אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"כשאין פועלים פלסטינים בענף הבנייה, שכר העובדים הזרים קופץ ב-20%" אתר בנייה באשקלון | צילום: תומר שונם הלוי

"כשאין פועלים פלסטינים בענף הבנייה, שכר העובדים הזרים קופץ ב-20%"

בשל המלחמה, 80 אלף פלסטינים שעובדים בבנייה אינם רשאים להיכנס לשטחי המדינה; בענף שסובל מחוסר בפועלים דורשים להביא 60 אלף עובדים זרים

04.11.2023, 19:05 | גיא נרדי

מפרוץ המלחמה ב־7 באוקטובר ענף הבנייה בישראל כמעט משותק. אחת הסיבות המרכזיות היא המחסור בעובדים. 80 אלף הפועלים הפלסטינים שבדרך כלל עובדים באתרי הבנייה לא רשאים להיכנס לשטחי ישראל, חלק גדול מהפועלים ממזרח אירופה ואסיה נבהלו וחזרו לארצות המוצא שלהם, ופועלים ערבים ישראלים חוששים מהתנכלות או שנמנע מהם לעבוד.

הדיון בנושא הבאת עובדים זרים מחו"ל שהתקיים בוועדת הפנים והסביבה של הכנסת ביום שלישי האחרון הבהיר שלא יהיה פתרון מיידי. לישראל אין הסכמים עם מדינות פוטנציאליות כמו מקסיקו, גיאורגיה או הודו, ובסין ומולדובה, שמהן הגיעו בעבר עובדים, יש חשש מהמצב הביטחוני בארץ.

על עניין אחד יש קונצנזוס: הבאה והעסקה של עובדים מחו"ל תהיה יותר מורכבת ויקרה מאשר העסקת פלסטינים. בירור עם אלדד ניצן, בעל חברת כוח האדם נרקיסים ויו"ר תאגידי כוח אדם בענף הבנייה, מעלה שעלות ההעסקה של עובד זר בענף הבנייה אומנם יותר גבוהה מזו של הפלסטיני, אך הוא עובד יותר שעות.

ניצן מבהיר שהמלחמה גרמה לשינוי בתנאי ההעסקה של העובדים הזרים: "עלות ההעסקה החודשית של העובד הזר כיום (לא במצב מלחמה - ג"נ) מגיעה ל־15 אלף שקל. כשאין עובדים פלסטינים, השכר קופץ ב־20%. יש מחסור אדיר בידיים עובדות והם מנצלים את המצב ומבקשים תוספות. המדינה צריכה להתאים את עצמה למציאות החדשה. הבאת 60 אלף עובדים תוריד את דרישות העובדים. כמו כן, חשוב מאוד שהמדינה תוריד את אגרת ההעסקה. זה סכום אדיר שמתגלגל בסופו של דבר לאזרח".

אפי שקדי, בעל השליטה בחברת היזמות והבנייה אפי קפיטל, מסביר שקשה להשוות בין עובדים פלסטינים לזרים, "התפוקה של העובד הסיני פר שעה יותר גבוהה מזו של הפלסטיני כי העבודה היא בקבלנות. עובד סיני עובד 12 שעות עבודה ביום לעומת הפלסטיני, שמסיים מוקדם ולא עובד בימי שישי וחגים". לדעת שקדי העובדים מסין עדיפים למרות עלות ההעסקה הגבוהה יותר, "התפוקה הרבה יותר גדולה. אנחנו משתדלים לעבוד רק עם סינים, אלה שנמצאים פה מכירים את העבודה וחלקם יודעים אפילו עברית".

ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, זועם על הקשיים שהמדינה מערימה בהבאת עובדים מחו"ל ואומר כי "לא יכול שענף כל כך מרכזי ומשמעותי, שמהווה בערך 13% מהתוצר הלאומי של המדינה, יהיה מושתת רק על עובדים פלסטינים. צריך להישען גם על עבודה ישראלית וגם על עובדים זרים. הגיע הזמן לשנות את היחס, שיביאו לפחות 60 אלף עובדים זרים". לדבריו, משרד הביטחון מתנגד להבאת עובדים מחו"ל, "ישנו חשש שכתוצאה מאי־העסקת פלסטינים יווצר סיר לחץ ברשות הפלסטינית. התפיסה אומרת שככל שיחיו יותר טוב, יהיו להם פחות תמריצים לעשות טרור". סרוגו מציין שבמשרד האוצר "סבורים שהעסקת עובדים זרים תהיה הרבה יותר יקרה, גם למדינה", אך לטענתו, "השכר של הסיני אומנם הרבה יותר גבוה אבל התפוקה שלו היא יותר מכפולה".

תגיות