אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בהוראת אמסלם: תע"א מעכבת העברת דיבידנד ענק למדינה קמפוס התעשייה האווירית | אבי מועלם

בהוראת אמסלם: תע"א מעכבת העברת דיבידנד ענק למדינה

ברקע לעיכוב הדיבידנד בהיקף 300 מיליון דולר: המאבק בין השר, הממונה על רשות החברות, לבין מנהלת הרשות מיכל רוזנבוים; מכירות תע"א עלו ב-9% ברבעון השני ל-1.26 מיליארד דולר

16.08.2023, 21:51 | יובל אזולאי

התעשייה האווירית ממשיכה להציג ביצועים חזקים כשברקע הגאות בשוק הביטחוני בעקבות ביקושים חזקים למערכות נשק בשל הימשכות המלחמה באוקראינה, המתיחות בים סין וקדחת ההתחמשות העולמית.

ברבעון השני של השנה המכירות של החברה הביטחונית-ממשלתית גדלו ב-9% לעומת הרבעון המקביל אשתקד והסתכמו ב-1.26 מיליארד דולר. במחצית הראשונה של השנה מכירותיה הסתכמו ב-2.54 מיליארד דולר, עלייה של 8% לעומת המחצית הראשונה של 2022. הרווח הנקי ברבעון עמד על 74 מיליון דולר, ובמחצית - על 165 מיליון דולר. בתע"א אומרים כי זה החציון הרווחי ביותר בתולדותיה.

ברבעון השני היה לתע"א תזרים מזומנים שלילי מפעילות שוטפת של 186 מיליון דולר, וזאת לעומת תזרים חיובי של 363 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. החברה הסבירה את התזרים השלילי במקדמות שקיבלה וגבייה שעשתה מלקוחות בעיקר ברבעון הראשון. היא הבהירה כי אין מדובר במצב של תזרים שלילי מתמשך. לדבריה, הנושא עלה לדיון בדירקטוריון, שקבע כי לחברה אין בעיית נזילות.


בועז לוי, מנכ"ל התעשייה האווירית, צילום: התעשייה האווירית בועז לוי, מנכ"ל התעשייה האווירית | צילום: התעשייה האווירית בועז לוי, מנכ"ל התעשייה האווירית, צילום: התעשייה האווירית

בין המספרים שתע"א מציגה גם חוב בהיקף של כמיליארד שקל מצד משרד הביטחון על מוצרים ומערכות שהזמין ממנה, ובחברה מעריכים כי הוא יוסדר במהלך החודשים הקרובים. אתמול (ג') המתחרה שלה אלביט מערכות טענה לחוב של כחצי מיליארד שקל מצד משרד הביטחון.

אל מול החוב של משרד הביטחון אליה, דיבידנד ענק בהיקף של כ-300 מיליון דולר על רווחי תע"א בשנים 2021 ו-2022 שהיה אמור לעבור למדינה מעוכב, כשברקע המאבק המתמשך והמסלים בין השר שממונה על רשות החברות הממשלתיות דוד אמסלם למנהלת רשות החברות, מיכל רוזנבוים.

ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת המאבק, שבו אמסלם גם דורש את פיטוריה ופועל להצרת מהלכיה של רוזנבוים, הוא הורה לתע"א לא להעביר לפי שעה למשרד האוצר את הדיבידנד.

גורם שמעורב בנושא אמר כי "נוצרה סיטואציה שבה הדיבידנד שנמצא בידי התע"א והחוב של משרד הביטחון כלפי החברה מתקזזים אחד עם השני. כל עוד לא יושגו הסכמות והבנות בציר שבין אמסלם לרוזנבוים יהיה קשה לראות פתרון למצב".

בתחילת החודש רוזנבוים פנתה במהלך חריג ויוצא דופן לראש הממשלה בנימין נתניהו וביקשה שיתערב במשבר עם אמסלם, שמונע מהרשות משיכת דיבידנדים מהחברות הממשלתיות, מעכב מינויים חשובים ודחופים וזאת תוך זריעת כאוס. חרף קריאתה החריגה, נתניהו לא מתערב במשבר שמסב פגיעה אנושה בחברות הממשלתיות.

כך או כך בתע"א נערכים לקראת החלטה היסטורית שאמור לקבל הממשל האמריקאי לאישור עסקת היצוא הראשונה של טילי החץ 3 שמיוצרים בחברה בשותפות עם ארה"ב לגרמניה, וזאת בהיקף של כ-4 מיליארד דולר. אישור כזה אמור להינתן בטווח הזמן הקרוב, וזאת לאחר שהממשל האמריקאי התיר לפני ימים אחדים את יצוא מערכת ההגנה קלע דוד של רפאל לפינלנד.

הנתונים הכספיים של תע"א לרבעון השני של 2023 מצביעים על גידול במכירות של כל ארבע החטיבות המרכזיות שלה, בעיקר חטיבת הטילים והחלל. ברבעון השני של השנה היא מכרה בהיקף של כ-530 מיליון דולר לעומת מכירות בהיקף של כ-480 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. במחצית הראשונה של השנה מכירותיה הסתכמו ב-1.06 מיליארד דולר, לעומת מכירות בהיקף של כ-990 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2022.

נתונים אלה לא כוללים את הביצועים של IDE היוונית, שנרכשה בידי תע"א במהלך הרבעון השני בכ-70 מיליון דולר. IDE עוסקת בייצור של משגרים, תתי-מערכות לטילים, תקשורת טקטית יבשתית וימית ועוד, ומתחת לבעלות החדשה עליה היא כפופה לחטיבת מערכות הטילים והחלל. לצד רכישת החברה היוונית היא השלימה את רכישת השליטה ב-HELA ההודית, שעוסקת בתחזוקה ובשיפוץ של מערכות. החברה ההודית נרכשה בכ-2 מיליון דולר, וכעת היא חברה-בת של אלתא מערכות.

הרווח הנקי של תע"א ברבעון הסתכם בכ-74 מיליון דולר, גידול של 45% לעומת הרווח הנקי שהיא הציגה ברבעון המקביל. במחצית הראשונה של השנה רווח הנקי שלה הסתכם בכ-165 מיליון דולר, שהם 6% מהמכירות, וזאת לעומת רווח של 129 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2022.

בסוף הרבעון השני חל גידול גם בצבר ההזמנות של התע"א, שעומד על 16.4 מיליארד דולר, וזאת לעומת צבר הזמנות של 15.6 מיליארד דולר שעמד לחברה בסוף הרבעון השני של 2022. לפי נתוני תע"א, 74% מהצבר מיועדים למימוש בחו"ל.

מנכ"ל תע"א בועז לוי אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי היקף מכירות של כ-2.5 מיליארד דולר במחצית הראשונה של השנה מהווה עמידה ביעד שהחברה קבעה לעצמה: "אנחנו מוסיפים ומגדילים את היקף הפעילות שלנו בכל התחומים, לרבות בחטיבת התעופה, וזאת לאחר שנחלצנו ממשבר ארוך שנים בענף זה, מרחיבים את יכולות הסבת המטוסים ומהדקים את הקשר שלנו עם השוק האמריקאי".

הוא הוסיף כי "הגידול המתמשך של תע"א התבטא במהלך החודשים האחרונים גם ברכישת חברות באופן שמאפשר את הגידול האסטרטגי שלנו כפי שמשקף דירוג השיא AAA שקיבלנו מ-S&P".

יו"ר תע"א עמיר פרץ מסר הערב בהתייחס לתוצאות החברה כי "המצבים הגאו-פוליטיים בעולם יוצרים עבורנו הזדמנויות, ועוד ועוד מדינות מכירות ביכולות שלנו. העולם מביע בנו אמון, והיציבות הפיננסית שהחברה נהנית ממנה משפרת את יכולותינו לגייס משאבים כדי להתמודד עם האתגרים שעומדים לפנינו".

תגיות