אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדלפת מסמכי הפנטגון: הכל התחיל בדיסקורד דיסקורד. בית גידול להדלפות

הדלפת מסמכי הפנטגון: הכל התחיל בדיסקורד

על פי בדיקה שנערכה במקביל להגשת כתב האישום נגד האדם שהדליף את המסמכים, הם פורסמו מוקדם יותר השנה בערוץ דיסקורד פרטי של תומכי עליונות לבנה, שנסגר מאז. משם, המסמכים המסווגים הגיעו לטלגרם, לטוויטר ולתקשורת המיינסטרים

17.04.2023, 13:21 | חדשות חוץ

חקירת הרשויות בארה"ב סביב הדלפת הענק של מסמכי הפנטגון המסווגים הפנתה תשומת לב אל דיסקורד – פלטפורמת הודעות הפופולרית בקרב גיימרים ומשקיעי קריפטו, הידועה בשל גישה הקלילה לגבי ניטור תכנים.

ביום שישי אמנם הוגש כתב האישום נגד האדם המואשם בהדלפת המסמכים, אך לפי בדיקה שערכו בארגון Bellingcat, המסמכים פורסמו מוקדם יותר השנה בערוץ דיסקורד פרטי שנמחק מאז, בשם Thug Shaker Central המתייחס למם גזעני המוכר בקרב קבוצות המאמינים בעליונות לבנה. לפי התחקיר, הערוץ כלל כ-20 משתמשים שדנו בעיקר בנושאי גיימינג ומוזיקה, והחזיקו "בדעות שמרניות מאד במספר נושאים" ואף שיתפו בדיחות גזעניות.

בפיננשל טיימס דיווחו כי המסמכים הופצו לאחר מכן בעוד מספר ערוצים קטנים בדיסקורד, כולל אחד שהוקדש למשחק מינקראפט ואחד למעריצים של כוכב יוטיוב פיליפיני, ומשם התפשטו לעוד פורומים מקוונים, כולל טלגרם וטוויטר, ופורסמו גם בתקשורת המיינסטרים.

"אנחנו מודעים לכך שרשויות אכיפת החוק עצרו את האדם המואשם בפרסום לא חוקי של החומרים המסווגים בפלטפורמה שלנו", נמסר בתגובה מדיסקורד. "שיתפנו פעולה עם הרשויות ונותרנו מחוייבים לעשות זאת בהמשך החקירה".

דיסקורד נוסדה ב-2015 על ידי מפתח משחקי המחשב ג'ייסון סיטרון וכיום יש לפלטפורמה 150 מיליון משתמשים ברחבי העולם. אחד מגורמי המשיכה הגדולים ביותר הוא היכולת ליצור "שרתים" בהזמנה בלבד המזכירים חדרי צ'ט, לרוב בהתבסס על נושאים ספציפיים. בעקבות זאת, הוקמו קבוצות סגורות ומצומצמות וגם פורומים פתוחים ונרחבים יותר, בהם מתאספים עשרות אלפי משתמשים. במהלך המגפה פעלו בדיסקורד להרחיב את קהל היעד מעבר לרק גיימרים והפכו את האפליקציה למקום מועדף גם
על בני נוער שמשתמשים בפלטפורמה כדי לתקשר עם חברים. הפלטפורמה נהנתה גם מעלייה במשתמשים לאחר החרמתה הזמנית של פרלר. מספר המשתמשים הפעילים החודשי עלה ב-203% ברבעון הראשון של 2023 לעומת התקופה המקבילה ב-2020, כך לפי נתונים שאספו בחברת המחקר סנסור טאואר.

לדברי קצין לשעבר בצבא ארה"ב, דיסקורד זוכה לפופולריות גם בקרב חיילים. בהתאם, הועלו הטענות כי פעילים רוסים ואיראנים משתמשים בחדרי הצ'ט בדיסקורד כדי לגייס חיילים צעירים - במיוחד כאלה שמביעים דעות ימניות או אנטי ממסדיות בחדרי הצ'ט הפרטיים. לפי אותו קצין לשעבר, לא בהכרח חייבים לגייס מישהו להדליף את המסמכים, אלא אפשר להסתפק בכניסה לשיחות שבהם מתלוננים על משמרות בבסיס או משתפים בזמני הפעלת הרחפנים. בדומה, מחקר מצא שחברים בדאע"ש התחזו לגיימרים בניסיון לגייס צעירים בקבוצות המוקדשות למשחקים כמו קול אוף דיוטי.

בדיסקורד בחרו במודל מנויים על פני מודל הכנסות המבוסס על פרסום. הפלטפורמה היא בחינם לשימוש הבסיסי, בעוד שהשירות בתשלום עומד על בין 2.99-9.99 דולר בחודש ומאפשר למשתמשים להעלות יותר תכנים, להשתמש באימוג'י שונים ולשפר את איכות הווידיאו. החברה דיווחה על עלייה של 30% במשתמשים בתשלום בין 2021 ל-2022.

בעקבות העלייה בפופולריות משכה דיסקורד גם מספר הצעות רכש, כולל הצעה בגובה 12 מיליארד ממיקרוסופט ב-2021. באותה שנה הוערכה החברה ב-15 מיליארד דולר. במקביל, גברה גם הביקורת על היעדר הפיקוח על התכנים. עם זאת, לפי החברה, 15% מבין 900 העובדים עוסקים בשמירה על בטיחות הפלטפורמה וכי הם משתמשים בלמידת מכונה כדי לסמל באופן אוטומטי תכנים שמפרים את החוקים - זאת, בנוסף למנהלי הקבוצות.

המדיניות המקלה הפכה את דיסקורד גם למקום מועדף למכירה, לקנייה ולשיתוף מידע גנוב וטיפים לפריצות למחשבים, כך לפי חברת הסייבר CyberInt, שדירגה את דיסקורד כמקום השלישי הסביר ביותר לפעילות של פושעי סייבר, אחרי טלגרם והדארק ווב.


תגיות