אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נכנסו לכושר: ההכנה יוצאת הדופן של השופטים במונדיאל השופט הבריטי אדם נאן | צילום: שאטרסטוק

נכנסו לכושר: ההכנה יוצאת הדופן של השופטים במונדיאל

אימונים בטמפרטורה קיצונית, ריצות מפרכות ובחינות מנטלית קבועה. 129 שופטי העילית שנבחרו למונדיאל בקטאר עברו הכנה יוצאת דופן, קשה כמו של השחקנים

22.11.2022, 07:02 | אילן גולדמן

החודשים האחרונים היו מתישים ביותר עבור אדם נאן. מדי כמה ימים מצא עצמו דחוס במין תא קטנטן שיריעות פלסטיק שקופות אוטמות אותו מכל עבר. בתוך התא, הממוקם במעבדת הספורט המשוכללת של אוניברסיטת באת' הבריטית, התבקש לדווש במרץ על אופני כושר מיוחדים בעוד מתקן חימום צהוב מפזר אוויר חמים ומחניק המעלה את טמפרטורת התא ליותר מ־30 מעלות. תנאים דומים לאלו הוא נתקל כעת על כר הדשא במשחקי גביע העולם בכדורגל בקטאר.

אבל בכך לא תמו תלאותיו של נאן לקראת המונדיאל. בשנים האחרונות, הקפיד באופן הדוק להגיע למתקני האוניברסיטה גם כדי לבצע תרגילים משלימים של חיזוק וכוח ואף מתיחות מותאמות אותם רשם בעבורו אחד ממדעני המכון. "היה לי חשוב להגיע למשחקי גביע העולם מוכן ובכושר גבוה ככל האפשר", אומר נאן, "לכן בנוסף לאימונים הרגילים שלי, אני מגיע לכאן לפחות שלוש פעמים בשבוע". מתקניה המשוכללים של האוניברסיטה שימשו עד לא מזמן להכנתם הקפדנית של מספר ספורטאי צמרת בריטים למשחקים האולימפיים בטוקיו החמה והלחה.

אבל נאן לא בדיוק נמנה על ספורטאי הצמרת. למרות כושרו המצוין ומבנהו האתלטי, הבריטי בן ה־37 אינו חלק מהסגל של נבחרת בריטניה למונדיאל אלא בכלל משמש כעוזר שופט במשחקי גביע העולם. נאן הוא חלק ממערך של 129 שופטי עלית של התאחדות הכדורגל העולמית למונדיאל — יחידה נבחרת המגיעה מ־47 מדינות בעולם, וכוללת גם שש נשים. בחירת השופטים נעשתה בקפידה "לאחר שנים של עבודה קשה מאוד והשקעה אינסופית", כפי שטוען מוחמד טאקי הסינגפורי, השופט היחיד במשחקי גביע העולם השנה שמגיע מדרום מזרח אסיה. כמו שאר השופטים שמתרוצצים על המגרשים בקטאר, גם טאקי עבר הכנה פיזיולוגית קפדנית שכללה בין השאר מחנה אימון מתקדם שנמתח על פני עשרה ימים "בו התאמנו ללא הפסקה על הפן הפיזי, הטכני והתיאורטי של המשחק". אחד מרגעי השיא בהכנות הדקדניות של השופטים למשחקי גביע העולם היו מספר משחקים מדומים שנערכו בקטאר ימים ספורים לפני שריקת הפתיחה של המונדיאל, בהם יכולותיהם של השופטים להבחין במתרחש על המגרש נמתחה עד הקצה.

"בדיוק כמו השחקנים, גם אנחנו צריכים להתרגל להכל", הסביר השופט ההולנדי דני מקלי: "לטמפרטורה הגבוהה, ללחות ואפילו למתקנים עצמם". לצופים בבית, שמרוכזים לחלוטין בשחקנים ובהתפתחות המשחק, קל לשכוח שבסופו של דבר, שופטי המגרש נדרשים פעמים רבות לעמוד בקצב הריצה המסחרר של שחקני הכדורגל הטובים והמהירים בעולם, ובמקביל לבצע את עבודתם על הצד הטוב ביותר.

מרבית שופטי המגרש הבכירים, וזו עובדה שאינה ידועה לאוהדים רבים של הענף, רצים בין 10־13 ק"מ בכל משחק. קילומטרז' בלתי מבוטל בכל קנה מידה. "יש עלינו לחץ עצום" מסביר מיקלי, "בסופו של דבר המונדיאל הוא הבמה החשובה בעולם. אני מנסה לשכוח כמה אנשים צופים במשחק, כמה חשובים עשוים להיות חלק מהמשחקים. אם נחשוב על זה יותר מדי, הלחץ שאנחנו חווים רק יילך וייגבר".

הכנת השופטים למשחקי גביע העולם וללחצים הכרוכים בהם מתחילה לעיתים שנים לפני שריקת הפתיחה. שופטים שאותרו כבעלי פוטנציאל עוברים הערכות מנטליות ומבדקי כושר מגוונים ומורכבים כל כמה שבועות, בדומה לספורטאים. אלו שנמצאים כשירים, עמידים ובעלי יכולת שיפוט מדויקת וטובה, מתקדמים בסולם ונשלחים לסמינרים והשתלמויות נוספות שיכינו אותם במדויק לדבר האמיתי. אלו שאינם עומדים שם בדרישות הגבוהות, מנופים ומוחלפים. שיפוט הוא ספורט תחרותי לכל דבר ועניין.

בפן הפיזי, אסור לשכוח ששופט נדרש לרוץ במהירות של שחקנים שגילם לעיתים יכול להיות מחצית מגילו — הסביר פעם שופט בכיר במשחקי גביע העולם. גם הוא, כמו עמיתיו לתחום השואפים לשפוט בבמה היוקרתית בעולם, ביצע בחייו אינספור מבדקים של ריצות ספרינט קצרות וחוזרות שנעו בין 40־150 מטר, אך גם מבדקים מורכבים יותר שנועדו לבדוק האם מהירותו תעמוד לרשותו גם בשלבים מאוחרים יותר של המשחק. שלבים שבהם העייפות מחלחלת והקושי לקבל החלטות גובר.

כל הנתונים המופקים מביצועיהם הספורטיביים של השופטים, כולל בדיקות דם ומדדים פיזיולוגיים וקוגניטיביים אחרים, מנותחים לאחר מכן במעבדות. התהליך הלחוץ והדוחק בדרך לשיפוט במשחקי גביע העולם לעיתים מצריך ליווי אישי של פסיכולוג ספורט. גם במהלך המונדיאל עצמו, במקרה הצורך, יכולים השופטים להסתייע במדריכים מיוחדים המסייעים להפיג את הלחץ ולשחרר את המתחים המצטברים.

"בחיי היום יום שלי אני רגוע ושמח בהרבה", אומר דניאל אורסטו, השופט האיטלקי המנוסה שניהל את משחק הפתיחה החגיגי ביום ראשון, "על המגרש אני נוקשה ואפשר לומר שאפילו תוקפני במידת מה". מחר יחגוג אורסטו את יום הולדתו ה־47 ובכך לדבריו יהפוך לשופט המבוגר בעולם. "למזלי עדיין אין לי בעיה לעבור את המבדקים הטכניים או האתלטיים" הוא מסכם.



תגיות