אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפתעה לטובה: המדד נותר ללא שינוי, האינפלציה ירדה ל-4.2%; הדירות הוזלו ב-0.3% | צילום: ענר גרין, אוראל כהן

הפתעה לטובה: המדד נותר ללא שינוי, האינפלציה ירדה ל-4.2%; הדירות הוזלו ב-0.3%

האנליסטים ציפו כי מדד יוני יעלה ב-0.1%-0.3%, וכי שיעור האינפלציה יעמוד על 4.3%; מדובר בנתון חיובי המחזק את ההערכה כי אנו נמצאים בסופו של גל האינפלציה והעלאות הריבית; מחירי הדירות במחוז תל אביב ירדו ב-1.1% באפריל-מאי

14.07.2023, 13:59 | שלמה טייטלבאום ודותן לוי

מדד המחירים לצרכן עלה נותר ביוני ללא שינוי, ושיעור האינפלציה ירד ל-4.2%. כך פרסמה היום הלמ"ס. תחזיות האנליסטים היו למדד של 0.1%-0.3% ולשיעור אינפלציה שנתי של 4.3%. במאי עלה המדד ב-0.2% - פחות מהתחזיות אז - ושיעור האינפלציה ירד ל-4.6%. במקביל, מחירי הדיור ירדו ב-0.3% באפריל-מאי, לעומת מרץ-אפריל - כאשר בתל אביב נרשמה ירידה של 1.1%.

מדובר בנתון חיובי המחזק את ההערכה כי אנו נמצאים בסופו של גל האינפלציה והעלאות הריבית. השבוע הותיר בנק ישראל את הריבית ללא שינוי לאחר עשר העלאות רצופות, אך ציין כי קיימת היתכנות להמשך ההעלאות, בין השאר על רקע הפיחות בשקל.

עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי המזון (0.6%), הבריאות (0.4%) וחינוך, תרבות ובידור (0.2%). ירידות בולטות נרשמו בסעיפי ירקות ופירות טריים (מינוס 4.6%), הלבשה והנעלה (מינוס 3%) וריהוט וציוד לבית (מינוס 0.8%).


סעיף שכר דירה ללא שכירות ציבורית עלה ב-0.5%. עבור השוכרים אשר חידשו חוזה נרשמה עלייה של 3.9%, ועבור דירות שבהן הייתה תחלופת שוכר נרשמה עלייה חדה של 9.8%. יצוין כי הנתון הקובע הוא העליה הכללית, שכן קשה לדעת על כמה עמדו דמי השכירות קודם לחידוש החוזה או להחלפת השוכר.

עוד עולה מהנתונים כי מדד מחירי תשומות בבנייה למגורים עלה ב-0.3% ביוני. ב-12 החודשים האחרונים עלה מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים ב-2.2%, בעיקר בשל התייקרות חומרים ומוצרים ב-3.8% ושכר העבודה ב-1.5%.

הלמ"ס פרסמה במקביל, כבכל חודש, את השינוי במחירים בשוק הדירות - נתונים שאינם חלק ממדד המחירים לצרכן. אחרי ירידה של 0.2% בחודש הקודם, מדד מחירי הדירות (חדשות ויד שנייה) ירד כאמור ב-0.3% נוספים - כך עולה מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו באפריל-מאי לעומת מרץ-אפריל (המדד נמדד ממחצית חודש אחד למחצית החודש הבא). מתוך כלל העסקאות, מחירי הדירות החדשות ירד ב-0.1%. בחישוב שנתי (אפריל-מאי 2023 לעומת החודשים המקבילים ב-2022) עדיין נרשמה עלייה של 7.6%, אך היא מצטמצמת מדי חודש. כך למשל במרץ-אפריל שיעור העלייה השנתי עמד על 10%.

בפילוח לפי מחוזות נרשמו שינויי המחירים הבאים: ירושלים - 0.3%, צפון וחיפה - ללא שינוי, מרכז - מינוס 0.1%, תל אביב - מינוס 1.1%, ודרום - 0.5%.

ההשפעה של עליית הריביות הדרמטית בתקופה כל כך קצרה של כשנה הובילה ראשית לקיפאון בשוק, עם ירידה של כ-50% בהיקף העסקאות, אך ניכר כי מוכרי הדירות עדיין לא הפנימו את המצב, ומיאנו להוריד מחירים, ולכן במשך מספר חודשים כמעט שלא נראו ירידות מחירים. הירידות שאנו רואים כעת אמנם איטיות וטרם הביאו בשורה ממשית לרוכשים, אך ברור כי מדובר במגמה, וחיבור של כלל הירידות המינוריות כן מייצר השפעה. עם זאת יציין כי העלאות הריבית של בנק ישראל מייקרות את המשכנתא - דבר שמבטל את הירידות במחירי הדיור.

בפילוח לפי מחוזות נרשמו שינויי המחירים הבאים: ירושלים - 0.3%, צפון וחיפה - ללא שינוי, מרכז - מינוס 0.1%, תל אביב (כולל בת ים, גבעתיים, רמת גן ועוד) - מינוס 1.1%, ודרום - 0.5%. בחישוב שנתי נרשמו עליות המחירים הבאות: צפון (11.4%), חיפה (11%), ירושלים (9.1%), דרום (6.8%), מרכז (6.6%) ותל אביב (5.9%). מדד מחירי הדירות החדשות השנתי עלה ב-8.8%.




תגיות