כשהפלילי ומשפחה נפגשים – לחירות משמעות כפולה
בעבר היה נהוג לפנות לעורכי דין לפי תחום התמחות. כיום נכון לפנות לפי תת התמחות, במיוחד בסכסוכים המערבים את התחום הפלילי והמשפחה
תיקי משפחה רבים, בהם הסכסוך הוא בעצימות גבוהה, מלווים בתיקים פליליים שנפתחים בשל רצון הצדדים להזיק זה לזה.
מאחר שתיקי המשפחה טעונים רגשות רבים, ולרוב רגשות שליליים, נוצר מצב שבו הצדדים מראים את "הצד הרע שלהם".
כך למשל, יהונתן(שם בדוי) ופרודתו, המצויים בהליך גירושין מכוער. כתוצאה מהתסכול, וכן במטרה להתיש את יהונתן ולהשיג לעצמה יתרון בהליך הגירושין, הגישה הפרודה תלונות במשטרה על מעשים שונים שלכאורה יהונתן ביצע, אשר עשויות להשיג את "מטרתה".
יודגש, כי יהונתן לא עשה דבר מטענות פרודתו, וכי פרודתו עשתה שימוש ציני במשטרה ובידיעה שתיקי אלימות במשפחה מקבלים עדיפות ראשונה, מבלי לחשוב שלתלונות עשויות להיות השלכות הרות-גורל – העמדה לדין ואף הרשעה אשר משליכה על הקריירה.
היבט נוסף הוא מצב בו במסגרת תיקי משפחה, ובשל הרגשות השליליים המלווים, מאבדים הצדדים את עשתונותיהם ומבצעים עבירות "קלות", במחשבה שביצוען לא יוביל לחקירה או העמדה לדין.
כך למשל, סיפורו של אלכס(שם בדוי), אשר, במסגרת הליך גירושין, התווכח עם פרודתו ואמר לה: "אני אחסל אותך", על אף שלא באמת התכוון להרוג אותה. הפרודה נבהלה מהאמירה, והגישה תלונה במשטרה אשר הובילה להגשת כתב אישום כנגד אלכס.
יודגש, כי האמירה הנ"ל, על אף היותה שגורה בלקסיקון הישראלי ולרוב לא נתפסת כאיום, עשויה להיות איום לכל דבר ועניין שבגינו מועמדים לדין אנשים רבים כל שנה.
מכאן, שבתיקי משפחה חשוב לשים את הרגשות בצד, ולשים לב למעשים ולאמירות, אף אם הם נתפסים כ"קלים". שכן, גם למעשים ואמירות "קלים" עשויות להיות השלכות הרות-גורל, כפי שהוזכרו קודם.
כתוצאה מהעימותים הללו, נוצרה תת התמחות של פלילי-משפחה. כלומר, עוה"ד הוא בעל הבנה רחבה הן בהליך פלילי והן בהליכי המשפחה ומבצע מהלכים שונים שיסייעו לשני ההליכים. כך, התיק הפלילי מנוהל תוך הבנת השלכותיו על תיק המשפחה, ולהיפך. לכן, אם פעם היה נהוג לפנות לעו"ד לכל בעיה משפטית ולאחר מכן לעו"ד בתחום ספציפי, כיום נכון לפנות לעו"ד בתת-ההתמחות, ובמקרים של סכסוך משפחתי – עו"ד המתמחה בתחום פלילי-משפחה.
מאת עו"ד עומר בללי ועו"ד שלי לוי, עומר בללי, משרד עורכי דין
d&b – לדעת להחליט