אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בניגוד להבטחות, יפן מסרבת לפתוח גבולותיה לתיירים אזור קניות אסאקוסה, טוקיו, החודש | צילום: אי.פי.אי

בניגוד להבטחות, יפן מסרבת לפתוח גבולותיה לתיירים

הכלכלה השלישית בגודלה בעולם התכווצה ב־1% בחישוב שנתי, אבל הממשלה תכניס רק מספר מצומצם של תיירים במסגרת ניסוי מפוקח. מבקרי המהלך: "מדובר בעכברי מעבדה של אוכלוסייה החוששת מזרים מידבקים"

18.05.2022, 22:06 | חדשות החוץ

בעוד ממשלת יפן מדווחת על התכווצות כלכלת המדינה ב־0.2% ברבעון האחרון, הפתיחה מחדש של גבולותיה לא תתקיים בקיץ הקרוב. מקורות ממשלתיים אמרו לעיתון "לה פיגרו" כי עד הסתיו, או אפילו עד דצמבר, תיירים זרים יוכלו להיכנס "רק בטפטופים" ותחת מעקב צמוד. זאת בניגוד גמור להכרזת ראש הממשלה פומיו קישידה, שהבטיח בתחילת החודש כי "ביוני, יפן תציג תהליך כניסה גמיש יותר, דומה לזה של חברות אחרות ב־G7".

קראו עוד בכלכליסט:

העיתון מדווח, כי במקום זאת, יפן נוקטת קו אחר לחלוטין ובעצם מיישמת מדיניות של אפס קורונה, "אבל זאת רק ביחס לתיירים, שבהם ייעשה שימוש כמו בעכברי מעבדה". מדובר במדיניות קיצונית ביותר, קובע העיתון, שמציין כי "אפילו ניו זילנד — שנקטה עד כה בקו נוקשה ביחס לכניסת זרים — כבר הכריזה שתאפשר החל ב־4 ביולי כניסה מלאה של תיירים. למעשה, המדינות היחידות באזור שעדיין סגורות לתיירים הן סין (ראו מסגרת) וצפון קוריאה, המסוגרת ממילא, אשר חוותה לאחרונה עלייה דרמטית בתחלואה.

3 מנות חיסון וביטוח פרטי

ביום שני הודיעה הממשלה, כי לראשונה מאז פרוץ המגפה היא תאפשר לתיירים מארבע מדינות בלבד — ארה"ב, אוסטרליה, תאילנד וסינגפור — לבקר בשטחה. מדובר בניסוי מפוקח מאוד, הודיעה הממשלה, שלא פירטה מה מספר התיירים שיורשו להיכנס, ורק מסרה כי הם יעשו זאת במסגרת טיולים מאורגנים, במסלולים קבועים מראש ובליווי מדריכים רשמיים. התיירים הראשונים יצטרכו להמציא אישור שלפיו קיבלו שלוש מנות חיסון וכי הם מחזיקים בביטוח רפואי פרטי. הם גם יידרשו לעבור בדיקת קורונה 72 שעות לפני המראתם ולהיבדק שוב עם הגיעם ליפן. כוונת הממשלה היא להשתמש בניסוי זה כדי לבחון אפשרות לפתיחה גדולה יותר של הגבולות בסתיו הקרוב ולפתיחתם המלאה עד דצמבר.


אזור קניות אסאקוסה, טוקיו, החודש, צילום: אי.פי.אי אזור קניות אסאקוסה, טוקיו, החודש | צילום: אי.פי.אי אזור קניות אסאקוסה, טוקיו, החודש, צילום: אי.פי.אי


מדוע היחס המפלה הזה כלפי התיירים הזרים, תוהה העיתון, ומשיב שבקרב הרשויות והאוכלוסייה נפוצה האמונה, שהזרים נושאים את נגיף הקורונה וכי הם מסכנים את תושבי הארכיפלג היפני. בניגוד לכך, ליפנים "מותר להסתובב בכל תחומי המדינה, וכן לצאת ממנה ולחזור אליה באופן חופשי", מדווח העיתון. לפי נתוני חברות הרכבות ביפן, נרשמה עלייה חדה בתנועת הנוסעים במהלך חופשת שבוע הזהב השנתית, בסוף אפריל ובתחילת מאי.

"התיירים נכס לעתיד יפן"

למדיניות הנוקשה יש כמובן מחיר. מחקר של בנק ההשקעות סוסייטה ג'נרל מ־2020, העריך שהוצאות התיירים הזרים ביפן מייצגות 0.9% מהתמ"ג. תיירי מנסן, מנכ"ל סוכנות Japan Experience, שהתייחס לנתון זה, אמר לעיתון: "מאז פרוץ המגפה לא היתה השתוקקות כה גדולה לבקר ביפן. בהתחשב במגבלות שעדיין קיימות, הממשלה תזדקק לכמה חודשים כדי לשחרר את החבל ולשכנע כמחצית מהאוכלוסייה היפנית, שעדיין נרתעת מנוסעים זרים, כי הם נכס לעתיד המדינה".

בעוד שהשפעת הקורונה על הכלכלות של ארה"ב ומדינות אירופה מתחילה להתפוגג ואלה מפגינות חזרה לנתונים דומים שאיפיינו אותן לפני המגפה, המצב ביפן — הכלכלה השלישית בגודלה בעולם - שונה.

בתחילת השנה, המגפה הרימה ראש שוב, והממשלה נאלצה לחזור למדיניות המגבלות. מנתונים שהוצגו אתמול עולה, כי לא נרשם שינוי בהוצאות הצרכנים, וכתוצאה התכווצה הכלכלה ברבעון הראשון ב־0.2% ביחס לרבעון הקודם וב־1% בחישוב שנתי. בה בעת, מדובר בהתכווצות קטנה מתחזיות מוקדמות שעמדו על 1.8% בחישוב שנתי. בעוד כלכלנים צופים התאוששות ברבעון הנוכחי, התחזית לשנה נותרה קודרת וזאת לנוכח גורמים כמו פלישת רוסיה לאוקראינה, עליית מחירי האנרגיה וחולשת הין, שנמצא קרוב לשפל של 20 שנה לעומת הדולר. קזומה מאדה, כלכלן בברקליס, אמר ל"פייננשל טיימס", כי שיבושי האספקה שהעמיקו בעקבות הסגרים בסין מהווים גורם סיכון ליצוא היפני, במיוחד של מכוניות.

לפי דיווח של "וול סטריט ג'ורנל", ברבעון הראשון, אז תחלואת האומיקרון היתה בשיאה, משקי הבית הוציאו פחות על שירותים ומוצרים בני קיימא, בעוד שצריכת מוצרים כמו מזון, שאינם בני קיימא, עלתה. במשך חלק ניכר מהרבעון, הממשלה הורתה על סגירה מוקדמת של המסעדות ועל הגבלת מספר המבקרים בקניונים בערים המרכזיות. עכשיו שההגבלות הללו הוסרו, כלכלנים צופים התאוששות ברבעון הנוכחי, שתאפשר לכלכלה לשוב לרמות הצמיחה של טרום המגפה במחצית השנייה של השנה. עם זאת, עליות מחירים שנובעות מהתייקרות מחירי האנרגיה וחומרי הגלם, עלולות להמשיך ולפגוע בביקושי הצרכנים גם בהמשך השנה.

תגיות