אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוק ההנפקות יתניע מחדש? קרן תש"י צפויה להנפיק את משב אנרגיה בנובמבר ירון קסטנבאום מנכ"ל קרן תש"י | צילום: אייל פרידמן

בלעדי

שוק ההנפקות יתניע מחדש? קרן תש"י צפויה להנפיק את משב אנרגיה בנובמבר

ההנפקה של זרוע האנרגיה הירוקה שפועלת בפולין מתוכננת לצאת לדרך עוד חודשיים בהובלת פועלים אי.בי.אי ולידר. תש"י שואפת לבצע את ההנפקה לפי שווי של 1.2—1.5 מיליארד שקל

13.09.2022, 06:00 | גולן חזני

בשוק החיתום מקווים להתעוררות של שוק ההנפקות הראשוניות בבורסה ומתחילים לקדם הנפקות ראשוניות של חברות. ל"כלכליסט" נודע כי ההנפקה של חברת האנרגיה של קרן תש"י בפולין, זאפירוס, מתעתדת להתבצע בנובמבר. תש"י, המנוהלת בידי ירון קסטנבאום, מכוונת להנפיק את זאפירוס לפי שווי של 1.5-1.2 מיליארד שקל, מעט פחות מהשווי שבו ננקב לפני כחצי שנה כש"כלכליסט" חשף את הכוונה. אז ננקב שווי של 1.8 מיליארד שקל.

ככל הידוע, מי שנבחרו להוביל את ההנפקה אחרי תהליך בחירה בהשתתפות גופי החיתום המובילים, הם פועלים אי.בי.אי, מנורה ולידר. כפי שפורסם ב"כלכליסט" בינואר האחרון, תש"י הגדילה את חלקה בפרויקט טורבינות הרוח הגדול בפולין, ונערכה להנפקת החברה שמחזיקה בו, משב אנרגיה, או בשמה הלועזי זאפירוס.

ב־2018 נכנסה תש"י לפעילות בשוק האנרגיה החליפית בפולין כשזכתה בחוזה ענק במכרז לאספקת 220 מגה־וואט מאנרגיית רוח לרשת החשמל במדינה. הזכייה היתה דרך חברת משב אנרגיה שהקימה תש"י, ואשר קרן הליוס החזיקה ב־15% ממניותיה. תש"י דיווחה אז למשקיעים שעלות הפרויקט היא 300 מיליון יורו וכי 70% מהעלות תמומן בידי בנקים זרים. הפרויקט, שהוא הגדול ביותר מסוגו בפולין, ואחד הגדולים באירופה, כולל חווה של 81 טורבינות.

מאז פיתחה החברה צבר פרויקטים של יותר מ־1 גיגה־ואט, שאותם היא מנהלת ומפעילה בצורת חוות רוח ושמש. הפרויקט העיקרי שלה, וכאמור שבו זכתה במכרז ב־2018, הוא פרויקט הרוח של Potęgowo בצפון מערב פולין. מלבד הפרויקטים המבצעיים שלה לחברה פרויקטים של 237 מגה־וואט נוספים בבנייה והיתר נמצאים בשלבי תכנון.

פולין היא אחת מהמדינות בעולם שפועלות להפחתת האנרגיה המזהמת כמדיניות ממשלתית. חלק ממדינות אלה הכריזו שעד 2050 הן יהיו נייטרליות מבחינת פליטת פחמן — כלומר יעשו שימוש במקורות אנרגיה מתחדשים וספיחת פחמן או הטמנתו, כדי שלא להוסיף לאטמוספירה גזי חממה נוספים — התורמים המרכזיים למשבר האקלים. עיקר האנרגיה בפולין, 75%, מיוצר באמצעות פחם והמדינה מנסה להפחית את התלות שלה בפחם. פולין שואפת לייצר שליש מהחשמל שלה באמצעות אנרגיה נקיה עד 2031.

במהלך 2021 השקיעה תש"י 25 מיליון יורו נוספים במשב אנרגיה, שבנוסף לאחזקה בפרויקט גם מנהלת אותו. אחת השותפות במשב אנרגיה היא קבוצת הראל ביטוח, שבשליטת יאיר המבורגר — שהיא גם השותפה הגדולה בתש"י ומשקיעת העוגן בקרן — וכן שותפות במשב קבוצת אשטרום הבורסאית וקרנות הפנסיה של המורים והגננות. תש"י רכשה 10% מהמניות שהחזיקה הליוס ועלתה לאחזקה של 80%.

תש"י מינתה את ערן סער למנכ"ל משב אנרגיה במטרה להפוך אותה לחברת אחזקות בתחום האנרגיה המתחדשת. סער ניהל בעבר את קבוצת אקויטל, שבשליטת חיים צוף וקובי מימון, וכן את החברות־הבנות של הקבוצה — ישראמקו, שמחזיקה בנתח ממאגר תמר, ונפטא. בספטמבר 2019 מונה סער למנכ"ל דסק"ש ואי.די.בי, שהיו באותה עת בשליטתו של אדוארדו אלשטיין, ובפועל נכנס לתפקידים אלה שלושה חודשים לאחר מכן. סער לא שיתף פעולה עם כמה מהלכים שאלשטיין ביקש להוביל, דבר שגרם לחיכוכים בין השניים ולהתפטרותו של סער באפריל 2020.

זמן קצר לאחר מכן אלשטיין איבד את החברה לנושיה — מחזיקי האג"ח — שלהם היה חייב כ־2 מיליארד שקל.

תגיות