אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשבר הרוסי־אוקראיני מאפשר לסעודיה לנקום בממשל ביידן נשיא רוסיה פוטין ויורש העצר הסעודי בן סלמאן, בפגישתם במסגרת ועדית ה-G20 ביפן ב-2019 | צילום: AP

ניתוח

המשבר הרוסי־אוקראיני מאפשר לסעודיה לנקום בממשל ביידן

הממלכה הסעודית היא מרוויחה מרכזית ממשבר האנרגיה שיוצרת המתיחות בין מוסקבה לקייב, וצפויה להכפיל השנה את הכנסותיה מיצוא הנפט, שמחירו ממשיך לעלות. בזירה המדינית המשבר הביא לשבירת החרם הלא רשמי שארצות הברית הטילה עליה

20.02.2022, 18:26 | דורון פסקין

לא ברור איך יסתיים העימות הרוסי־אוקראיני, אולם כבר עתה ברור שלמשבר האנרגיה שהוא יוצר יש מרוויחה גדולה - סעודיה. 

עליית המחירים של הזהב השחור מתחילת השנה, שהגיעה כבר לרמה של מעל 95 דולר לחבית על רקע המתיחות באירופה, מבטיחה לסעודיה הכנסות גבוהות יותר מהצפוי. חזרה למציאות של סגרים עקב התפשטות זן חדש יכולה לשבש את זרם המזומנים הצפוי ליצואנית הנפט הגדולה בעולם.


קראו עוד בכלכליסט:


אחרי שנתיים של התמודדות מול נגיף הקורונה, המשק העולמי נמצא בתהליכי היפתחות והתאוששות, מה שצפוי להעמיד את הביקוש העולמי סביב 100 מיליון חביות ביום. לאור מאפייני השוק הנוכחיים, ניתן להעריך שהכנסות הנפט של סעודיה יגיעו השנה לכ־475 מיליארד דולר, פי כ־2.4 בהשוואה לשנת 2019, ופי ארבעה בהשוואה לשנת 2020.

סעודיה יכולה להיות אופטימית גם לקראת השנים הבאות. חרף המאמצים והמשאבים הגדולים שמושקעים בשנים האחרונות, המעבר להסתמכות על אנרגיה מתחדשת אטי ומצריך עוד זמן. זו הסיבה שצרכני הנפט יכולים להיות מודאגים, שכן ההיצע לא צפוי לגדול משמעותית בטווח הקצר לפחות. זוהי תוצאה של ירידה בהשקעות בשנים האחרונות עקב חקיקה נוקשה, בעיקר של מדינות המערב, כחלק מהניסיון להתמודד עם השלכות שינויי האקלים.

ביידן מחזר אחר המלך

סעודיה לא תקצור אך ורק דיבידנדים כלכליים אלא גם מדיניים בעקבות המשבר בשוק האנרגיה. בשל האפשרות שזרם הנפט, ולא רק הגז מרוסיה, ייעצר במקרה של הסלמה חמורה, ממשל ביידן נאלץ להפסיק את החרם הבלתי רשמי שהוא מנהל נגד ריאד מאז נכנס לבית הלבן. הנשיא האמריקאי סולד מהאיש החזק בממלכה, יורש העצר מוחמד בן סלמאן, על רקע החשדות לפיהם הורה על חיסולו של העיתונאי האופוזיציוני ג'מאל חשוקג'י על אדמת טורקיה. ברם, במסגרת המאמצים לאתר חלופות אפשריות לנפט מרוסיה, וכדי למנוע זעזועים עוד יותר גדולים בשוק העולמי, הממשל האמריקאי החל לחזר במרץ אחרי הסעודים. הנשיא בעצמו התקשר למלך סלמאן וניהל איתו שיחה טלפונית, וכמה ימים מאוחר יותר אף שיגר שני שליחים בכירים לממלכה, כדי לנסות וללחוץ עליה להגביר את תפוקת הנפט.

טכנית, הסעודים יכולים להגביר את תפוקת הנפט. כיום הם מפיקים כ־10 מיליון חביות, ובתוך שבועות מקבלת ההחלטה הם יכולים להגביר את התפוקה בעוד כ־2 מיליון חביות ביום. אבל הסעודים לא ממהרים, ונדמה שהם די נהנים מהסיטואציה שבה האמריקאים משדרים בהילות. שר הנפט הסעודי עבדאלעזיז בן סלמאן כבר אותת בשבוע שעבר שהסעודים לא פועלים לפי סדר העדיפויות של האמריקאים, כשהצהיר שארצו לא תעלה את תפוקתה במסגרת אופ"ק+ "לבקשת מדינות אחרות".


סעודיה כבר נהנית מהמתיחות בין רוסיה לאוקראינה,  סעודיה כבר נהנית מהמתיחות בין רוסיה לאוקראינה סעודיה כבר נהנית מהמתיחות בין רוסיה לאוקראינה,


ואכן, מנקודת מבט סעודית היענות לבקשת הממשל האמריקאי תסכן את האינטרסים שלה. הסעודים הצליחו לבנות במאמץ לא מבוטל מאז 2016 ברית עם הרוסים בדמות אופ"ק+. ארגון זה, המאגד את חברות אופ"ק ויצרניות נפט עצמאיות מובילות, שולט בכ־45% מהתפוקה העולמית, ולכן מהווה שחקן מרכזי בשוק. הסעודים מבינים היטב כי אם הם מעוניינים בהמשך השותפות עם הרוסים, אל להם למהר ולהזרים עוד נפט לשוק. בנוסף לכך בקרב הסעודים מקנן החשש שהזרמת עוד נפט לשוק תוביל לעודף היצע ולירידת מחירים. מעבר לכך, מבחינת הסעודים הממשל האמריקאי הנוכחי אינו כזה שניתן לסמוך עליו, ולכן אם הסעודים יסכימו להגברת התפוקה שלהם, הם ידרשו מהאמריקאים תמורה מדינית, כלכלית או צבאית.

חוסר ההתלהבות של הסעודים להיענות לבקשת ממשל ביידן להזרים עוד נפט לשוק נובע גם מהחדשות המגיעות מווינה. לפי כל הדיווחים, אם לא תתרחש התפתחות בלתי צפויה שתטרוף את הקלפים ברגע האחרון, המעצמות, בראשות ארצות הברית, קרובות להסכם גרעין חדש עם איראן. מעבר למשמעויות הגאו־פוליטיות, ההסכם צפוי לכלול את הסרת הסנקציות החריפות מעל מגזר הנפט האיראני, צעד שיוביל להזרמת עוד נפט בכמות שתנוע בין 1 מיליון ל־2 מיליון חביות ביום. הסעודים מודעים לכך וכבר השלימו עם המציאות שבה מגזר הנפט האיראני יגביר הילוך, ולכן מבחינתם אין שום היגיון כלכלי להגביר בנקודת הזמן הנוכחית את ההיצע.

ובמקביל להתפתחויות בשוק הנפט, הודיע יורש העצר בן סלמאן לפני כשבוע על העברת 4% מהבעלות על חברת הנפט הלאומית אראמקו לזרוע ההשקעות של הממשלה, קרן ההשקעות הציבורית. שווי נתח זה מוערך ב־80 מיליארד דולר, והוא מעלה את שווי הנכסים המנוהלים על ידי הקרן לכ־600 מיליארד דולר. בשנת 2019 הנפיקה סעודיה 1.75% ממניות הנכס היקר ביותר של כלכלתה וגייסה כ־29.5 מיליארד דולר. ההנפקה אז נעשתה בתנאים שונים כשמחיר החבית עומד על כ־60 דולר בלבד.


קידוח נפט בסעודיה, צילום: רויטרס קידוח נפט בסעודיה | צילום: רויטרס קידוח נפט בסעודיה, צילום: רויטרס


נראה שהעיתוי להעברת המניות אינו מקרי. ימים אחדים לפני שהיא התרחשה דווח כי ממשלת סעודיה בוחנת הנפקה של 5% ממניות החברה, ככל הנראה בבורסות בחו"ל. הידיעה לא קיבלה אישור, ולא ברור אם הנפקה כזו אכן תצא לפועל בסופו של דבר או שהסעודים בחרו באופציה אחרת.

מקדמים פעילות משק מגוונת

בכל מקרה העברת המניות נועדה לא רק להפוך את קרן ההשקעות לאחת מקרנות הריבונות הגדולות בעולם, אלא לקדם את תוכנית "הטרנספורמציה הכלכלית", שיזם יורש העצר ונועדה לגוון את פעילות המשק הסעודי מעבר לתעשיית הנפט. קרן ההשקעות הציבה לעצמה יעד שאפתני — השקעה של 1 טריליון ריאל (כ־266 מיליארד דולר) בפרויקטים בתוך המשק הסעודי עד סוף 2025. בין השאר מדובר במגה־פרויקטים כמו עיר העתיד ניום וכן הפיכתה של הממלכה למרכז תחבורתי לוגיסטי שיוכל לשרת את תנועת הסחר העולמית. לפי הערכות, כיום יש לקרן נכסים נזילים בשווי של כ־60 מיליארד דולר. מכירת המניות שקיבלה באראמקו למשקיעים פרטיים והנפקת אג"ח כבר בחודשים הקרובים צפויות לחזק את יכולת המימון שלה. 

אפשרות נוספת היא שקרן ההשקעות תיקח הלוואות בשווקים הבינלאומיים כדי לממן את תוכניות הפיתוח של בן סלמאן כשהנתח באראמקו ישמש כבטוחה. מוסדות פיננסיים בינלאומיים לא יסרבו לקבל את מניות חברת האנרגיה הגדולה בעולם כערבות להלוואות, בייחוד לאור הצפי לגבי מחירי הנפט בשנים הבאות. גם מבחינת התוצאות העסקיות שלה, אראמקו מציגה נתונים מרשימים ככל שנמשכת היציאה ממשבר הקורונה. ברבעון השלישי של שנת 2021, האחרון שלגביו פורסמו התוצאות, רשמה ענקית הנפט הכנסות נטו בשווי של למעלה מ־30 מיליארד דולר, כמעט פי שלושה בהשוואה לרבעון המקביל בשנת 2020.

בנוסף, האטרקטיביות של אראמקו למשקיעים נובעת גם מתהליך השינוי שהיא עוברת וניסיונה לגוון את תחומי פעילותה מעבר להפקת נפט. כך, למשל, אראמקו השתלטה על 70% מענקית הפטרוכימיקלים הסעודית סאבכ, וכן החלה לפתח את חטיבת האנרגיה הירוקה שלה עם תחילת ייצור דלק נקי והשקעה במימן ובאנרגיות מתחדשות.



הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com

תגיות