אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

כיצד הונתה יזמית בת 31 את הבנק הגדול בארה"ב ב-175 מיליון דולר

צ'רלי ג'אביס הקימה את פלטפורמת "פרנק" כדי לסייע לסטודנטים בקבלת הלוואות למימון הלימודים. בנק ג'יי.פי מורגן, שרצה גישה לדור הצעיר, רכש את הסטארט-אפ של ג'אביס ב-175 מיליון דולר בהתבסס על מסמכים שהציגה ולפיהם יש לה 4.25 מיליון לקוחות. בפועל התברר שהיו פחות מ-300 אלף, וכעת היא עומדת למשפט על הונאה וצפויה, אם תורשע, למאסר ממושך

11.04.2023, 08:02 | חדשות חוץ

משרד המשפטים האמריקאי הגיש ביום ג' כתב אישום בפלילים נגד צ'רלי ג'אביס, מייסדת פלטפורמת התכנון הפיננסי לקולג', "פרנק", בהונאת ג'יי.פי מורגן צ'ייס בסכום של 175 מיליון דולר. ג'אביס בת ה-31 מואשמת בניפוח "שקרי ודרמטי" של מספר הלקוחות שהיו לפלטפורמת "פרנק" בפועל, כדי לגרום לבנק לרכוש את הסטארט-אפ ב-2021. "היא עמדה להרוויח מעל ל-45 מיליון דולר מההטעיה לכאורה", אומרת התביעה במנהטן.

מייסדת "פרנק", צ מייסדת "פרנק", צ'רלי ג'אביס, בפתח בית המשפט הפדרלי במנהטן | צילום: Lawrence Neumeister / AP מייסדת "פרנק", צ

הסיפור מאחורי האשמות ההונאה הפליליות נגד צ'רלי ג'אביס על המצאה לכאורה של נתונים כוזבים כדי לגרום לג'יי.פי מורגן לקנות את הסטארט-אפ שלה - דומה לדפוס מוכר. יזם צעיר וכריזמטי מצליח להקסים שורה של דמויות מוכרות, המעניקות יוקרה ומספקות ייעוץ ומימון, עד שהחברה לא מצליחה לעמוד בהבטחותיה ואז מגיעות התביעות המשפטיות וההאשמות הפליליות.

ג'אביס הקימה את "פרנק" כדי לסייע לסטודנטים להגיש בקשה לסיוע כספי במימון לימודי הקולג', כשהייתה רק בת 24. כוכבת הטכנולוגיה העולה, שנבחרה בעבר כאחת מ-30 ההבטחות מתחת לגיל 30 של המגזין פורבס, נעצרה ביום שני בניו ג'רזי, ומיד לאחר מכן הוגש נגדה כתב האישום החמור.

בפברואר 2020, השתתפה ג'אביס בכנס OurCrowd Summit שנערך בירושלים והעניקה ריאיון ל-Ctech בו תיארה את הצלחת הסטארט-אפ שייסדה:


ג'אביס עומדת בפני ארבעה סעיפי אישום: קשירת קשר לביצוע הונאה בנקאית, הונאה בנקאית המשפיעה על מוסד פיננסי, הונאת בנק והונאה בניירות ערך. בשלושה מהאישומים קיים עונש מרבי של 30 שנות מאסר. "מעצר זה יזהיר יזמים שמשקרים כדי לקדם את העסקים שלהם, והם ייתנו דין וחשבון על העמדת תאוות הבצע שלהם מעל החוק", הצהיר התובע המחוזי בניו יורק, דמיאן ויליאמס. רשות ניירות ערך הודיעה על הגשת תלונת הונאה נפרדת, במישור האזרחי, נגד ג'אביס, ולבד מעונשים כספיים היא מבקשת מבית המשפט לאסור עליה להיות נושאת משרה בתאגיד.

האישומים מגיעים חודשיים לאחר שג'יי.פי מורגן הגישה תלונה נגד ג'אביס על הונאת הבנק - היא דיווחה לבנק שלפלטפורמה שלה יש מעל ל-4 מיליון לקוחות, בעוד שבמציאות היו לסטארט-אפ שהקימה פחות מ-300 אלף לקוחות. לטענת ג'יי.פי מורגן, לאחר שהם לחצו עליה לאשר את בסיס הלקוחות של "פרנק", השתמשה ג'אביס במומחה למדעי הנתונים כדי להמציא מיליוני חשבונות מזויפים. בתלונה מופיעים מיילים שהועברו בין המומחה לבין ג'אביס, כולל מייל שבו שאלה היזמת את המומחה: "האם המיילים המזויפים ייראו אמיתיים?"



כשענקית הבנקאות העולמית הודיעה לפני שנתיים כי היא עומדת לרכוש את הסטארט-אפ "פרנק", היא אמרה כי היא מקווה לחזק כך את הקשר שלה עם מיליוני צעירים. אך בהמשך התבררה הבעיה, והסתבר שרבים ממיליוני הסטודנטים שנטען כי הם משתמשים ב"פרנק" כלל לא קיימים. בג'יי.פי מורגן גילו את הפער רק כאשר 70% מהמיילים שנשלחו לכ-400 אלף לקוחות הפלטפורמה, חזרו. משנסגר הסטארט-אפ בינואר השנה, כינה מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, את רכישת פרנק - "טעות ענקית".

ג'אביס עצמה מכחישה את ההאשמות נגדה, ובפברואר אף הגישה תביעה נגדית נגד הבנק בטענה שזה "בלתי סביר" שג'יי.פי מורגן האמין שיש ל"פרנק" 4.25 מיליון משתמשים רשומים, בעוד שבאתר הופיעה בפירוש הצהרה שהחברה סייעה ליותר מ-350 אלף איש לקבל סיוע פיננסי.


תגיות