דירות נותר גבוה ויציב, ומחירי המכירה ממשיכים לעלות. כמו כן, לאורך תשעת החודשים הראשונים של השנה ניכרו ביקושים לשטחי משרדים, לוגיסטיקה, תעשייה ומסחר במרבית שטחי הפעילות של החברה, שהתבטאו ביציבות מחירים ואף בעלייה בדמי השכירות".

הזינוק בענף התיירות בא לידי ביטוי גם בתרומה של פעילות המלונות בחו"ל. איסתא מחזיקה ב־11 מלונות בחו"ל, לעיתים עם שותפים דוגמת חברת המלונות פתאל. הצמיחה בהכנסות וברווחים של תחום פעילות זה הוביל לניתור בסעיף חלק החברה ברווח מהשקעות שמטופלות לפי שיטת השווי המאזני. סעיף זה תרם 43.4 מיליון שקל ברבעון ו־55.2 מיליון שקל בינואר־ספטמבר, זינוק של פי 3.3 ופי 2.5 בהתאמה.

כל אלו הובילו את הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות של החברה לעמוד על 90 מיליון שקל ברבעון השלישי, פי 15 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, אז הרווח הנקי עמד על 5.9 מיליון שקל. מדובר ברווח הנקי הרבעוני השני בגובהו בתולדות איסתא, כשרק הנתון של הרבעון הקודם, השני של השנה, העפיל עליו (102 מיליון שקל). בינואר־ספטמבר הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות הסתכם ב־204.4 מיליון שקל, כמעט פי 11 בהשוואה לרווח נקי של 18.8 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

סיכום ינואר־ספטמבר כבר מבטיח שהשנה הנוכחית תהייה החזקה בתולדות איסתא, לפחות בכל הנוגע לשורה התחתונה, זאת בהנחה שלא תתרחש קטסטרופה ברבעון הרביעי, שכן עד כה הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות הגבוה ביותר שרשמה בשנה מלאה הושג ב־2021, אז נתון זה הסתכם ב־103.4 מיליון שקל.


תגיות