אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שביתת אזהרה בהייטק - צריך לקחת בשביל זה יום חופש? מדריך הפגנה מחאה מפגינים בתל אביב נגד ההפיכה המשפטית 21 בינאור | צילום: שלומי דונר

שביתת אזהרה בהייטק - צריך לקחת בשביל זה יום חופש? מדריך

עובדי חברות הייטק מתכננים לשבות היום במחאה על ניסיון ההפיכה המשטרית באמצעות החלשת מערכת המשפט; האם מותר למעסיק לעודד מחאה, או למנוע מעובדים להפגין והאם מותר לדבר על פוליטיקה בעבודה?

24.01.2023, 10:09 | מעין מנלה

היום (ג') בשעה 11:00 עובדי חברות הייטק בהן למונייד, Wiz, רדיס והאניבוק מתכננות לקיים שביתת אזהרה במחאה על ניסיון ההפיכה המשטרית באמצעות החלשת מערכת המשפט. כמה ממנכ"לי חברות הייטק הביעו את דעותיהם על כוונות הממשלה הנכנסת, חלקם משתתפים גם בהפגנות כאזרחים אך מה קורה כאשר הפוליטיקה נכנסת למקום העבודה. האם מותר למעסיקים להביע עמדה פוליטית במקום העבודה? האם הם רשאים לעודד את עובדיהם למחות למשל באמצעות תגמול כספי או לחילופין, למנוע מהם לללכת להפגין? בעזרת עו"ד רועי גוטמן, שותף במחלקת דיני עבודה שבלת ושות' בדקנו מה מותר ומה אסור לעובדים ומעסיקים לעשות בכל הקשור לשביתות ומחאות.

האם המעסיק יכול להביע עמדה פוליטית ולדרבן את עובדיו לצאת להפגין כחלק מהארגון? האם במקרה זה העובד חייב להשתתף?

מעסיקים רשאים להביע עמדה עקרונית בנוגע למדיניות הממשלה כפי שמעסיקים רבים עושים בימים אלה נגד השינויים הדרמטיים שהממשלה מבקשת להעביר. "מעסיק אף יכול להביע עמדה ברמה הארגונית ולהצהיר שהוא תומך ביציאת העובדים להפגנות או למחאות נגד מהלכים אלה. כמובן שהוא לא יכול לחייב אף עובד לקחת בהן חלק. כל אדם עם השקפותיו ואמונותיו".

עו"ד רועי גוטמן, צילום : אורן דאי עו"ד רועי גוטמן | צילום : אורן דאי עו"ד רועי גוטמן, צילום : אורן דאי


מה בנוגע לעובד שרוצה למחות אך הארגון לא רוצה להיות מקושר למחאה? האם המעסיק יכול למנוע ממנו לצאת להפגנה באמצע יום עבודה?

מעסיק לא יכול למנוע מעובד שמבקש להשתתף במחאה פוליטית לעשות זאת, כל עוד היא מחוץ לשעות העבודה, גם אם הארגון עצמו לא רוצה להיות מקושר למחאה. עם זאת, במקרה של מחאה בשעות העבודה, כפי שקורה היום, העובד צריך לקבל את הסכמת המעסיק לצאת מהעבודה לצורך מחאה, זו אינה זכות אוטומטית. "בהתחשב באווירה הציבורית ובסוגיות המהותיות, מעסיק רשאי לגבות את העובד לצאת לשעת הפגנה, אך עדיין הדבר כפוף לצרכי העבודה, ואם אלה אינם מאפשרים זאת, הרי שאין חובה שחלה על המעסיק. כדאי לגלות גמישות ככל שניתן", אומר גוטמן.

האם מעסיק רשאי לתת תמריץ בדמות של חצי יום חופשה ביום ראשון לעובד שילך להפגנה במוצ"ש?

עו"ד גוטמן מסביר כי אומנם למעסיק ישנה פררוגטיבה ניהולית לתת הטבות לעובדיו (גם בדמות של חצי יום חופש), אך הוא סבור כי בנסיבות העניין זה לא חוקי, שכן צעד כזה יפלה את אותם עובדים שרק בשל עמדה פוליטית/חברתית שונה מזו של הארגון לא יזכו לחצי יום חופש משעה שבחרו שלא להשתתף בהפגנה במוצ"ש. חוק שיוויון הזדמנויות בעבודה אוסר להפלות עובד בתנאי העסקתו רק בשל השקפותיו. יתרה מזו, הדבר גם עשוי ליצור תחושה לא נעימה לגבי אותם עובדים במקום העבודה "ולחלק" את עובדי הארגון בין מי שמזדהים איתו למי שלא.

הלכתי להפגין, מה לגבי השכר?

במידה והמעסיק אישר לעובד לצאת להפגנה במהלך יום העבודה, ישנן כמה חלופות שהוא יכול להציע לגבי השכר: האחת, שהמעסיק מתוך רצון שלו יגיע להבנה עם העובד שזמן זה הוא על חשבונו ולא יגרע דבר משכרו, השנייה, שזמן זה יהיה על חשבון העובד, היינו שהוא לא יקבל שכר בגין זמן זה, השלישית, שזמן זה יירד באופן יחסי ממכסת ימי החופשה הצבורה שלו (ככל שקיימת לו כזו). בהחלט ניתן להציע כי זמן זה ייחשב כחופש, והעובד גם יכול לבקש זאת (בכפוף לקיומה של יתרה צבורה).

האם מותר לאסור לדבר על פוליטיקה בקבוצה של העבודה?

"זכותו של עובד כחלק מחופש הביטוי לחוות דעה פוליטית גם במקום העבודה, כל עוד הדבר נעשה בצורה נעימה, עניינית ולא משתלחת באף עובד אחר, זאת גם אם מקום העבודה לא מזוהה עם עמדה זאת. יחד עם זאת, מקום העבודה בהחלט רשאי לאסור על שימוש במתקניו לצרכים פוליטיים. כך למשל רשאי לקבוע שלא ניתן יהיה להדביק חומרים בעלי אופי פולטי במקום העבודה או על הרכב שמשמש את העובד לצרכי עבודה, וכך גם לאסור על פרסום בעל אופי פוליטי במערכות של המעסיק (למשל לא לשלוח דוא"ל בנושאים אלה)", אומר גוטמן.

האם מעסיק יכול לחייב לשבות?

לא, מעסיק לא יכול לחייב אף עובד לשבות במקרה של מחאה פוליטית.

השביתה היום מתוכננת לשעה בלבד, אבל במקרה שהמחאה נמשכת יותר משעה, מה לגבי השכר?

גוטמן מסביר כי זה עניין הסכמי. כאמור, ישנן מספר חלופות אפשריות, האחת שהמעסיק מתוך רצון שלו יגיע להבנה עם העובד שזמן זה הוא על חשבונו ולא יגרע דבר משכרו, השנייה שזמן זה יהיה על חשבון העובד, היינו שהוא לא יקבל שכר בגין זמן זה בין אם זה שעה ובין אם מעבר, ושלישית שזמן זה יירד באופן יחסי ממכסת ימי החופשה הצבורה שלו (ככל שקיימת לו כזו). יש להסדיר זאת מראש, לפני היציאה למחאה, על-מנת למנוע אי הבנות, ואף רצוי בכתב (ניתן בדוא"ל קצר).

תגיות