אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הוועידה הכלכלית

מנכ״ל לאומי פרטנרס: ״הכסף הגדול בשווקים עדיין קיים״

אבי אורטל, מנהל זרוע ההשקעות הריאליות של לאומי, בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ולאומי: ״חברות שהגיעו חזקות למשבר יהיו מוכנות למציאת הזדמנויות ולרכישות״

11.07.2022, 14:31 | אלמוג עזר

"אנחנו רואים ירידה חדה בשווי החברות בחודשים האחרונים. העלייה בריבית מעלה את שיעורי ההיוון וכתוצאה מכך, הנכסים הופכים זולים יותר וערכם יורד" - כך אמר אבי אורטל, מנכ"ל לאומי פרטנרס, בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ולאומי. הוא הוסיף כי השוק בניתוח שווי חברות עבר להתמקד במכפילים מסורתיים יותר כמו רווח נקי, לעומת השנתיים האחרונות שהתאפיינו באופטימיות והמכפילים המרכזיים היו מכפילי הכנסות ולקוחות (ARR).

לפי אורטל, ניתן להבחין בשינוי גם בשוק ההנפקות והפיכת חברות פרטיות לציבוריות. לדבריו "שורה של חברות טובות שרצו להגיע לשוק ההון לא הגיעו להסכמה עם המוסדיים ולכן ביטלו את הגעתן. ההנהלות של אותן חברות רצו להנפיק לפי מכפיל רווח של 20, המכפיל שהיה נהוג אשתקד. אולם, המוסדיים דרשו מכפיל קטן יותר בחצי. על כן אנחנו רואים מעט מאוד הנפקות בחודשים האחרונים".

אורטל הסביר כי מעבר למחיר, על לאומי פרטנרס לבחון האם לחברה יש תזרים כדי לשרוד בטווחים קצרים ובינוניים. "הכסף הגדול בשווקים עדיין קיים. זה לא השתנה. זה ניכר בעיקר דרך המוסדיים הגדולים שמזרימים את הקרנות להשקעה. אולם הרבה קרנות השקעה עצרו השקעות ויש קושי לחברות לממן תוכניות. אנחנו רואים הפסקה של סבבי ענק בענף הטכנולוגיה. לחלופין הגיוסים נעשים בשווי הקיים בעיקר על ידי משקיעים קודמים. זה ניסיון שלא לדבר על שווי מצד החברות ובכל זאת לגייס כסף. התנאים בסבבים אלו השתנו כאשר המשקיעים מקבלים דיסקאונט של 20% לעומת סיבובים קודמים שאופיינו בהנחה של 10%".

עוד הסביר אורטל כי ענף הרכישות והמיזוגים מאופיין היום בהידוק החגורה, וכפי שלמדנו מביטול רכישת טוויטר על ידי אלון מאסק, שום עסקה לא מסתיימת עד שזו לא נסגרת. התהליך מתרחש בעיקר בשל השינוי בשוקי המימון. "המגזר העסקי חש מחנק אשראי ולא רק בנדל"ן. ה-LTV (תנאי ההלוואה, היחס שבודק את גובה ההלוואה מול שווי הנכס) יורד, ולכן הרבה עסקאות שנחתמו לא מגיעות לידי מימוש".

על פי אורטל מעבר למחיר ולסיבולת של החברה בסביבה משתנה, הארגון בודק מהם הסכמי האנרגיה שהחברה מחזיקה. "אנו חוזים בעלייה חדה במחירי החשמל, בכל העולם. מעבר לכך, הנה חדשות - בישראל אין חשמל. רשות החשמל משלמת לבעלי מפעלים שלא לפעול כדי להשתמש בחשמל שלהם לצריכה. אנחנו נמצאים בפני בעיה. לכן אנחנו בודקים מה החוזים של החברות ואילו הסכמים הן מתכוננות לממש בעתיד". עוד הוסיף אורטל כי היום נמצאים 6 מיליון מ"ר בבנייה בשוק המשרדים הישראלי: "הביקוש למשרדים בענף הטכנולוגיה יורד, האם השוק יוכל לספוג כל כך הרבה נדלן מניב?"

בסימן חיובי קבע אורטל כי בשנתיים האחרונות העלייה בצריכה הביאה הרבה חברות רבות להציג הון עצמי גבוה. "החברות מגיעות חזקות למשבר ויהיו מוכנות לרכישות ומציאת הזדמנויות".


תגיות