אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות החדשנות מזהירה: "קיים חשש להתפצלות ההייטק הישראלי מהעולם" דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות. "להרבה קרנות מתחיל להיגמר הכסף הולך להיות קשה וגם ליזמים" | צילום: עמית שעל בלומברג

רשות החדשנות מזהירה: "קיים חשש להתפצלות ההייטק הישראלי מהעולם"

מנכ"ל הרשות דרור בין שלח נייר עמדה חריף לשר החדשנות והמדע אופיר אקוניס. לכלכליסט הוא אומר: "הממשלה חייבת להיות אקטיבית ולהוריד את אי הוודאות המשטרית ולפעול כלכלית". לדבריו, "עקב שיחות עם משקיעים, יזמים וחברות רואים סימנים מדאיגים. אנחנו בפתחו של משבר אפשרי"

01.05.2023, 09:50 | מאיר אורבך

רשות החדשנות מתריעה מפני הידרדרות של תעשיית ההייטק הישראלית. על פי נייר עמדה שהוציאה הרשות לשר החדשנות, המדע והטכנולוגיה אופיר אקוניס, יש חשש שההייטק הישראלי ייכנס למצב שבו הוא לא יהיה חלק מההייטק העולמי.

"יש סיכוי שההון סיכון וההייטק בישראל יתנתקו מהעולם. הממשלה חייבת להיום אקטיבית ולהוריד את חוסר הוודאות המשטרית ויש פעולות כלכליות שחייבות להיעשות", אמר לכלכליסט מנכ"ל רשות החדשנות דרור בין. "פתחנו חמ"ל בשבועות האחרונים, כך שכל בדל מידע שמגיע מנוטר ובודקים את חשיבותו".

"בשבועות האחרונים בעקבות שיחות שאנחנו מקיימים עם קרנות, יזמים וחברות אנחנו רואים סימנים מאוד מדאיגים. להרבה קרנות מתחיל להיגמר הכסף, והולך להיות קשה גם ליזמים. קשה לדעת מה משפיע יותר על המצב המשבר העולמי או המשבר המקומי. אין נתון שמצביע על התנתקות של ישראל מהעולם, אבל כשרואים את ביצועי המניות בישראל ואת החברות הישראליות שמוקמות בחו"ל, אנחנו חוששים שאנחנו בפתחו של משבר אפשרי". לדברי בין, "חייבים להוריד את אי הוודאות".

נייר העמדה מצביע על שתי תופעות מדאיגות שלא היו קיימות בעבר. בין היתר, עולה ממנו כי בחודשים האחרונים מתפתח פער שלילי משמעותי בין תשואת מדד מניות הטכנולוגיה הנסחרות בת"א לבין תשואת מדד הנאסד"ק. נייר העמדה מצביע על כך שפער זה מעלה חשש שישראל בפני מצב שבו תחל תופעת "התפצלות" בין השוק הגלובלי לשוק בישראל. אם כך הדבר, אז חברות הייטק ישראליות רבות יתקשו מאוד לגייס השקעות ועלולות להיסגר או להגר למדינות אחרות.

מסקר שנערך בתעשיית ההייטק המקומית, עולה כי קיימת עלייה משמעותית בהקמת חברות בחו"ל ולא בישראל - כבר כיום כ-80% מהחברות החדשות נפתחות בחו"ל. לתופעה זו עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת על הכלכלה הישראלית בטווח הבינוני והארוך – אמנם רישום החברות בחו"ל הוא עניין טכני בעיקרו, אך מהסקר עולה שהכוונה היא לרשום בחו"ל גם את הקניין הרוחני שיפתחו החברות בעתיד. כתוצאה מכך, החברות שלא מוקמות בישראל ישלמו בה משמעותית פחות מסים, וכך עלולה להיגרם פגיעה מתמשכת בהכנסות המדינה.

הרשות מציעה מספר צעדים במטרה להקלה על התעשייה. הראשון הוא העברה מיידית של החוק לעידוד תעשייה עתירת ידע, שעבר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת והממשלה הנוכחית החילה עליו רציפות, השני כולל עדכון והפעלה של מסלולי רשות החדשנות באופן המותאם לאתגרי המימון ההולכים וגדלים של חברות סטארט-אפ ישראליות. הצעד השלישי המוצע הוא בחינת הצורך בעדכון התמריצים וטיוב רגולציה לעידוד השקעות בחברות טכנולוגיה ישראליות, לרבות הגדלת משקלו של ההון הישראלי בהשקעות בחברות אלו.

שר החדשנות אקוניס אמר כי ״ממצאי המחקר של רשות החדשנות מחייבים את הממשלה לפעולה מהירה כדי לשנות את המגמה המדאיגה שעולה ממנו. העובדה שלפיה ההאטה בהשקעות ההון בתעשיית הייטק היא בינלאומית ונמשכת כשנה אינה מונעת ממשרדי האוצר, החדשנות והכלכלה לפעול בשורה של פעולות שיישמרו ויחזקו את ההייטק כקטר של הכלכלה הישראלית״.

שרת החדשנות לשעבר, אורית פרקש הכהן התייחסה גם היא לנייר העמדה של הרשות: ״כשרת חדשנות קידמתי והעברתי בקריאה ראשונה את חוק המו״פ שנועד להסיר חסמי מס לחברות הייטק בישראל ונועד לעודד חברות להמשיך ולהתבסס בישראל. אם בתקופתי היה חשוב שהחוק יושלם - קל וחומר בימים אלה.

"כחברת ועדת כספים שוחחתי עם יו"ר הוועדה כדי להשלים את החקיקה. ההתמהמהות בהעברתה מצד הקואליציה פוגעת בתעשייה אסטרטגית למדינה שגם כך עוברת פגיעה קשה לפי נתוני הרבעון הראשון. מה שההייטק צריך זו ודאות עסקית ושקט מהטירוף שהחקיקה המשפטית יצרה מול משקיעים. על הממשלה להתעשת ולייצר את הוודאות בדחיפות ולומר בקול ברור שלא תהיה שום חקיקה משפטית אלא בהסכמה רחבה״.

תגיות