אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המכתב של עובדי גוגל ואמזון נגד פרויקט נימבוס בישראל תואם ככל הנראה עם ארגוני BDS גוגל אמזון לוגו | צילום: בלומברג, גוגל

כלכליסט-טק

המכתב של עובדי גוגל ואמזון נגד פרויקט נימבוס בישראל תואם ככל הנראה עם ארגוני BDS

מאות עובדים של שתי החברות שלחו השבוע מכתב שבו הם קראו לאמזון ולגוגל לבטל את הפרויקט הענק להקמת תשתיות ענן בישראל. אבל כמה פרטים שצפים מעל פני השטח מרמזים על היערכות מדוקדקת ותיאום מוקדם עם ארגוני BDS, ולא על קמפיין ספונטני

16.10.2021, 22:13 | עומר כביר

האם המכתב של עובדי גוגל ואמזון שקראו לחברות לבטל את זכייתן בפרויקט נימבוס הוא קמפיין אותנטי של עובדים מול מעסיקיהם או מהלך שנעשה בתיאום עם ארגוני BDS ונועד לקדם חרם על ישראל?

המכתב, שפורסם השבוע ב"גרדיאן", מקודם כקריאה אותנטית של עובדי ענקיות הטכנולוגיה נגד התרומה שתהיה לפרויקט נימבוס לפגיעה בזכויות אדם. אולם בדיקה שערך "כלכליסט" מצביעה על אפשרות שלכל הפחות התקיים תיאום בין יוזמי המכתב לארגוני תומכי BDS או כאלו שמתנגדים למדיניות ישראל בשטחים. 

משרדי גוגל בארה"ב, צילום: שאטרסטוק משרדי גוגל בארה"ב | צילום: שאטרסטוק משרדי גוגל בארה"ב, צילום: שאטרסטוק

בשבוע שעבר התפרסם ב"גרדיאן" הבריטי מכתב מטעם כ-90 עובדים בגוגל וכ-300 עובדים באמזון, שבו הם קוראים לענקיות הטכנולוגיה למשוך את זכייתן במכרז פרויקט נימבוס. במסגרת הפרויקט התחייבו גוגל ואמזון להקים בתוך שנתיים מרכזי מחשוב ענן משמעותיים בישראל. זאת במטרה לאפשר למשרדי הממשלה, לגופי הביטחון ולגופים נוספים במשק לצרוך שירותי ענן בצורה מתקדמת. 

המכרז, בשווי 1.2 מיליארד דולר, הוא אחד המכרזים הטכנולוגיים המשמעותיים ביותר שפרסמה ישראל אי פעם, והתמודדו בו כל השחקניות המרכזיות בתחום המחשוב בענן. 

"הטכנולוגיה שהחברות שלנו הסכימו לבנות תהפוך את האפליה המערכתית והעקירה שמבצעים צה"ל וממשלת ישראל לאכזריות יותר וקטלניות יותר לפלסטינים", כתבו העובדים, שלא הזדהו בשמם, לדבריהם מחשש שיבולע להם. "החוזה נחתם באותו השבוע שבו צבא ישראל תקף פלסטינים ברצועת עזה – והרג כמעט 205 איש, כולל יותר מ-60 ילדים. הטכנולוגיה תאפשר מעקב נרחב יותר ואיסוף מידע לא חוקי על פלסטינים, ויסייע להתרחבות היישובים הישראליים הלא חוקיים על אדמות פלסטיניות. אנחנו לא יכולים להתעלם מכך שהמוצרים שאנו בונים משמשים למניעת זכויות בסיסיות מפלסטינים, לעקירת פלסטינים מבתיהם ולתקיפת פלסטינים ברצועת עזה – פעולות שהובילו לחקירות פשעי מלחמה של בית הדין הבינלאומי. אנחנו מגנים את אמזון וגוגל על החלטתן לחתום על החוזה, ומבקשים מהן לדחות אותו ואת כל החוזים העתידיים שיפגעו במשתמשינו". 

אתר תמיכה בתוך 24 שעות וגיבוי מ-40 ארגונים

פחות מ-24 שעות אחרי שהתפרסם המכתב, עלה לאוויר אתר תמיכה בעובדים שמאחוריו, בכתובת notechforapartheid.com (אין טכנולוגיה לאפרטהייד). "בשעה שצבא ישראל הפציץ בתים, מרפאות ובתי ספר בעזה, ואיים לגרש משפחות פלסטיניות מבתיהן בירושלים במאי שעבר, בכירי אמזון וגוגל חתמו על חוזה של 1.22 מיליארד דולר לספק טכנולוגיה לממשלת ולצבא ישראל", נכתב בפתח האתר. 

"בעשיית עסקים עם האפרטהייד הישראלי, אמזון וגוגל מקלות על ממשלת ישראל לעקוב אחרי פלסטינים ולגרש אותם בכוח מאדמתם. אנחנו נענים לקריאה של מאות עובדי גוגל ואמזון שמוחים נגד החוזה. טכנולוגיה צריכה לשמש לחיבור בין אנשים, לא לאפשר אפרטהייד, טיהור אתני וכיבוש". 

עוד ניתן למצוא באתר מידע על עוולות הכיבוש הישראלי והתרומה לו לכאורה של גוגל ואמזון, עדויות בגוף ראשון של פלסטינים, אפשרות לשלוח פנייה לבכירי החברות ובאנרים לשיתוף ברשתות חברתיות. מאחורי האתר עומדים שני ארגונים שנחשבים למתנגדים מובהקים של מדיניות ישראל בשטחים - Jewish Voice for Peace (JVP) ו-MPower Change. ארגון JVP הביע תמיכה נחרצת בתנועת BDS, וגם הוביל בהצלחה את הקמפיין שגרם למיקרוסופט למשוך את השקעתה מחברת אניוויז'ון הישראלית, בעקבות דיווחים שטכנולוגיית זיהוי הפנים שלה משמשת למעקב אחרי פלסטינים. 

עד כאן, לכאורה, שום דבר חשוד: שני ארגונים שכבר שיתפו פעולה בעבר מנצלים אירוע תקשורתי כדי להגביר את המסר שלהם. אולם כמה סימנים מצביעים על קשר פעיל בין המכתב וכותביו לשני הארגונים. ראשית, כתובת האתר נרשמה כבר ב-17 באוגוסט. אולם היא נותרה ללא שימוש עד 13 באוקטובר, פחות מיממה אחרי פרסום המכתב, מה שמעיד על היערכות מסוימת מראש. 

בנוסף לכך התוכן באתר, אף שלא רחב במיוחד, מצביע גם הוא על עבודת הכנה מתואמת, שלא מתאימה  לתגובה ספונטנית. חשובה יותר היא העובדה שהאתר מציין שהקריאה שבו נתמכת על ידי  40 ארגונים שונים (בהם מספר ארגונים תומכי BDS מובהקים). נראה בלתי סביר שבתוך פחות מ-24 שעות גם נבנה האתר, גם נכתב התוכן שבו וגם גויסה תמיכה של עשרות ארגונים מכל העולם.

"‏את האתר לא בעיה להרים ביום, אין שם כלום. זה עמוד אחד עם טקסט ותמונות", אמרה ל"כלכליסט" רוויטל סלומון, מייסדת ומנכ"לית The Shark Lady, שמתמחה בהקמת אתרים ובניהול תוכן. "אבל זה לא נראה כמו משהו מאולתר. היה פה עיצוב, היתה פה מחשבה, אספו חומר, שמו לינקים למלא מקורות חיצוניים. נראה שהכינו את זה מראש, לפחות ברמת הקונספט. טכנית אפשר להקים אתר כזה ביום, אבל זה נראה מהודק ומסודר מדי. זה לא מאולתר. הרכישה של הדומיין הכי מחשידה. איזה שימוש עוד יש לדומיין כזה? הדומיין נרשם כבר קודם. זו הוכחה שהכינו פה תשתית מראש". 

יצרו מצג שווא של קמפיין שצמח באופן אורגני בקרב העובדים

כמה ראיות נוספות מצביעות על קשר בין יוזמי המכתב לארגוני BDS. רוב החותמים על המכתב אנונימיים, אך שניים מהם בחרו להיחשף במאמר דעה משותף שפרסמו ב-NBC News: גבריאל שובינר, מהנדס תוכנה וחוקר בגוגל, ובטול סייד, אסטרטגית תוכן באמזון. 

בעבר, בכמה הזדמנויות, הביעה סייד בחשבון הטוויטר שלה תמיכה ב-BDS, בין השאר באמצעות ציוץ מחדש של קריאות תמיכה ב-BDS או פרסום ציוץ שקורא להפסיק את הסיוע האמריקאי לישראל. בנוסף לכך פרופיל האינסטגרם שלה כולל קישור לאתר התמיכה בכותבי המכתב – ראיה נוספת לקשר בינו לבין ארגוני BDS. 

אין מבחינה עקרונית פסול בעצם החזקת עמדות בגנות מדיניות ישראל ובעד BDS, וגם הקריאה במכתב עצמו היא לגיטימית. אולם מה שעלול להיות בעייתי הוא יצירת קמפיין מתואם של עובדים בחברות האלו עם ארגונים אקטיביסטים, תוך הסתרת התיאום ויצירת מצג שווא של קמפיין ספונטני שצמח באופן אורגני בקרב העובדים.

המידע שבחן "כלכליסט" מצביע על כך שמאחורי המכתב עומדת יותר מאשר קריאה טהורה של עובדים, כאשר ייתכן שההסתרה נועדה להגדיל את הלגיטימיות של המסר שבמכתב לאור ההסתייגות של גורמים רבים מתנועת BDS וקריאותיה לחרם כולל על ישראל.

תגיות