אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גורם באגף החשב הכללי: "הציפייה שלנו שלא תהיה הורדת דירוג לישראל" יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר | צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה

גורם באגף החשב הכללי: "הציפייה שלנו שלא תהיה הורדת דירוג לישראל"

באגף החשכ"ל מעריכים שחזרה למשמעת פיסקלית אחרי המלחמה והצגת תוכנית כלכלית חזקה צפויות למנוע הורדת דירוג. עוד מעריכים כי הגירעון יגדל משמעותית, יותר מתחזית בנק ישראל שעומדת על 3.5% בשנה הבאה

26.10.2023, 10:32 | עירית אבישר

בסביבת החשכ"ל במשרד האוצר מעריכים בזהירות שבסופו של דבר חברות הדירוג לא יורידו את הדירוג לישראל. מאז פרצה המלחמה הכניסו שלוש חברות הדירוג, מודי'ס, פיץ' ו-S&P את ישראל למעקב. "לחברות הדירוג יש את המתודולוגיה ושיקול הדעת שלהן. ברור לאילו פרמטרים יגיבו במהירות ולאילו פחות. הציפייה שלנו היא שבסופו של דבר הן לא יורידו את הדירוג לישראל, אבל חלק מהמעקב שלהן יהיה איך ישראל תחזור למשמעת פיסקלית ותציג תוכנית כלכלה חזקה לטיפול במלחמה", כך אומר גורם בחשכ"ל.

באגף החשכ"ל גם מעריכים שמוקדם עדיין לדעת בכמה יגדל הגירעון בעקבות המלחמה, אם כי ברור שהוא יגדל באופן משמעותי גם בשל הוצאות המלחמה השוטפות, הטיפול בנפגעים והשיקום הכלכלי לאחר המלחמה. יחד עם זאת, הם מעריכים שההוצאות הללו לא יגיעו לרמה של הוצאות הממשלה בתקופת הקורונה.

נזכיר כי בנק ישראל פרסם השבוע תחזית לגירעון ולפיה הוא יגיע ל-3.5% בשנה הבאה. בסביבת החשכ"ל מעריכים כי תחזית זו אופטימית מדי לעומת הצפוי.

מאז פרוץ המלחמה פורסמו הודעות שליליות לגבי ישראל מצד חברות הדירוג. סוכנויות הדירוג פיץ' ומודי'ס הודיעו כי הן מכניסות של דירוג החוב של ישראל לרשימת מעקב שלילית (הדירוג של ישראל בשתי החברות הללו הוא ברמת A פלוס), ואילו סוכנות הדירוג של S&P הודיעה כי היא מורידה את אופק הדירוג של ישראל מנייטרלי לשלילי (כיום הדירוג הוא AA מינוס). משמעות ההודעות הללו הן כי קיים סיכוי סביר להורדת דירוג החוב של ישראל בקרוב, כאשר הדבר תלוי כמובן בהתפתחות המלחמה, משך המלחמה והשפעתה על הכלכלה.

עוד נזכיר כי פיץ' ומודיס הודיעו גם כי הן מכניסות את הבנקים בישראל לרשימת מעקב, כך שגם דירוג האשראי שלהן יכול לרדת.

בסביבת החשכ"ל מציינים כי הם מודעים למורכבות האירוע הביטחוני, ולגידול המשמעותי הצפויה בהוצאות המדינה, אולם בדומה לצבא כי להם יש תחמושת להתמודדות איתו. הם מציינים כי עומס מיחזורי החוב על המדינה נמוך יחסית, הגירעון נמוך ועומד על אזור ה-2%, וכל זה מאפשר גמישות מבחינת המימון של המלחמה והשיקום. הם גם מציינים כי גם לבנק ישראל הרבה תחמושת להתמודדות עם המצב, ובראשה יתרות מט"ח גבוהות של 200 מיליארד דולר.

עוד הם מציינים כי יש לישראל תמיכה מצד משקיעים זרים מה שמתבטא בהשתתפותם בהנפקות האג"ח שנערכו מאז פרוץ המלחמה, וכן מגיוס חוב פרטי גבוה שהשלים האוצר של משקיע זר בחו"ל לאחרונה. "אנחנו מפעילים את כל הכלים הקיימים בצד ניהול החוב, והוכחנו כבר בתקופת הקורונה את היכולת לעמוד באתגרים מסוג זה בניהול החוב", אומר גורם בחשכ"ל.

תגיות