אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפל מחסלת את הסים: כיצד זה יעבוד - והאם החברות בישראל ערוכות לכך אייפון 14 | צילום מסך

אפל מחסלת את הסים: כיצד זה יעבוד - והאם החברות בישראל ערוכות לכך

דגמי אייפון 14 שיימכרו בארה"ב יגיעו בלי סים פיזי. זהו מהלך שישפיע באופן גורף על כל ספקיות הסלולר בעולם, שכבר נערכות לעידן ללא כרטיס סים. מה המצב בארץ?

08.09.2022, 16:25 | רפאל קאהאן

אפל הכריזה אמש (ד') על השקת האייפון 14 לסוגיו. המכשירים כרגיל חזקים יותר, עם מצלמות טובות יותר וכו', אבל הם גם חסרים חריץ לכרטיס סים פיזי - לפחות בדגמים שיימכרו בארה"ב. מדובר במהלך שכתבנו שצפוי להגיע, אלא שההערכות דיברו שזה יקרה רק באייפון 15, כך שאפל הפתיעה לפחות חלקית את השוק מהבחינה הזו. מדובר במהלך שככל הנראה ישפיע באופן גורף על כל ספקיות הסלולר בעולם, ולא רק בארה"ב שם כולן כבר ערוכות לעידן הפוסט-SIM הפיזי.

בישראל לעומת זאת המצב לא מזהיר. ספקיות הסלולר ששוחחנו עימן נשמעו כאילו החדשה נפלה עליהן כרעם ביום בהיר. כמעט כולן סירבו לפרט מה הן עומדות לבצע או היכן עומדת היערכותן, אך כולן הסבירו שהן "נערכות למהלך". מן הסתם כל הספקיות יהיו חייבות בשלב מסוים להקים את מערך התמיכה בטכנולוגיה החדשה. הנעלמים העיקריים הם מצד הלקוח. לא ברור למשל אם הן ידרשו תשלום נוסף על הפעלת סים וירטואלי כפי שחלק מספקיות הסלולר בעולם נוהגות - כמו באוסטרליה או באירופה.

כמו כן לא ברור מה תהיה המדיניות שלהן לגבי מכשירי יצרניות אחרות. בעוד כבר כיום ניתן להפעיל סים וירטואלי עבור שעוני אפל בארץ, שכן אלה לא תומכים בסים פיזי. הספקיות הצהירו בעבר שהמעבר לשימוש בסים וירטואלי בטלפון דורש היערכות מיוחדת מצידן גם אם הן יודעות לתמוך בשעוני אפל. ואולם לא ברור מה ההיערכות המיוחדת הזו דורשת מהן.

גם אם האייפונים של לקוחות מקומיים בישראל לא זקוקים לתמיכה בסים וירטואלי - אלה של ישראלים שגרים בארה"ב, תיירים או אנשי עסקים אמריקאיים שיגיעו לישראל בטוח ידרשו זאת. אם הספקיות המקומיות ירצו לקבל שיחות בנדידה מספקיות הסלולר האמריקאיות מצד לקוחותיהן הן יהיו חייבות להתאים את המערכות שלהן בהתאם. כך שככל הנראה זה רק עניין של זמן עד שהן יתאימו את עצמן לאפל.

סים וירטואלי אינו טכנולוגיה מיוחדת במינה. מדובר בשבב קבוע שמחליף את מגש הסים בטלפונים (או בכל מכשיר שמתחבר לרשת סלולרית) ומספק מספר יתרונות חשובים לצרכני הסלולר. הוא מאפשר להחליף ספק תקשורת בקלות; ניתן לשמור עליו עד חמישה קווי טלפון זמינים - ואם הטלפון תומך בכך גם להפעיל שניים או יותר במקביל. זאת אומרת שתוכלו למשל להפעיל יותר ממספר טלפון אחד או שניים על הסמארטפון שלכם. אידאלי למי שיש לו קו מהעבודה, קו לבית ואולי עוד קווים נוספים לשימוש ייעודי כמו חיבור נתונים בחו''ל או מספר מקומי במדינה אחרת.

יתרון נוסף הוא שהמכשירים קלים יותר לייצור עבור היצרניות, כוללים פחות חלקים ויש מיקום זמין לתכונה אחרת שהמהנדסים יכולים לנצל. כלומר, מדובר בהוזלה של עלות הייצור. זאת ועוד, המכשירים יותר קלים לאיטום כך שניתן לקבל מכשיר עמיד יותר למים ואבק. סים וירטואלי גם מאפשר לחבר מספר מכשירים לאותו מספר טלפון - אם יש לכם מחשב, טאבלט או שעון חכם, תוכלו (תיאורטית) לשתף את החיבור הסלולרי שלכם ביניהם ולא להידרש לקו נפרד לכל מוצר.

אבל אין רק יתרונות, ישנם גם לא מעט חסרונות שבינתיים לא ברור האם הם הופכים את הרעיון לבעייתי. החיסרון העיקרי הוא שלא תהיה לכם אפשרות להימנע ממעקב אחרי מיקום המכשיר שלכם. זה מעולה למי שהטלפון נגנב לו או איבד אותו, אבל עבור מתנגדי שלטון בדיקטטורה או מדינה עם שלטון אלים לזכויות אדם והאזרח, זו עשויה להיות בעיה קשה. אמנם גם עבור עבריינים זו בעיה, אבל אלה ערוכים יותר למניעת מעקב מעיתונאים, פעילי זכויות אדם או אנשי אופוזיציה במדינות כגון רוסיה, סין או איראן. יש גם חיסרון פרקטי. אם הטלפון שלכם תקול או נשבר, כל מה שהייתם צריכים לעשות זה לקחת אותו למעבדה, להעביר את הסים הקיים למכשיר חלופי למשוך את אנשי הקשר מהענן וזהו. עם eSIM זה קצת יותר בעייתי שכן צריך למשוך את פרטי המנוי מהענן דרך חיבור לאתר הספקית. כמו כן זה אומר שכל פרטי השיחות שלכם, אמצעי התשלום המקושר והמיקומים שמורים בענן של הספקית - ולא לכולן יש מערכות מאובטחות מספיק כדי לשמור על המידע הזה.

אין הרבה מאוד מכשירים כיום שתומכים בכרטיסי eSIM. חוץ מהאייפון וכמובן מכשירי סמסונג בחלק מהדגמים, אפשר לציין את מכשירי OPPO בחלקם כמו למשל סדרת הדגל Find X Pro, מכשירי סוני, חלק ממכשירי וואווי והונור, כמו גם נוקיה וכמובן מכשירי הפיקסל של גוגל. נעדרות מהרשימה יצרניות מאוד פופולריות ולא רק בישראל כגון שיאומי או וואן פלוס, אם כי ייתכן שהמצב ישתנה במהרה בקרוב. בינתיים, השעונים החכמים של סמסונג הצטרפו בתמיכה לסים וירטואלי לשעוני אפל כך שמהבחינה הזו שתי היצרניות הפופולריות ביותר בתחום סגרו את הפערים.

מסלקום נמסר: "כרגע מגיעים לארץ מכשירים חדשים עם sim כרגיל. אנחנו נהיה ערוכים לכל שינוי טכנולוגי שיהיה בהמשך, כפי שהיינו כל השנים".

מפרטנר נמסר: "אנו נערכים לשינויים בתחום".

מהוט מובייל נמסר, "HOT mobile תמשיך להוביל את מהפכת ה-eSim בישראל."

מפלאפון נמסר "החברה מודעת לביקוש ל-eSim בסמארטפונים והיא נערכת לכך".



תגיות