אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדקו: כמה הפסידה קרן הפנסיה שלכם ב-2022? חיסכון | שאטרסטוק

בדקו: כמה הפסידה קרן הפנסיה שלכם ב-2022?

הקרנות במסלול עד גיל 50 רשמו בשנה שחלפה תשואה שלילית של 5.53%. הקרנות במסלול המנייתי ירדו בממוצע של 8.8%, אך עדיין צמחו ב־50%. ניר מורוז, מנהל ההשקעות הראשי במנורה, שהציגה את התשואות הטובות ביותר: "היינו שמרנים והעדפנו חברות עם יתרות מזומנים גבוהות"

18.01.2023, 10:34 | אלמוג עזר

שנת 2022 הקטינה את החיסכון הפנסיוני של החוסכים במסלול הכללי עד גיל 50 בכ־7.5 מיליארד שקל. כך עולה מהתוצאות השנתיות של קרנות הפנסיה בישראל. הקרנות במסלול זה, שמנהלות כיום כ־144 מיליארד שקל, רשמו בשנת 2022 תשואה שלילית של 5.53%. בחודש דצמבר 2022 רשמו הקרנות במסלול תשואה שלילית ממוצעת של 1.8%.

2022 אופיינה בירידות חדות, הן בשווקי המניות והן בשווקי האג"ח. הירידות אפיינו במיוחד את השוק בארה"ב, כאשר מדד S&P 500 צלל ב־19.4% (במונחים דולריים). החולשה בשוק ההון נבעה, בין היתר, מהזינוק באינפלציה העולמית והחלטת הבנקים המרכזיים במערב להילחם בעליות המחירים, גם במחיר של מיתון כלכלי ופגיעה ברווחי רוב החברות הציבוריות.

בישראל הירידות היו מתונות יותר מאשר מעבר לים. לשם השוואה מדד ת"א־125, שמייצג את המשק הישראלי, ירד ב־11.8% ומדד האג"ח העיקרי, תל בונד 40, נחלש כמעט ב־8%.

קרנות הפנסיה במסלול המניות רשמו ב־2022 ירידות חדות יותר, בשיעור ממוצע של 8.8%. למרות הירידות החדות והתנודתיות שמאפיינת את קרנות הפנסיה במסלול המנייתי, אלו צמחו (נכון לנובמבר 2022) ב־50% בשנה החולפת וכבר מנהלות כמעט 24 מיליארד שקל.


ענף הפנסיה מורכב משבע חברות מנהלות, כאשר בשנה האחרונה נוספו שתי שחקניות חדשות – מור גמל ופנסיה ואינפיניטי בית השקעות. התשואה השלילית הממוצעת של קרנות הפנסיה, הן במסלול על פי גילים והן במסלול המניות הינה נמוכה יותר מאפיק השקעות אחר - קרנות ההשתלמות, שירדו בשיעור של 7.8% במסלול הכללי וב־15.8% במסלול המניות.

זאת, משום שקרנות הפנסיה מחזיקות באג"ח מיועדות, שמסופקות להן על ידי משרד האוצר, ואלו מניבות תשואה קבועה של 5.15% צמוד מדד שנתי. רכיב זה, בשיעור של 30% מקרנות הפנסיה, הקטין את הירידות ב־2022, אולם הוא אמור להתבטל בשנים הבאות.

קרן הפנסיה שהציגה את התשואה הטובה ביותר במסלול ההכללי וגם במסלול המניות היא קרן הפנסיה של מנורה מבטחים, שירדה ב-3.99% במסלול גילי עד 50 (או לחלופין מסלול פורשי שנת 2055). במסלול המניות רשמה מנורה ירידה של 6.54% במהלך 2022. על פי ניר מורוז, משנה למנכ"ל ומנהל ההשקעות הראשי במנורה מבטחים, התשואה העדיפה של הקרן על פני המתחרות נבעה מחשיפה נמוכה לאורך השנה למניות צמיחה עם תזרים חלש.

"כאשר הריביות עלו בשווקים - המניות הללו חטפו הכי חזק", אומר מורוז. "לכן העדפנו חברות תזרימיות עם יתרות גבוהות של מזומנים. זה נכון גם בישראל וגם בחו"ל. בגלל שהיינו שמרנים בתחילת השנה, בתקופה של אוגוסט וספטמבר, ביצענו לא מעט רכישות מחודשות בעיקר של מניות טכנולוגיה וכשהגיעו העליות באוקטובר ונובמבר הרכישה הזו עזרה לתשואה".

ניר מורוז, משנה למנכ"ל ומנהל ההשקעות הראשי במנורה מבטחים, צילום: יעל צור ניר מורוז, משנה למנכ"ל ומנהל ההשקעות הראשי במנורה מבטחים | צילום: יעל צור ניר מורוז, משנה למנכ"ל ומנהל ההשקעות הראשי במנורה מבטחים, צילום: יעל צור

מבחינת חברות ספציפיות הסביר מורוז כי מנורה השקיעה סכום גבוה בטבע, שעלתה בשיעור של 22.4% לאורך 2022. "תחום הבריאות תיפקד טוב כי הוא שמרני. בחו"ל הייתה לנו חשיפת יתר לאנרגיה וסקטור התשתיות לצד הבריאות. גם במניות וגם באג"ח. האג"ח שלנו היה בדירוג גבוה ולמשך חיים קצר".

מורוז הוסיף כי "תחום המשרדים עבד פחות טוב, השפעת עליית הריבית והמעבר לעבודה מהבית פגעו בחברות הנדל"ן המניב. כל תחום המשרדים עבד לא טוב ורואים את זה בשיערוכי הנכסים של החברות". על פי מורוז, במנורה מבטחים מחכים למשבר בשוק האג"ח כדי לקנות, אולם זה לא קרה עדיין.

לגבי הצמיחה במסלולי המניות, למרות הירידות החדות לאורך 2022 קבע מורוז כי "בתי בגיל 30, וכשהיא פתחה קרן פנסיה אמרתי לה להפקיד למניות. ההצטרפות למסלולי מניות מצביעה על כך שהחינוך הפיננסי עובד. גם בשנה לא פשוטה לא חווינו יציאה דרמטית מהמסלולים המסוכנים".

מדד העקביות של קבוצת קלי: מדד זה בוחן את משך הזמן שבו הושגה תשואה גבוהה מהממוצע. לדוגמה: קופה אשר השיגה ב־18 מתוך 36 חודשים תשואה מעל לממוצע, תקבל ציון 50%



תגיות