אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה משלמת עשרות מיליונים לסוכני תיירות לאירוח המפונים מקווי העימות שריפה בבית בשדרות כתואצה מפגיעת רקטה | צילום: JACK GUEZ / AFP

המדינה משלמת עשרות מיליונים לסוכני תיירות לאירוח המפונים מקווי העימות

לפי מידע שהגיע ל״כלכליסט״ העמלות יכולות להגיע עד ל-8% מתוך 306 מיליון שקל שאותם הקציבה המדינה עבור בתי מלון לטובת תושבי המפונים מעוטף עזה ומגבול לבנון. בעל רשת מלונות בוטיק בתל אביב: "הסוכנים מפנים למלונות הגדולים, בעוד שאצלנו המלונות עומדים ריקים"

17.10.2023, 19:38 | ארי ליבסקר

המדינה תשלם לחברות תיירות בין 5% ל-8% מתוך 306 מיליון שקל שאותם הקציבה עבור בתי מלון לטובת תושבי המפונים מעוטף עזה ומגבול לבנון. מדובר בסכום שיכול להגיע ליותר מ-20 מיליון שקל.

עבור כל תושב העומד להיכנס לבית מלון הקציבה המדינה 320 שקל ליום לטובת אירוח של מפונה, כאשר סכום זה יכול להגיע ל-500 שקל. חלק מחברות התיירות אף דורשות, נוסף לכך, 50 שקל לכל אירוח.

בהתחלה תוכננה עסקה של אירוח על בסיס חצי פנסיון, אך מתוך הבנה שצריך לדאוג לכלל צרכי המפונים החליטו להעלות את התעריף לפנסיון מלא. ל"כלכליסט" הגיעו עדויות ממלונאים שלפיהן חלק מהסוכנים שמקבלים 500 שקל עבור כל אדם מעבירים לבתי המלון רק 320 שקל מתוכם. בכיר ברשת מלונות גדולה אמר: "אין לנו שום ערובה מהמדינה לכך שסוכני ההשמה שאיתם היא התקשרה ישלמו לנו עבור האכסון של תושבים שהופנו אלינו מהצפון והדרום, וכך אנחנו חשופים לדרישותיהם לעמלות על כל ראש שהם שולחים לכל בית מלון״.

״יש סוכנים שמקבלים על כל אדם שהם מפנים 50 שקל, נוסף לעמלה שהם גובים בין 5% ל-8%, וזאת כאשר אנחנו גם ככה עובדים במחירי הפסד. באחד המקרים סוכן ההשמה איים על בית מלון שאם לא תשולם לו עמלה, הוא יוציא מהמלון את התושבים שהתפנו אליו ויעבירם למלון אחר, וכך קרה בפועל". כל המלונאים שאיתם שוחחנו העדיפו להישאר בעילום שם מתוך חששם מחיסול חשבונות מצד סוכני ההשמה.

מי שלא חושש להתראיין הוא דני גולוב, בעל רשת בתי המלון Loginn, שלה 6 מלונות בוטיק בתל אביב. אליו לא הפנו הסוכנים אפילו אדם אחד מאז פרוץ המלחמה והמלונות שלו נותרו ריקים. "אנחנו מארחים בהתנדבות תושבים מהדרום וחיילים. מהימים הראשונים אנחנו מקבלים בקשות מהתאחדות המלונות, משרד התיירות ועיריית תל אביב. שואלים כמה חדרים יש, ונדמה שהנה עוד רגע מפנים אלינו תושבים מהדרום והמצפון. אנחנו רואים את המלונות הגדולים שאליהם פונו התושבים ואל מלונות הבוטיק לא פונה אף אחד. יש לנו חדרים ריקים שמחכים לתושבים".


מלון פיקסל מרשת לוגאין Loginn בתל אביב, עומרי אמסלם מלון פיקסל מרשת לוגאין Loginn בתל אביב | עומרי אמסלם מלון פיקסל מרשת לוגאין Loginn בתל אביב, עומרי אמסלם


עד כה פונו כ-60 אלף תושבים ופוטנציאל המפונים הכולל עומד על 100 אלף. לפי דיווח של התאחדות המלונות בישראל, יש כ-40 אלף חדרי אירוח ובתי מלון שעדיין יכולים לקלוט אליהם מפונים. בשלב זה אין מחסור בחדרי אירוח, מאחר שחלק מהמפונים זכאים לשהות בבית מלון רק שבוע. מדובר באנשים שמתגוררים במרחק גדול יותר מ־4 קילומטר מהגבול.

אתמול התקיימה פגישה אצל מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי, ובה ביקשו משרד התיירות והתאחדות בתי המלון שיעבירו אליהם את תקציב אירוח המפונים, והם יטפלו בכל הפרוצדרות ללא לקיחת עמלה ויעבירו את כל הסכום היישר אל בתי המלון, שמצבם הכלכלי הורע בשל המלחמה. אולם הגוף האמון על חלוקת הכספים – רשות החירום הלאומית (רח"ל) – התעקש כי התקציב יישאר אצלו.

גורמים ביטחוניים טוענים כי ההתקשרות עם סוכני ההשמה של המפונים מהצפון ומהדרום נעשה בידי אגף פס"ח – פינוי סעד חללים של משרד הפנים - ולא באמצעות רח"ל.

ממשרד הביטחון נמסר כי ״רח"ל הינה גוף המתאם את פעולות הממשלה בחירום, לרח"ל אין שום מכרז התקשרות עם סוכני נסיעות, מלונות ונותני שירותים. ההסכמים עם סוכני הנסיעות או המלונות מבוצעים בידי שני גופים – משרד הפנים והרשויות המקומיות.

משרד הפנים: ״המשרד מטפל בקליטת מפונים מעוטף עזה שנמצאים במרחק 4-0 ק"מ מהרצועה. הקליטה מתבצעת באמצעות חברת התיירות guide 21, אשר זכתה במכרז הגורם המתווך ועוסקת בקליטת המפונים. סך העמלות שגובה החברה הם 5% בלבד, כמקובל בשוק״.

מתגובת חברת guide 21 נמסר כי ״אנחנו גובים מקסימום 5%, מחלק מהרשתות אנחנו לא גובים כמו רשת מלונות דן ורשת מלונות לאונרדו שלא מוכנות לשלם את 5% העמלה וויתרנו להם. ייתכן שהמקרים שדווחו נעשו בידי סוכנים שאותם שכרו המועצות המקומיות״.

תגיות