אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לנובו Yoga Book 9i: טובים שני מסכים מן האחד? לנובו יוגה בוק | איתי שמושקוביץ

סקירה

לנובו Yoga Book 9i: טובים שני מסכים מן האחד?

המחשב החדש של לנובו עובד עם שני מסכי מגע, פורמט שדורש הסתגלות אבל מהר מאוד אפשר להבין שזה לא רק גימיק. התצוגה בשני המסכים מצוינת, הרמקולים מעולים וגם המקלדת הווירטואלית מפתיעה לטובה - ויש לזה מחיר גבוה

06.05.2023, 15:16 | איתי שמושקוביץ

בשנים האחרונות נשמעות תלונות לגבי קיפאון בעיצוב הסמארטפונים - כולם נראים אותו דבר, פלוס מינוס. בשוק המחשבים המצב הזה נמשך זמן רב יותר. מדי פעם יש איזה הברקה, גימיק או ניסיון לשנות - מסך מגע צבעוני במקום משטח עכבר רגיל או מעל מקשי המספרים, למשל, אבל בגדול יש חלק תחתון עם מקלדת ומשטח עכבר וחלק עליון עם מסך, וזהו.

גם בלנובו Yoga Book 9i אפשר לראות גימיק או חזון עתידני - מחשב נייד שמורכב משני מסכי מגע. הרעיון הזה יעמוד למבחן בקרוב: החברה הציגה אותו בתחילת השנה בתערוכת CES בלאס וגאס ומתכננת להשיק אותו בחודש הבא בחו"ל, במחיר שצפוי להתחיל ב-2,100 דולר. בינתיים אין מועד להשקה בארץ, אבל דגם אחד הגיע לסיבוב התרשמות ראשונית.


מצבי הצבירה השונים של לנובו Yoga Book 9i, צילום: לנובו מצבי הצבירה השונים של לנובו Yoga Book 9i | צילום: לנובו מצבי הצבירה השונים של לנובו Yoga Book 9i, צילום: לנובו


מבנה ועיצוב: קומפקטי ונאה

בדקות הראשונות עם היוגה בוק לא ידעתי איך לגשת אליו. הווליום היה חזק מדי ומיד חיפשתי את הכפתורים בצד, כמו באייפד. לא הבנתי למה אין כאלה, ואז נזכרתי שזה מחשב עם מערכת ווינדוס 11, אז למה בעצם ציפיתי שיהיו כפתורים? אבל אם זה מחשב נייד, לאן נעלם הטאצ'פד? אה, כן, אפשר פשוט להשתמש במסך המגע. גם במחשב האישי שלי יש כזה, אבל לרוב אני לא משתמש בו. קשה לשנות את ההרגל והשגרה של עבודה עם מחשב נייד במבנה סטנדרטי - חיפשתי שוב ושוב את המקלדת והעכבר.

כשהוא סגור היוגה בוק נראה לרגע כמו מחשב רגיל - קומפקטי, עם עיצוב יוקרתי בצבע ירקרק-כחלחל ובליטה קלה למצלמת הרשת. לאחר הפתיחה נחשפים שני מסכי מגע בגודל 13.3 אינץ' כל אחד, ברזולוציה של 2.8K. המסכים נראים זהים, אבל יש חלוקה ברורה - העליון הוא הראשי ומאחורי התחתון מסתתר גוף המחשב, כולל חיבורים פיזיים למכשירים חיצוניים. התצוגה בשניהם נמתחת עד לקצה עם שוליים צרים יחסית.

בין שניהם נמצאים הרמקולים וכמו שאר המחשבים מסדרת יוגה, הוא משלים סיבוב של 360 מעלות - אפשר לקפל את שני המסכים גב אל גב כדי להשתמש במחשב כטאבלט, להעמיד אותו כמו אוהל או לשטח את שני החלקים ב-180 מעלות. כמו אצל אחיו לסדרה, מצב טאבלט מרגיש קצת מגושם ומיותר - בכל מקרה מדובר במחשב נייד שלם שרק מסתובב או מתקפל, כך שהמשקל נשאר ומדובר בעצם בטאבלט כבד. הפעם מדובר במחשב עם שני מסכים, אז אחד מהם מתבטל ונסגר כשמקפלים את היוגה עד הסוף ובמקרה הזה נשארים עם משקל של בערך 1.4 קילו - מצוין בשביל מחשב נייד, מגושם בשביל טאבלט.

הערכה כוללת גם מקלדת חיצונית ומעמד מתקפל שעוטף אותה ומגן עליה וגם מוסיף עוד אפשרויות לשימוש במחשב - תוכלו להציב אותו כששני המסכים לרוחב אחד מעל השני או להעמיד אותו כמו ספר פתוח כשהמסכים נמצאים זה לצד זה.

השימוש במעמד מגביה את המסכים ומציב אותם בגובה העיניים - זה מרגיש נוח ומסודר יותר, לא צריך להתכופף אל המסך, אבל מהצד זה נראה מוזר והמחשב בולט לעין. בתוך הבית זה עוד בסדר, סביר להניח שבמקום ציבורי זה יהיה אחרת - קצת מסורבל ומאוד בולט לסביבה.

בנוסף, צריך לזכור לארוז ולקחת לכל מקום את החלקים החיצוניים - מקלדת ומעמד (יש גם סטילוס) - שגם מוסיפים עוד קצת למשקל.


לנובו יוגה בוק, המקלדת והסטילוס, צילום: איתי שמושקוביץ לנובו יוגה בוק, המקלדת והסטילוס | צילום: איתי שמושקוביץ לנובו יוגה בוק, המקלדת והסטילוס, צילום: איתי שמושקוביץ


חומרה: יש עוצמה, ומעט חיבורים פיזיים

את הדגם שהגיע לבדיקה מפעיל מעבד i7 דור 13 של אינטל, עם 16 גיגה בייט זיכרון מולחם ללוח האם ולא ניתן לשדרוג, כרטיס גרפי Iris של אינטל וכונן בנפח 512 גיגה. עם מפרט כזה, היוגה בוק הציג ביצועים מרשימים ולא היתה משימה שהוא לא עמד בה. לפי הפרסומים של לנובו, אפשר יהיה לבחור גם במעבד i5 ולהגדיל את הכונן עד ל-1 טרה.

הרמקולים מספקים צליל חזק ומעולה. לנובו שילבו כאן 4 רמקולים סטריאופוניים של מותג האודיו היוקרתי B&W, שתומכים ב-Dolby Atmos ומציעים שמע מרחבי, שאמור לעטוף את המשתמש מכל הכיוונים (עוד על הפורמט הזה - כאן). הווליום שלהם מספיק כדי למלא חלל גדול וגם כשמגבירים אותו עוד ועוד האיכות נשארת מצוינת ומרשימה. אם תשתמשו במחשב מול קהל מצומצם (ולא מרעיש יותר מדי), לא תצטרכו רמקול חיצוני. שלבו את זה עם מסכי OLED איכותיים ותקבלו מחשב מולטימדיה מצוין לצפייה בסרטים או למשחקים.

בהתאם למגמה במחשבים ניידים, בגוף היוגה בוק יש שלושה חיבורי USB-C (שמתפקדים גם כשקעי Thunderbolt 4) - אחד להטענה ועוד שניים לחיבור מכשירים חיצוניים. אין שקע USB רגיל, חיבור אוזניות סטנדרטי, קורא כרטיסי זיכרון, חיבור LAN או HDMI. כלומר תצטרכו מתאם כדי לחבר אותו לכונן חיצוני לצורך גיבוי, למשל, וגם אם תרצו להציג תכנים על מקרן או מסך גדול. לצד כפתור הכיבוי וההדלקה של המחשב יש מפסק לכיבוי המצלמה המובנית ושמירה על פרטיות.


הפרפר מנפנף בכנפיים כשהמחשב נפתח, צילום: איתי שמושקוביץ הפרפר מנפנף בכנפיים כשהמחשב נפתח | צילום: איתי שמושקוביץ הפרפר מנפנף בכנפיים כשהמחשב נפתח, צילום: איתי שמושקוביץ


ממשק ותוכנה: לא הכל מותאם לפורמט החדש

מערכת ההפעלה של היוגה בוק היא ווינדוס 11, שעדיין לא תמיד הכי נוחה למסכי מגע. חלק מהכפתורים קטנים מדי או במיקום לא בולט, אבל אפשר להסתדר איתה.

אפשר לגרור ולהעביר חלונות בין המסכים, ויש גם קיצור דרך - גוררים את החלון למרכז המסך ואז מופיע חץ קטן שיעזור לכם לנייד את החלונות הפתוחים. אותו קיצור דרך מאפשר גם לחלק כל מסך לשניים או יותר ולהצמיד חלון לחצי הימני, למשל, או לרבע מהמסך.

כאן מופיעה בעיה: התצוגה משתנה אוטומטית לפי הדרך בה בחרתם להציב את המסך, אבל לא כל האתרים והאפליקציות מוכנים לכך. אם תסובבו את המחשב למצב ספר, התצוגה תשתבש ותיחתך בחלק מהמקרים. גם אם התצוגה לא נחתכת, יש מקרים שהיא פשוט מצטמצמת לחלק מהמסך ולא ממלאת אותו. שתי האפשרויות לא אידיאליות.


לנובו Yoga book 9i עם תצוגה שמותאמת לפורמט של ספר, צילום: לנובו לנובו Yoga book 9i עם תצוגה שמותאמת לפורמט של ספר | צילום: לנובו לנובו Yoga book 9i עם תצוגה שמותאמת לפורמט של ספר, צילום: לנובו


יש גם צרות של עשירים: החלונות נפתחים לפי המיקום האחרון שבו השתמשתם בהם. כלומר, אם פתחתי תיקייה במחשב במסך התחתון, כשאחזור אליה היא תיפתח שם - גם אם המקלדת הווירטואלית פתוחה באותו זמן. התוצאה: המקלדת מסתירה את התיקייה ולרגע או שניים המחשבה היא שהפעולה פשוט לא נקלטה או שהמחשב נתקע ולא פתח את התיקייה.

כשנגעתי בתיבת חיפוש היבהב בה סמן לכתיבה, אבל המקלדת לא נפתחה אוטומטית. מצד שני, כדי לסבך את הדברים, יכול להיות שאם משתמשים במקלדת החיצונית ואז תיפתח גם הווירטואלית זה דווקא יפריע. צריך למצוא את נקודת האיזון הנכונה כאן.

בתחתית כל מסך מופיע סרגל המשימות של ווינדוס, כי בכל זאת מדובר בשני מסכים נפרדים ולא משטח עבודה אחד גדול. כך אפשר לפתוח את תפריט התחל או לגשת אל ההגדרות מכל מסך.

הרעיון של שימוש בשני מסכים מוכיח את עצמו מהר מאוד ואפשר למצוא להם שימוש: לנהל שיחת זום במסך אחד ולעבוד על מסמך או מצגת במסך השני, לפצל לשוניות של הדפדפן בין המסכים, להציג על מסך אחד את המחשב שלכם ובשני מחשב אליו אתם מתחברים מרחוק ועוד ועוד. זו בעיקר שאלה של הרגל - רובנו, אם לא כולנו, לא עובדים עם חלון אחד בלבד פתוח ועוברים בין כמה חלונות פתוחים. עכשיו אפשר פשוט לפצל אותם בין המסכים.

במשחק המירוצים Asphalt 9 מצאו דרך להשתמש בשני המסכים - המירוץ מתנהל במסך העליון ובתחתון מוצגת מפת המירוץ ומצב המתחרים, וגם כפתורי השליטה במכונית.


עוד רעיון לפיצול התצוגה בין המסכים, צילום: לנובו עוד רעיון לפיצול התצוגה בין המסכים | צילום: לנובו עוד רעיון לפיצול התצוגה בין המסכים, צילום: לנובו


היוגה בוק מציע שלל אפשרויות לעבודה איתו: בכל רגע אפשר להניח שמונה אצבעות (או עשר) על המסך התחתון כדי לפתוח מקלדת וירטואלית ומשטח עכבר וירטואלי. המקלדת כמובן לא נוחה כמו מקלדת פיזית רגילה של לנובו, אבל היא אופציה לא רעה בכלל לעבודה. חלק מהטקסט הזה נכתב באמצעותה.

רוצים רק משטח עכבר וירטואלי? הצמידו שלוש אצבעות למסך והוא יופיע. לא מסתדרים עם מקלדת וירטואלית?המקלדת החיצונית מתחברת באמצעות בלוטות', אפשר גם להניח אותה על המסך התחתון ומתחתיה, על חלקו התחתון של המסך, יצוץ מיד משטח עכבר וירטואלי - כמו סידור של מקלדת וטאצ'פד במחשב רגיל. גם המקלדת הזו שונה מאלו שמשולבות במחשבי לנובו, אבל נוחה מאוד

רוצים לנצל טוב יותר את מסכי המגע? יש גם סטילוס, איתו אפשר לכתוב ולצייר על המסכים, להשתמש בו כעכבר כדי לגרור חלונות ולהגדיר את הכפתורים שלו כקיצורי דרך שונים.

סיכום

לנובו Yoga Book 9i מרשים ושונה בנוף משאר המחשבים. הוא לא נראה כמו "סוסי העבודה" שאנחנו רגילים לראות מהחברה, גם בגלל היעדר החיבורים הפיזיים השונים, אבל הוא יכול להיות כזה - ובואו לא נתכחש לכך, גם לעשות רושם על הסביבה. כאמור, הוא מצוין גם בתור מחשב מולטימדיה - הרמקולים באמת מאוד מאוד מרשימים, וכך גם התצוגה בכל אחד מהמסכים.

העבודה עם היוגה הזכירה לי את הסצנה לקראת סוף הסרט "בחזרה לעתיד", כשמרטי מקפליי פוצח בסולו גיטרה רועש, קולט שהקהל המום ולא איתו ומסביר "אתם עוד לא מוכנים לזה, אבל הילדים שלכם יאהבו את זה". כדי לנצל את היכולות החדשות של היוגה צריך לשנות את הרגלי העבודה והשימוש במחשב, ויכול להיות שיהיה כאן הבדל בין הדורות השונים - מי שגדל עם אייפד ומסכי מגע יתרגל לכך בקלות, למי שעובד עם מקלדת פיזית ועכבר או טאצ'פד ההסתגלות תהיה מורכבת יותר. המעמד של המחשב יכול לעזור כאן - אפשר להשתמש במקלדת פיזית ולנצל את שני המסכים, גם בלי להשתמש במגע.

גם מהצד השני דרושה הסתגלות - יצרני משחקים ותוכנות יכולים לנצל טוב יותר את התצוגה בשני מסכים, השאלה היא אם משתלם להם ליצור פתרון למוצר מאוד ספציפי.

ולכל זה צריך גם להצמיד תווית מחיר שאמורה להתחיל ב-2,100 דולר (לפני מסים, מן הסתם) ובתרגום לשקלים אפשר לנחש שהוא יגיע לסביבות 10,000 שקל. בגלל המבנה הייחודי יש לו מעט מאוד מתחרים, אם בכלל, ולמי שיכול להרשות לעצמו אני ממליץ, אבל קצת קשה לראות מי קהל היעד - רבים עשויים להירתע מהממשק השונה ומהיעדר מקלדת פיזית מובנית, הוא לא סטנדרטי למי שצריך מחשב ככלי עבודה ויקר בשביל סטודנטים וגם בתור מחשב ביתי. אפשר כמובן למצוא מחשב עוצמתי לא פחות בחצי מחיר או פחות, אבל הוא יהיה עם מסך אחד בלבד, עם מגע או בלעדיו.


תגיות