אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לראשונה בפומבי, ובעזרת ג'ארד קושנר: "סעודיה תשקיע מיליוני דולרים בישראל" ג'ארד קושנר ומוחמד בן סלמאן | צילום: בלומברג, AP

לראשונה בפומבי, ובעזרת ג'ארד קושנר: "סעודיה תשקיע מיליוני דולרים בישראל"

"וול סטריט ג'ורנל" חושף שבאישור בן סלמאן, ובאמצעות קרן ההשקעות של חתנו של טראמפ, סעודיה תשקיע בהייטק הישראלי - בהשקעה הפומבית הראשונה שלה אי-פעם בארץ. קושנר, שכיועץ הנשיא הוביל את הסכמי אברהם, מקווה לקדם בכך הסכם שלום נוסף: "התחלנו שינוי היסטורי, צריך לטפח אותו"

07.05.2022, 18:04 | חדשות חוץ

בסימן שמעיד על הידוק נוסף ביחסים הלא רשמיים בין סעודיה לישראל, מיליוני דולרים של הממשלה בריאד יושקעו בחברות הייטק ישראליות. כך דיווח אחר הצהריים (שבת) "וול סטריט ג'ורנל", ולדבריו מדובר בהשקעה הסעודית הפומבית הראשונה אי פעם בישראל. הכסף יושקע באמצעות קרן ההשקעות הפרטית Affinity Partners, ששייכת לאיש העסקים ג'ארד קושנר, חתנו של נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ.

קראו עוד בכלכליסט:


קושנר כיהן בתקופת נשיאותו של טראמפ כיועצו הבכיר בבית הלבן, ונחשב לגורם המוביל מאחורי הסכמי אברהם, שבמסגרתם נורמלו יחסי ישראל עם איחוד האמירויות, בחריין ומרוקו. סעודיה לא הצטרפה להסכמים הללו, אולם יחסי ירושלים-ריאד הודקו גם הם לאורך השנים האחרונות, וההשקעה הסעודית כעת בחברות ישראליות, כך לפי "הוול סטריט ג'ורנל", עשויה לא רק לקדם את היחסים הכלכליים בין שתי המדינות – אלא לחזק את התשתית להסכם נורמליזציה ביניהן.

לפי הדיווח, קושנר ניצל מאז עזב את הבית הלבן את הקשרים שיצר לעצמו במזרח התיכון – ובראשם יחסיו הקרובים עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, שנחשב לשליט בפועל של הממלכה – וגייס כבר 3 מיליארד דולר לקרן ההשקעות שלו. מתוך הסכום הזה 2 מיליארד דולר הוא השיג מקרן ההשקעות הממלכתית של סעודיה, שבראשה עומד בן סלמאן עצמו.


יורש העצר מוחמד בן סלמאן על רקע ריאד בירת סעודיה, צילום: איי פי, בלומברג יורש העצר מוחמד בן סלמאן על רקע ריאד בירת סעודיה | צילום: איי פי, בלומברג יורש העצר מוחמד בן סלמאן על רקע ריאד בירת סעודיה, צילום: איי פי, בלומברג


העיתון, שנסמך בדיווח שלו על גורמים המעורים בתוכנית ההשקעות של קושנר, הדגיש כי לא ברור כמה כסף יושקע בחברות הישראליות, אך צוין כי מדובר במיליוני דולרים לפחות – וכי אישור השקעה כזו בישראל הצריך ככל הנראה את אישורו המיוחד של בן סלמאן. עוד דווח כי קרן ההשקעות של קושנר כבר בחרה בשתי חברות ישראליות שבהן תשקיע, אחרי שקושנר ואנשיו ערכו בארץ ביקור בחודש מרץ ונפגשו עם נציגיהן של כמה וכמה חברות, אולם לפי "הוול סטריט ג'ורנל" זהותן לא נמסרה לו.

בעיתון דווח כי בשיחות שערכו קושנר ואנשיו עם הסעודים, הללו הסכימו כאמור להשקעת כספיהם בישראל, והגורמים המעורים בתוכנית של החברה ציינו כי הממלכה עשויה בעתיד גם לפתוח את כלכלתה בפני אנשי עסקים ישראלים. ב"וול סטריט ג'ורנל" ציינו כי בן סלמאן אמר ליועציו ולדיפלומטים שהוא מקווה כי הישראלים ישחקו תפקיד משמעותי בפיתוח העיר העתידית ניאום, שבונה סעודיה במצרי טיראן, דרומית למפרץ אילת, בפרויקט שעלותו לפי הדיווחים עומדת על 500 מיליארד דולר. בנובמבר 2020 דווח כי בעיר הזו נפגשו בחשאי בן סלמאן וראש הממשלה דאז בנימין נתניהו.

עמק הסיליקון של המזרח התיכון

בשיחות, דווח עוד, קושנר ואנשיו הזהירו את סעודיה כי היא עלולה לאבד גישה לעסקאות ולהזדמנויות במה שהם כינו "עמק הסיליקון של המזרח התיכון" – וכי אלו יינתנו במקום זאת למדינות ערביות אחרות שנרמלו את יחסיהן עם ישראל. קושנר אישר למעשה את תוכנית ההשקעות שלו בישראל בריאיון שהעניק ל"וול סטריט ג'ורנל", ובו הדגיש כי הוא רואה בכך המשך ישיר לפעילותו בבית הלבן לקידום יחסי השלום במזרח התיכון.

"אם נוכל להביא את הישראלים והמוסלמים באזור לעשות עסקים זה עם זה – זה ימקד אנשים על אינטרסים וערכים משותפים", אמר קושנר. "התחלנו בשינוי אזורי היסטורי, וצריך לחזק אותו ולטפח אותו כדי לממש את הפוטנציאל שלו". קושנר הביע תקווה שהעמקת היחסים הכלכליים בין ישראל לסעודיה תקדם את נרמול יחסיהן הדיפלומטיים: "ככל שנוכל ליצור קשרי עסקים ולהפגיש בין יזמים מהאזור – כך נוכל לחזק יותר את האנשים שרוצים את הדרך החדשה הזו, ובמקביל להחליש את אלו שתקועים בפרדיגמה הישנה".


קושנר עם רעייתו איוונקה טראמפ, צילום: גטי קושנר עם רעייתו איוונקה טראמפ | צילום: גטי קושנר עם רעייתו איוונקה טראמפ, צילום: גטי


קושנר, כך לפי הדיווח, מנסה לקדם בישראל השקעות ממדינות ערביות עשירות אחרות, ובהן איחוד האמירויות וקטאר – שגם היא טרם נרמלה את יחסיה עם ישראל. יצוין כי האמירויות ובחריין כבר הוציאו לפועל כמה וכמה השקעות בארץ. קרן ההשקעות של קושנר, Affinity Partners, גם מקווה, לפי העיתון, להביא טכנולוגיה ישראלית לאינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה ביותר בעולם מבחינת היקף אוכלוסייה. קושנר פעל בתקופתו בבית בלבן לקדם גם הסכם שלום בין ישראל לאינדונזיה, ללא הצלחה.

בישראל, כך נראה, יש אנשי עסקים רבים שמייחלים להצלחת תוכניותיו של קושנר. איילת פריש, ששימשה בעבר כיועצת של הנשיא המנוח שמעון פרס, וכיום פועלת כיועצת אסטרטגית וסייעה לתאם מפגשים עבור קרן Affinity, אמרה ל"וול סטריט ג'ורנל": "קושנר יכול לפתוח דלתות. הוא יכול לפתוח דלתות עבור חברות ישראליות אפילו במדינות שבהן אין לנו יחסים אמיתיים, כמו סעודיה ואינדונזיה".

תגיות