אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תעריף החשמל עולה בגלל סחבת מימין פרופ' יאיר זימון ועודד שורר

דעה

תעריף החשמל עולה בגלל סחבת

את מחיר הבלגן במשק החשמל משלמים ללא צורך תושבי ישראל. נראה כי לאיש בחברת החשמל אין עניין לקדם את האינטרסים של המדינה

04.11.2022, 08:25 | פרופ' יאיר זימון ועודד שורר

האירוע המכונן של אישור מינויו של מנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר, לתפקיד מנכ"ל חברת החשמל לאחר סחבת של חודשים רבים, הוא הזדמנות מצוינת להאיר את המחיר הגבוה שכל צרכן חשמל במדינתנו משלם על העדר ניהול מקצועי של משק החשמל. העלאת תעריפי החשמל פעמיים עד כה הייתה נמנעת ברובה לולא נרדמו ראשי משרד האנרגיה על משמרתם מאז 2018 והתירו גרירת רגליים בחברת החשמל במימוש החלטות הממשלה להפסקת ייצור חשמל בפחם.

חלפו ארבע שנים של חוסר מעש ואנו מוצאים עצמנו היום בחילוקי דיעות מתמשכים בין משרדי האנרגיה ואיכות הסביבה המונעים שימוש מוגבר בייצור חשמל בגז ביחידות קיימות, והתעלמות חברת החשמל מיעדים שנקבעו בהחלטות ממשלה. (למשל, החלטה 4080 משנת 2018).

תמונת המצב המתסכלת היא שחברת החשמל אינה עומדת בלוחות הזמנים בהסבת תחנות המייצרות חשמל בפחם לייצור בגז טבעי, ללא כל סנקציות ממשרד האנרגיה, מציגה כשל מתמשך בהקמת כושר ייצור חליפי לפחם – שמשמעותו המשך השימוש היקר והמזהם בתחנות פחם - ופיגור מצטבר בשדרוג תחנות כוח המייצרות חשמל בגז. שדרוג זה היה מאפשר להגדיל את כושר הייצור ולצמצם באופן משמעותי את פליטות גזי החממה וזיהום האוויר, הנוצרים בתהליך ייצור החשמל.

ובאופרת הסבון הזו אנו מוצאים כי המשרד להגנת הסביבה מגביל את השימוש בתחנות גז לייצור חשמל בטענה שהן מזהמות, וכך מתעל את הגיבוי למערכת בייצור חשמל לפחם, מזהם יותר ויקר יותר.

רשות החשמל, אחד הגופים הרבים בניהול המבוזר והכאוטי במשק החשמל, מכירה בכך. וכך כותבת רשות החשמל במסמך השימוע לקראת ייקור החשמל באוגוסט – "במהלך העבודה הבינה הרשות כי בשל מגבלות היתרי פליטה של תחנות מסוימות המונעות בגז טבעי, ייתכן כי קיים שימוש עודף ביחידות הפחמיות..."

לא די בכך אלא שמדיניות שמרנית של המערכת בניהול הרזרבות, מעדיפה להפעיל את תחנות הפחם (אורות רבין בחדרה ותחנת אשקלון) באופן רציף, כדי לצמצם ניתוקים ואי אספקה. מדיניות הגורמת לבזבוז ושריפת כסף.

קריאה של המסמכים שצורפו להודעת של רשות החשמל על שימוע ציבורי לגבי העלאה של מחירי החשמל שנכנסה לתוקפה באוגוסט השנה, מגלה את הבלגן במשק החשמל ואי עמידה בלוח הזמנים של חברת החשמל בהסבת תחנות המונעות בפחם לתחנות המונעות בגז, שחשפה את ישראל לשימוש מיותר בפחם יקר מאד. תזכורת מתסכלת לבלגן היא המאבק הנוכחי של ועד עובדי חברת החשמל (לא של הנהלת חברת החשמל) מול האוצר באיום להשבית את החברה.

ואת המחיר משלמים ללא צורך תושבי ישראל. נראה כי לאיש בחברת החשמל, שהתנהלה ללא ראש, אין עניין לקדם בזריזות אינטרסים של המדינה, מה גם שאיש אינו מעז להציע הטלת קנס על החברה כתוצאה מאי עמידה בזמנים.

על בסיס נתונים שעלו בכנסת בדיון במאי 2022 מתברר כי העיכוב במעבר לגז יגרום לייצור חשמל תוך שימוש נוסף ומיותר ב- 2.3 מיליון טון פחם נוספים.

העלייה הדרמטית במחיר הפחם בעולם העלתה את סך העלויות של סל המקורות לייצור חשמל עבור חברת החשמל. וראו זה פלא - מחירי הגז בחוזים של יצרני חשמל פרטיים עם ספקי הגז צמודים למחירי ייצור החשמל של חברת החשמל. זאת למרות שחברת החשמל כבר אינה הספק הגדול ביותר של חשמל לתושבי ישראל. וכך בהינף עט, גרמה הקפיצה המטורפת בעלות ייצור החשמל בגלל הסחבת המתסכלת ביציאה מן הפחם, להעלאה משמעותית בהכנסות ספקי הגז ובעקבותיה העלאת מחיר החשמל שמציעים היצרנים הפרטיים למערכת. כן, אותם יצרנים פרטיים שקיבלו רישיונות ממדינת ישראל כדי ליצור תחרות למונופול חברת החשמל ולהקטין את הנטל על הצרכנים הלכודים.

כמו במזון ושאר מוצרי צריכה, גם כאן, העלויות הנוספות גולגלו לעבר הצרכן. אלא שבתחום משק החשמל ציפינו לפחות למדיניות תקיפה יותר.

פרופ' יאיר זימון הוא מרצה לכלכלה ומימון באוניברסיטת ת"א. עודד שורר הוא שותף בחברת Kashat Ventures Studio לפיתוח עסקים בתחום הפינטק




תגיות