אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיצוץ עסקת דלתא: גולף קרסה למחירה לפני הדיווח על המגעים מימין: אייזק דבאח, בעל השליטה בדלתא; אייל גרינברג, מנכ"ל קבוצת גולף; ולן בלווטניק, בעל השליטה בגולף | צילומים: אוראל כהן, אלעד גרשגורן, יואב דודקביץ'

נחשף בכלכליסט

פיצוץ עסקת דלתא: גולף קרסה למחירה לפני הדיווח על המגעים

מניית גולף התרסקה אתמול ביותר מ־40%, לאחר שהחברה אישרה את חשיפת כלכליסט על כישלון המגעים לרכישתה בידי דלתא. גולף ירדה תוך יום לשווי של 180 מיליון שקל, נמוך ממחירה ערב הדיווח על המגעים. אייל גרינברג עשוי להיכנס לשליטה משותפת

14.06.2023, 06:10 | גולן חזני

מניית גולף התרסקה אתמול במסחר בבורסת תל אביב ב־40.4%, לאחר שהחברה אישרה את חשיפת "כלכליסט" לפיה לא הצליחה להגיע להסכמות עם חברת דלתא על תנאי רכישתה.

ב־14 בפברואר חשף "כלכליסט" כי דלתא גליל, שנסחרת בבורסת תל אביב בשווי של 3.8 מיליארד שקל, מנהלת מגעים מתקדמים לרכוש את גולף. השווי שננקב אז היה של 425 מיליון שקל, בתוספת של 25 מיליון על פי ביצועים. שווי זה שיקף פרמיה של 125% על שוויה גולף בבורסה, שעמד אז על 190 מיליון שקל. דלתא הגישה הצעה לא מחייבת לרכישת גולף באמצעות מיזוג משולש הופכי, כך שאם גולף הייתה מקבלת את ההצעה והעסקה הייתה יוצאת לפועל, גולף הייתה נמחקת מהמסחר באחוזת בית.

אלא שגולף מעולם לא הגיעה מאז לשווי המדובר, אלא רק כ־20% מתחתיו, והשוק מעט פקפק ביכולת של הצדדים לסגור את העסקה ולהגיע להסכם.

לאחר הצניחה החדה אתמול, נמחקו כ־150 מיליון שקל משווי השוק של גולף, שעומד על כ־180 מיליון שקל ‑ נמוך משווי החברה ערב פרסום המגעים על העסקה.

בעל השליטה (47.1%) בדלתא, אייזק דבאח, ניהל את המגעים בעצמו, למרות שמדובר בעסקה של החברה־הבת של דלתא, דלתא מותגים, הנסחרת גם היא בבורסה המקומית, בשווי של 985 מיליון שקל ומנוהלת בידי ענת בוגנר, בתה של מנכ"לית גולף לשעבר אילנה קאופמן, שכיהנה בתפקיד 20 שנה ומכירה היטב את החברה.

ככל הידוע, העסקה התפוצצה בשל מחלוקת על המחיר הסופי לאחר שדבאח ביקש לפתוח את המחיר ולקבל הנחה משמעותית וכלל תעשיות, בעלת השליטה (52.1%) בגולף, סירבה. בנוסף, ביקש דבאח להתנות את סגירת העסקה בהצלחת דלתא למצוא רוכש לאינטימה ופולגת וחלק מאופנת הילדים במקביל. מדובר בעסקה של 150 מיליון שקל לפחות, אך בתנאי השוק של היום לא היה מי שירכוש אותן. דלתא, העריך דבאח, לא תוכל להחזיק באינטימה, לאור השליטה של דלתא בשוק ההלבשה התחתונה, והסיכוי שלה לקבל את אישור רשות התחרות לעסקה היה קלוש.

בגולף טענו במהלך המשא ומתן שהדרישה של דבאח הייתה מקנה לו אופציה לא סבירה, שכן למעשה היא מאפשרת לו לסגת מהעסקה ללא קנס, במידה ולא יצליח למכור את הפעילויות מהן רצה להיפרד. המחיר שדרש דבאח משקף מכפיל של 6.5–7 על ה־Ebitda (רווח תפעולי תזרימי) של שלוש הפעילויות. הכנסות אינטימה עומדות על כ־90 מיליון שקל בשנה ושל פולגת על כ־50 מיליון שקל. דבאח צפוי היה להשאיר את רשת גולף קידס, רשת חנויות נפרדות, ולמכור רק את פעילות הילדים שפועלת במתכונת חנות בתוך חנות בגולף אנד קו.

דלתא מבחינתה התעניינה בעיקר בחנויות גולף הום, כלי הבית והמתנות. גולף מפעילה 141 חנויות בתחום זה עם 912 עובדים, ורשמה ב־2022 הכנסות של 487 מיליון שקל מהן. דבאח ניסה לעניין בעסקה את אלקטרה צריכה של האחים דני ומייקי זלקינד, אקסטרה של מוטי בן־משה, ולא מעט גורמים נוספים, אך ללא הצלחה. חברות האופנה סובלות מתקופה רעה של עלייה חדה במלאים וירידה ברווחים, ואינן ששות להיכנס להרפתקאות בסביבות הריבית הנוכחיות. זאת, על אף שמדובר בתחום קורץ כמו ההלבשה התחתונה, שמתח הרווחים בו גבוה יחסית.

בנקאי ההשקעות של העסקה שקרסה הוא דיסקונט קפיטל, זרוע ההשקעות של בנק דיסקונט, המנוהלת בידי הילה חימי. דיסקונט קפיטל מחזיקה גם בכ־20% מסטימצקי, כך שהיה לה אינטרס מהותי בהצלחת העסקה.

למעשה, זו איננה הפעם הראשונה שכלל תעשיות, החברה הפרטית שבשליטת לן בלווטניק, שרכש אותה מנוחי דנקנר ב־203 תמורת 2.3 מיליארד שקל, מנסה למכור את גולף.

אבי פישר, שמימש כמנכ"ל כלל תעשיות את האחזקות במנועי בית שמש ונייר חדרה ובחברות נוספות, ניסה למכור את גולף, אבל בכלל תעשיות קיוו אז לשווי של 800 מיליון שקל, כשהיום היו מתפשרים על מחצית מהסכום. יש לציין כי בשנת 2012 נסחרה גולף בשווי של כמיליארד שקל וב־2016 בשווי של כחצי מיליארד שקל.

פיצוץ המגעים לעסקה מהווה הזדמנות גדולה עבור אייל גרינברג, מנכ"ל גולף ובעל השליטה בסטימצקי. אמו, הפרסומאית המנוחה ג.יפית, רכשה 6.5% ממניות גולף ב־2020 במטרה להרחיב את עסקי סטימצקי, שעברו אליו בירושה. גרינברג עצמו מונה ליו"ר החברה וכיום מכהן כמנכ"ל לאחר שהגדיל את אחזקות סטימצקי בגולף ל־15.5%.

כבר בדיווח על המגעים מול דלתא, בפברואר השנה, התייחסה גולף לאפשרות לפיה תגיע כלל תעשיות לשליטה משותפת עם אייל גרינברג בחברה. "כלל תעשיות תבחן אפשרויות נוספות להתקשרות עם אייל גרינברג ו/או סטימצקי, בהסכם למכירת מניות ו/או הסכם בעלי מניות, או בהסכם או מתווה אחר אשר עשויים להביא לכך כי כלל תעשיות ואייל גרינברג/סטימצקי ישלטו בחברה", נמסר אז. עתה, תרחיש זה קרוב מאי פעם בעקבות פיצוץ המשא ומתן, ולא מן הנמנע שגרינברג כבר מכין את עצמו לשליטה בחברה, בשלב ראשון יחד עם כלל תעשיות.

כאמור, סטימצקי מחזיקה היום 15.5% ממניות גולף וגרינברג משמש כמנכ"ל ודירקטור בחברה. כלל תעשיות, המנוהלת בידי אבי פישר, מחזיקה ב־52% מגולף, כך שמיזוג בין החברות אפשרי בעסקה שעיקרה החלפת מניות, אבל גם מזומן. גרינברג שמר אתמול על שתיקה, אולם גורמים בשוק ההון ידעו לספר כי הוא בוחן היטב את האפשרויות העומדות לפניו.

עקב האכילס של גולף היא חברת המכירות המקוונות עדיקה, שהירידה של 41% בהכנסותיה ב־2022 ל־106 מיליון שקל. עקב כך, עברה גולף להפסד של 18 מיליון שקל ב־2022. זאת, לאחר שב־2021 הרוויחה החברה 49 מיליון שקל. ברבעון הראשון של 2023 רשמה גולף הפסד תפעולי של 5.6 מיליון שקל והפסד נקי של 11.6 מיליון שקל.

תגיות