אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עניי עירו של שר האוצר קודמים בית תמחוי בקריית עקרון (ארכיון) | צביקה טישלר

פרשנות

עניי עירו של שר האוצר קודמים

הכרזת שר האוצר כי יעלה את קצבאות השלמת ההכנסה לקשישים כך שיעמדו מעל לקו העוני היא רפורמה חשובה שתסייע לקשישים עניים רבים, וגם לתמיכה בליברמן בקרב עולים מבוגרים. הבעיה: קצבת הזקנה הכללית ממשיכה להישחק

27.07.2021, 08:10 | שחר אילן

1. כשעזב את תפקיד שר העבודה והרווחה ב־2019 אמר חיים כץ שהכישלון העיקרי שלו בתפקיד היה שלא הצליח להעלות את קצבאות השלמת ההכנסה כך שיוציאו את הקשישים מהעוני. שר האוצר אביגדור ליברמן הודיע אתמול (ב') שבדיוק את החלום הזה הוא מתכוון להגשים — העלאת קצבאות השלמת ההכנסה בשנה הבאה לגובה של 70% משכר המינימום ואל מעבר לקו העוני.

קראו עוד בכלכליסט:

זה מלמד שאתה יכול להשפיע על החיים של העניים הרבה יותר בתור שר האוצר מאשר בתור שר העבודה והרווחה. זה גם מלמד שהממשלה הרבה יותר נדיבה במצב שבו עניים רבים, עולים שאין להם פנסיה, מרוכזים בבסיס האלקטורלי של שר האוצר. במקרה הזה בסיס התמיכה של ליברמן כולל עולים מבוגרים רבים שאין להם פנסיה ולכן הם נזקקים להשלמת הכנסה וכן את בני משפחותיהם שצריכים לטפל בהם ולסייע להם כלכלית.

2. קצבת השלמת ההכנסה היא הקצבה המקבילה להבטחת הכנסה אצל קשישים והיא כוללת בתוכה את קצבת הזקנה. הגדלת הקצבה עוגנה בקווי היסוד של הממשלה שהם מסמך בעל תוקף חזק יותר מההסכמים הקואליציוניים משום שהוא מקובל על כל השותפות. נאמר בהם ש"הממשלה תפעל לחקיקה שתביא לידי ביטוי את הזכות להזדקן בכבוד וכן לרווחתם של ניצולי השואה החיים בישראל, בין היתר באמצעות הגדלת קצבת הבטחת הכנסה לקשישים, ל־70% משכר המינימום". כלומר ליברמן אפילו לא מציג את הדברים ככספים קואליציוניים אלא כרפורמה לאומית ממשלתית.

קצבאות הזקנה האוניברסליות עלו מאז 2014 בשקלים בודדים לשנה. גורמי רווחה מבקרים את הממשלה על כך שהיא מעלה את הקצבאות רק למעוטי יכולת, מה שגורם לציבור תחושה שאינו מקבל תמורה

בסופו של דבר זו באמת לא רק בעיה של עולים. בעיית העוני בקרב הקשישים חריפה בהרבה מאשר בכלל האוכלוסייה. על פי שנתון הזקנה בישראל של הג'וינט, תחולת העוני של משפחות עמדה בקרב הקשישים ב־2018 על 24.5% — שליש יותר מאשר בכלל האוכלוסייה — 18%. בסך הכל יש בישראל 1.8 מיליון עניים שמהם 230 אלף קשישים.

מדד ג'יני למדידת אי השוויון עמד ב־2018 בקרב כלל האוכלוסייה על 0.355 (המדד נע בין 0 ל־1 – ככל שהמספר גבוה יותר אי השיוויון גדל) אבל בקרב הקשישים בני 65 פלוס היה גבוה בהרבה ועמד על 0.416. בשל הזדקנות האוכלוסייה, אחוז משקי הבית של קשישים עניים מכלל העניים עלה במהירות, מ־18% ב־2010 ל־28% ב־2018.

 ,   ,

3. קצבת השלמת ההכנסה נקבעת לפי גודל משק הבית והגיל. הקצבה הבסיסית ליחיד בן פחות מ־70 שנה עומדת על 3,237 שקל ולזוג על 5,117 שקל. מבוגרים יותר מקבלים כמה עשרות שקלים נוספים. ליברמן מתכוון להעלות את הקבצה בראשית 2022 ב־14%, כך שהקצבה ליחיד תעמוד על 3,710 שקל — שהם 70% משכר מינימום, והקצבה לזוג על 5,865 שקל. מדובר בתוספת של 470 עד 480 שקל ליחיד ושל כ־750 שקל לזוג. להעלאה יזכו 195 אלף משקי בית שבהם 270 אלף נפשות.

קו העוני לאדם עמד ב־2018 על 3,593 שקל כלומר קצבה של 3,710 מכילה בתוכה עלייה של 3% ב־2019. באוצר מדגישים שהקצבה תעלה אל מעל לקו העוני כל קשיש ישראלי שממצה את זכויותיו בביטוח הלאומי. כמובן חשוב לזכור שקו העוני הוא קו סטטיסטי מלאכותי וגם מי שנמצא קצת מעליו הוא עדיין עני מאוד.

מתברר שהממשלה הרבה יותר נדיבה במצב שבו עניים רבים, עולים שאין להם פנסיה, מרוכזים בבסיס האלקטורלי של שר האוצר. ליברמן אפילו לא מציג את הדברים ככספים קואליציוניים אלא כרפורמה לאומית

ובכל זאת, אין מקום להתייחס לתוספת הזאת בציניות. השרה לשוויון חברתי מירב כהן, שמתפקדת כמפלגת גמלאים של אדם אחד, אומרת ש"הקצבה הזו היא ממש הצלת נפשות". נכון, תוספת של 500–750 שקל לא תשפיע הרבה על רמת החיים של מעמד הביניים ולא תשפיע כמעט בכלל על זו של המעמד הגבוה. אבל למעוטי יכולת זו תוספת משמעותית מאוד שיכולה להשפיע על הוצאות כמו תרופות, מזון וחימום.

4. המערכת הפוליטית כולה ובייחוד מפלגת ישראל ביתנו משקיעות כבר שנים ארוכות בהעלאת הקצבאות לקשישים מעוטי יכולת. בקדנציה שבין 2015–2019, שבה משה כחלון כיהן כשר האוצר, הועלו הקצבאות לקשישים מעוטי יכולת ב־6.7 מיליארד שקל. זאת באמצעות תקציבים שונים, ביניהם מיליארד שקל להעלאת השלמת ההכנסה ו־1.4 מיליארד שקל לקיצור תקופת הוותק של קשישים לקצבת זקנה, הטבה שכמעט כולה יועדה לעולים. יחד עם ההעלאה הנוכחית זה מגיע ל־8.2 מיליארד שקל — כפול מההעלאה בקצבאות הנכים.

שר האוצר אביגדור ליברמן והשרה לשוויון חברתי מירב כהן, צילומים: טל שחר, דובורת יש עתיד שר האוצר אביגדור ליברמן והשרה לשוויון חברתי מירב כהן | צילומים: טל שחר, דובורת יש עתיד שר האוצר אביגדור ליברמן והשרה לשוויון חברתי מירב כהן, צילומים: טל שחר, דובורת יש עתיד

לכאורה זה מאוד הגיוני לתת למי שצריך ולא לתת למי שמסתדר בלי. בפועל מדובר במדיניות מובהקת של שחיקת קצבאות אוניברסליות המיועדות לכלל האוכלוסייה והגדלת קצבאות רווחה. קצבאות הזקנה האוניברסליות עלו מאז 2014 בשקלים בודדים לשנה בממוצע. גורמי רווחה רבים מותחים ביקורת על כך שהממשלה מעלה את הקצבאות למעוטי יכולת ולא את הקצבה האוניברסלית, מה שגורם בציבור הרחב לתחושה שאינו מקבל תמורה לדמי הביטוח הלאומי. למדיניות הזאת יכולה להיות השפעה הרסנית. מחקרים מראים שבמדינות שבהן קצבאות מתמקדות רק בחלשים, היקף הסיוע לרווחה קטן יותר. זאת, כי הציבור נוטה לתמוך פחות בסיוע שאינו חוזר אליו.

5. בכבישים התחדש השבוע מאבק הנכים. האוצר מתכוון לתת לנכים את הקבוע בחוק — 4.341 מיליארד שקל, לפי מספר הנכים ב־2021. הנכים רואים בגישה הזו התחכמות וניסיון לגזול מהם חצי מיליארד שקל נוספים. הם כמובן לא יוכלו לבוא בטענות לכך שמעלים קצבאות גם לנזקקים אחרים. אבל העובדה שליברמן מצא מיליארד וחצי שקל לנזקקים הקרובים יותר למפלגתו לא תעזור לשכנע אותם שלאוצר אין כסף להיענות לדרישות שלהם.

תגיות