אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתמטיקה בסגנון חלל: אלמוני שישקיע 18 מיליון דולר ישלוט בה שיגור הלוויין עמוס 17 | צילום: SpaceX

מתמטיקה בסגנון חלל: אלמוני שישקיע 18 מיליון דולר ישלוט בה

זאת חרף העובדה ש־4IG ההונגרית, שמחזיקה ב־20% מחלל תקשורת, תזרים לה 150 מיליון דולר. לכלכליסט נודע שלפי הערכות המחזיקים, שרובם נוטים לקבל את הצעת ההסדר, המשקיע האלמוני הוא אהרון פרנקל, שמכחיש כל קשר להצעת ההסדר החדשה

21.01.2024, 06:45 | גולן חזני

אירוע כזה לא מתרחש כל יום. מחזיקי האג"ח של חלל תקשורת נוטים לקבל את הצעת הסדר החוב שהוגשה להם ביום רביעי האחרון על ידי הקבוצה ההונגרית 4IG, זאת אף שההצעה אינה כוללת נתון מהותי במיוחד — זהותו של בעל השליטה בחברה לאחר השלמת ההסדר.

לפי ההצעה, לחלל תקשורת יוזרמו 168 מיליון דולר. 150 מיליון דולר יוזרמו על ידי הקבוצה ההונגרית עצמה ו־18 מיליון דולר יוזרמו על ידי צד ג', שזהותו לא צוינה. על אף שהמשקיע האלמוני מזרים סכום נמוך משמעותית משל ההונגרים, דווקא הוא יחזיק בסוף ההסדר ב־61% ממניות החברה. ביתרת המניות יחזיקו מחזיקי שלושת סדרות האג"ח של החברה, שלהם היא חבה 330 מיליון דולר. חלל תקשורת נסחרת לפי שווי שוק של כ־28 מיליון שקל בלבד.

הסכומים שיוזרמו לחלל, יחד עם 97.5 מיליון דולר שנמצאו בקופתה בסוף הרבעון השלישי, ישמשו לפירעון חובות של 265.5 מיליון דולר למחזיקי האג"ח. יתרת החוב תומר למניות בשיעור של 19% ממניות החברה.

לפי הדיווח של חלל תקשורת, הסכום יוזרם על ידי ההונגרים "בתנאים שיסוכמו מול הנהלת החברה". יתכן שהדבר מרמז על כך שהסכום יועמד כמעין הלוואה. החברה ההונגרית כבר מחזיקה ב־20% ממניות חלל תקשורת והיא לא קיבלה את האישור של משרד התקשורת לעלות לשיעור אחזקה גדול יותר, ולא קיבלה ממנו היתר שליטה שדרוש משום שחלל תקשורת מחזיקה בלוויינים המוגדרים כאינטרס חיוני של ישראל.

זו ההצעה השנייה של החברה ההונגרית למחזיקי האג"ח של חלל תקשורת והיא גבוהה ב־20 מיליון דולר מההצעה שהוגשה על ידה בנובמבר. גם ההצעה הזו כללה משקיע אלמוני שהיה אמור להזרים 18 מיליון דולר, אולם באותה העת המשקיע היה אמור לקבל 51% ממניות החברה.

העובדה ששמו של המשקיע המדובר לא מצויינת היא חריגה מאוד. ל"כלכליסט" נודע מבעלי התפקידים בהסדר של חלל תקשורת כי בשיחות פרטיות נרמז שאותו משקיע הוא אהרון פרנקל, אחד מבעלי המניות הגדולים במאגר הגז תמר. פרנקל הגיש לנושים כבר שתי הצעות לרכישת השליטה בחלל תקשורת — בספטמבר 2022 ובפברואר 2023. ההצעה האחרונה כללה הזרמה של 110 מיליון שקל תמורת קבלת 61% מהמניות, בדומה לשיעור ההחזקות שיקבל המשקיע האלמוני בהצעה הנוכחית של ההונגרים. פרנקל הכחיש את הדברים ואמר ל"כלכליסט" כי הוא אינו חלק מההסדר הנוכחי.

חלל תקשורת מנסה מזה שנה להגיע להבנות מול מחזיקי האג"ח שלה, שבהם הגופים המוסדיים הפניקס, מור, IBI, פסגות ומיטב. לנושים יש עילה להעמדת החוב לפירעון מיידי כבר מאז 2022 בשל הערת עסק חי שנכללה בדו"חות חלל תקשורת במשך שני רבעונים ברציפות. הנושים העדיפו שלא לפנות לבית המשפט מאחר שהסיכוי של הנושים הלא מובטחים לקבל בחזרה חלק מהכסף שלהם אינו גדול במצב שכזה.

חלל תקשורת היתה חלק מהאימפריה של שאול אלוביץ', שהוחזקה על ידי חברת יורוקום הפרטית, וכללה גם את בזק. בהתאם, בעל המניות הגדול בחלל תקשורת כיום הוא כונס הנכסים של יורוקום (31.4%). אלוביץ' ניהל בעבר מגעים למכירת חלל תקשורת לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל, ואילו כיום היא נסחרת לפי שווי של כ־28 מיליון שקל כאמור.

סדרת האג"ח הגדולה ביותר של חלל תקשורת היא סדרה ט"ז, שלה חייבת החברה 223 מיליון דולר. לסדרה זו משועבדות ההכנסות מהלוויינים עמוס 3 ועמוס 17. לסדרה י"ח, שלמחזיקיה חייבת החברה 45 מיליון דולר, משועבדות ההכנסות מעמוס 4. לסדרה י"ז, שלמחזיקיה חייבת החברה 55 מיליון דולר, אין ביטחונות כלל, והם עלולים להערים קשיים על אישור ההסדר על ידי הנושים. אולם ההערכות הן שההסדר יאושר גם בלי תמיכת מחזיקי הסדרה הזו. ההצבעות בנושא ייערכו השבוע.

מימוש ההצעה, אם תאושר, יהיה כפוף לתנאים מתלים שונים, בהם אישור משרד התקשורת, אישור בית המשפט ומתן היתר שליטה למשקיע האלמוני. עו"הד כפיר ידגר ועופר צור ממשרד גורניצקי ודורון טאובמן ממשרד כספי מלווים את המחזיקים. משמרת ורזניק ושטראוס לזר הם נאמני האג"ח.

תגיות